Kıbrıs Türk Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge ile yönetim kurulu üyeleri, dün akşam Mehmetçik Belediye Gazinosu’nda düzenlenen toplantıda, belediye meclis üyeleri ile belediye sınırlarında faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin temsilcilerine “Cittaslow” hakkında bilgi verdi.

SARIÇİZMELİ: “BU ZİNCİRİN PARÇASI OLMAK İSTİYORUZ”

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, toplantının başında yaptığı konuşmada, uzun yıllardır bu konuyla ilgilendiğini söyledi.

Sarıçizmeli, Cittaslow hakkında bilmedikleri ve merak ettiklerini öğrenmek için bu toplantıyı düzenlediklerini belirterek, “Bu bilgilenmenin ardından birlikte hareket ederek, gelecekte belediyemizi Cittaslow zincirinin bir parçası yapmayı istiyoruz” dedi.

ÖGE, CİTTASLOW’U ANLATTI

Toplantıda daha sonra Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge, Cittaslow’un doğuşu, gelişimi hakkında bilgi aktardı ve Mehmetçik yöresinin Cittaslow örgütüne üye olmasıyla kazanacakları üzerinde durdu.

Öge, üyeliğin ancak bölge halkının konuyu sahiplenmesi halinde gerçekleşebileceğini vurguladı.

KKTC’de halen Yeniboğaziçi Belediyesi’nin 28 ülkedeki 182 kentle birlikte Cittaslow’a üye olduğunu anlatan Azmi Öge, başka yerlerin de Cittaslow olması gerektiğini; Mehmetçik’in bağcılık, üzüm, sucuk gibi değerleriyle Cittaslow olabileceğini anlattı.

“Cittaslow bir yaşam biçiminin marka haline gelmesidir” diyen Öge, Cittaslow’un insanların artık birçok etkenle kirlenen dünyada yok olan kimliğini yeniden fark ederek kazanma çabası da olduğunu kaydetti.

Azmi Öge, “Cittaslow, kendi kültürümüzü yeniden kazanmak ve kendi değerlerimizle yeniden yaşamayı öğrenmektir. Yani öze dönüştür. Dünyanın pek çok yerinde prim yapan bir olgudur” dedi.

Öge, “Sizlerin ‘bu yaşam biçiminde yürümeye karar verdik’ demeniz önemli. Özellikle köy örgütleri ve belediyenin, bu iradeyle çalışması önemli. Belediye meclisinin bir irade belirleyip karar alması gerekir. Bizler de, DAÜ de Yeniboğaziçi’ne olduğu gibi size de yardımcı oluruz” diye konuştu.

Toplantıda Öge ve Mimarlar Odası yetkilileri, katılımcıların sorularını da yanıtladı.