DSİ Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen, Cumhuriyet tarihinin en büyük içme suyu temin projesi olan Melen Sistemi'nde önemli bir eşik daha aşıldı. Bu kapsamda, barajda beton dolgu imalatına başlandı. Melen Barajı tamamlandığında İstanbul'un 2071 yılına kadar olan su ihtiyacı teminat altına alınacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Bakan Veysel Eroğlu tarafından temeli atılan Melen Barajı'nda çalışmalar bütün hızıyla devam ettiği kaydedildi.

İstanbul'un 2071 yılına kadar su ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak projelendirilen ve Aralık 2012 tarihinde inşaatına başlanan Melen Barajı'nda beton dolgu imalatına başlandığı belirtilen açıklamada, Melen Barajı inşaatında önemli bir aşamanın daha kaydedildiği belirtildi.

"1 MİLYAR 77 MİLYON METREKÜP SU TEMİN EDİLECEK"

Melen Barajı, Melen Sistemi'nin depolama tesisi olarak inşa edilecek. Temelden yüksekliği 124 metre, talvegden yüksekliği 99 metre olması planlanan Melen Barajı'nın dolgu hacmi ise 2 milyon 80 bin metreküp olacak. İstanbul" un artan nüfusu dikkate alınarak hazırlanan, 2016 yılsonunda tamamlanması öngörülen Melen Barajı 694 milyon metreküp su depolama hacmine sahip olacak ve hizmete alındığında İstanbullulara yılda 1 milyar 77 milyon metreküp su temini sağlayacak.

"İSTANBUL'UN SUYU 2071 YILINA KADAR TEMİNAT ALTINDA"

Bakan Veysel Eroğlu, "İstanbul'un suyunu 2071 yılına kadar teminat altına alacak olan Melen Projesiyle bugün İstanbul'a günde 700 bin metreküp su temin ediyoruz. Ayrıca, Melen Projesi dışında Sungurlu ve Osmangazi Barajları'nı da hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu çok önemli bir proje. Dünya tarihinde ilk defa 2 kıtayı denizin 135 metre altından su tüneli ile birleştirdik" dedi.

"214 MİLYON TL'YE MAL OLACAK"

Batı Karadeniz Bölgesinde İstanbul Boğazı'nın 170 kilometre doğusunda, Düzce ve Sakarya illerini birbirinden ayıran Büyük Melen Çayı'nın Karadeniz'e döküldüğü noktaya yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta bulunan Melen Barajı, 214 milyon TL'ye mal olacak.