Medya Etik Kurulu, medyanın, haber-yorum-reklam ayrımını yapmasının etik bir kural olduğuna vurgu yaptı.

Medya Etik Kurulu yazılı açıklamasında, gazetecilik mesleğinin temel ilkelerinden birinin; “Haber, yorum ve görüşler okur ve izleyicinin yayının niteliğini anlayabilmesini sağlayacak biçimde, ayrılmalıdır” olduğunu kaydetti.

Medya Etik Kurulu, bu kapsamda yaptığı gözlemlerde bu ilkenin zaman zaman çiğnendiği ve yapılan yayımlarda “haber/yorum” ayrımı yapılmadan, reklamların veya propaganda metinlerinin, haber formatında sunulduğunun saptandığını belirtti.

En önemli iletişim araçlarından reklamın, belirli yer ve zamanda, bunu yapan kişinin ya da kuruluşun belli olduğu bir iletişim faaliyeti olduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bu faaliyetin, hangi iletişim ortamında yer alırsa alsın, tüketiciler tarafından reklam olarak algılanması esastır. Aynı ilke, seçim dönemlerinde yapılan propaganda ürünleri için de geçerlidir.

Medya kuruluşlarının inandıkları veya kendi yayın politikaları çerçevesindeki görüşleri desteklemeleri kabul edilebilir bir durumdur. Ancak, toplumun haber alma gereksinimine katkı koyması beklenen medyanın, haber-yorum-reklam ayırımını yapması etik bir kuraldır. Bir metnin reklam olduğu saklanmadan açıkça gösterilmelidir.

Ürününü, görüşlerini, yansıtmak, yaymak, kabul ettirmek isteyen her kaynağın medyayı araç olarak kullanması doğal ve yasal açıdan meşru sayılabilir. Ancak meşruluk ve etik sorun, bu kaynakların medyayı kullanmaları değil, medyanın ‘haber’ formatında kendisini kullandırmasıdır.

Toplum, hangi süreçte veya koşulda olursa olsun, medyanın kendisine ‘haber’ formatında sunulanları, ‘haber’ olarak tüketme hakkına sahip olmalıdır.

Medya kuruluşlarımızın bu ilkelere uymaları arzu edilir.”