Medya Etik Kurulu tarafından yapılan açıklamada, “30 Nisan’da Cumhuriyet Meclisi Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi’nde görüşülerek Meclis’e sevk edilen ve Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasası’nda basın özgürlüğünü güvenceye alan değişiklikler öngören Değişiklik Yasa Önerisi 5 aydan fazla bir süredir gündeme alınmamıştır.

Ortaya çıkabilecek olası sorunların önüne geçmek ve basın özgürlüğüne ilişkin kaygılarımızı gidermek açısından önerinin bir an önce Meclis gündemine alınmasını ve yasalaşmasını bekliyoruz” denildi.

CYPRUS METROPOLITAN HABER SİTESİNE KINAMA

Medya Etik Kurulu yaptığı toplantılarda aldığı kararları da aktararak, Cyprus Metropolitan adlı haber sitesini, “özel yaşamın gizliliği” ilkesini çiğnediği gerekçesiyle kınadı. Kurul, ilgili siteye, kınamaya yol açan haberi yayından çekme çağrısında da bulundu.

Kurul’un kararında, özel yaşamın gizliliğinin modern dünyadaki en önemli ilkelerden birisi olduğu ve özel yaşamın, medya etiğinin de en hassas konuları arasında yer aldığına dikkat çekilerek,  mahremiyete saygı gösterilmemesinin en büyük meslek günahlarından birisi olduğu vurgulandı.

Kurul kararında, Cyprus Metropolitan sitesinde yayımlanan haberle ilgili şu ifadelere yer verildi:

“Kurulumuz, yaptığı inceleme sonucunda, söz konusu haberde ‘özel yaşamın gizliliği’ ilkesinin ihlâl edildiğini saptamıştır. Bunun yanında, haberde kişisel yazışmalara yer verilmesini ise  ‘kişisel haberleşmenin gizliliği’ ilkesine yönelik ciddi bir saldırı olarak değerlendirmiştir. Ayrıca, haberin baştan sona tek taraflı bir bilgilendirme sonucunda kaleme alındığı sonucuna ulaşmıştır. Kurulumuz, meslek ilkelerine yönelik ağır ihlâl nedeniyle Cyprus Metropolitan haber sitesini kınama ve site yönetimine söz konusu haberi derhal yayından çekme çağrısında bulunma kararı almıştır.”

KIBRIS MANŞET HABER SİTESİNE UYARI

Medya Etik Kurulu, bir okur şikayeti üzerine gündemine aldığı, Kıbrıs Manşet isimli haber sitesinde 10 Ekim 2014 tarihinde yayımlanan “Lefkoşa’da İntihara Teşebbüs” başlıklı haberden dolayı ilgili siteyi uyarma kararı aldığını da açıkladı.

Kurul kararında, intihar teşebbüsünde bulunduğu öne sürülen kadının adının, yaşının ve yaşadığı yer bilgisinin açık biçimde verildiği ve aynı zamanda intihar yönteminin de aktarıldığı ifade edildi.

Kararda şu ifadelere yer verildi: 
“Haberi değerlendiren Kurulumuz, intihar konulu haberlere ilişkin önceki kararında vurgulanan tavsiyelere uygun habercilik yapmayan Kıbrıs Manşet haber sitesini uyarma kararı aldı.”