Doğuş Özokutan Çiftçioğlu

Kanser Hastalarına Yardım Derneği, “1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı” dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenleyeceğini açıkladı.

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail, hafta nedeniyle düzenlediği basın toplantısında etkinlikler hakkında bilgi verdi. Kocaismail ayrıca kanser konusunda farkındalığı artırıcı bilgiler aktardı.

Toplantıda, Kanser Hastalarına Yardım Derneği Bilimsel Danışmanı Temel Onkoloji Uzmanı Uzman Mine Çağlar ve Kanser Hastalarına Yardım Derneği İkinci Başkanı Ayşe Kanlıada da hazır bulundu.

KOCAİSMAİL: “ÖLÜM RİSKİ AZALAN BİR KANSER TÜRÜ”

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail, etkinlikte yaptığı konuşmada, meme kanserinin gittikçe yaygınlaşan ve neredeyse her kadında beklenen ama ölüm riski gittikçe azalan bir kanser türü olduğuna işaret etti.

Bu nedenle meme kanserinde bilincin büyük önem taşıdığını anlatan Kocaismail, “Kendi göğsünü tanıyıp en ufak bir değişikliği fark etme bilinci ve elle kendi kendini muayene, meme kanseri riskini azaltan en önemli faktörlerdendir” dedi.

Bu bağlamda kendini muayene eğitimini almanın önemine değinen Kocaismail, Kanser Hastalarına Yardım Derneği olarak bu konuda bilinç oluşturmaktan gurur duyduklarını anlattı.

Kocaismail şöyle devam etti:

“Derneğin kurulduğu 1990’ların ilk yıllarında meme kanseri teşhisleri hemen hemen hep son evrelerde geç teşhis edilir ve hasta için ise yetersiz tedavi olanakları sonucunda yüzde 90-95 hastalar kaybedilirdi. Günümüzde, konuyu hep gündemde tutarak, tarama kampanyaları açarak ve 1998 itibariyle Sağlık Bakanlığı ile işbirliği içinde köyden köye yaptığımız tarama programlarıyla meme kanserinde erken teşhis başarıya ulaşmıştır. Meme kanseri vakaları yüzde 95 oranında hayatta kalabilmekte ve kişi normal hayatını sürdürebilmektedir”

Kanser Hastalarına Yardım Derneği’nin bilinçlendirme çalışmaları hakkında da bilgi veren Kocaismail, farkındalık yarattığı için basına teşekkür etti.
 
“23’ÜNCÜ YILIMIZDA TALEBİMİZ HALA DEVLET POLİTİKASIDIR”

Kanserle ilgili bir devlet politikası oluşturulması için yıllarca çalıştıklarını hatırlatan Kocaismail, şöyle devam etti:

“Halen böyle bir politika yok. Her yeni hükümette, her yeni gelen bakanın konuya vakıf ve duyarlı olmasıyla ancak ilerledik. Bazen yerimizde saydık ve çok ender de olsa geriledik. 23. yılımızda hala talebimiz bir devlet politikasıdır. Kanser, en büyük insan kaybı olan, bütçeyi zorlayan, maddi-manevi evi ve devleti yıkıma götüren en büyük etkenlerin başında geliyor. Devlet bir politika üretmeli ve bu konuda değişmeyecek stratejilerini belirlemelidir”

Yıllar önce meme kanserlerinin daha ileri yaşlarda görüldüğünü ancak şu anda beslenme ve yaşam alışkanlıkları nedeniyle bunun 40 yaşın altına ve hatta ender de olsa 20’li yaşlara kadar indiğini kaydeden Kocaismail, “Kanser görülme sıklığının her geçen gün artıyor. Günde 2 vakadan, 3 vakaya çıkıyor” dedi.

“OKULLARDA BROŞÜR DAĞITIMI YAPILACAK…”

Eğitim Bakanlığı’ndan broşür dağıtma izni alarak çocukların annelerini taramaya teşvik etmesi için çalışacaklarını dile getiren Kocaismail, okul müdürleri ve öğretmenlerden bu sürece destek vermelerini istedi.

Kocaismail “Annemi Seviyorum” sloganı ile basılan broşürlerin erken teşhis adına önemli bir adım olduğunu dile getirdi.

ÇAĞLAR: “KANSER ARTIŞ GÖSTEREN BİR SAĞLIK PROBLEMİ”

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Bilimsel Danışmanı Temel Onkoloji Uzmanı Uzman Mine Çağlar da toplantıda yaptığı konuşmada, kanserin tüm dünyada giderek artış gösteren önemli bir sağlık problemi olduğuna dikkat çekti.

Yapılan araştırmalara göre kanserin en sık 30-69 yaş aralığında görüldüğünü dile getiren Çağlar, erken teşhisin önemine vurgu yaptı.

Kadınlar arasında en sıklıkla görülen ilk dört sıradaki kanser türlerinin sırasıyla meme kanseri, bağırsak kanseri, rahim ağzı kanseri ve akciğer kanseri olduğunu anlatan Çağlar, şöyle devam etti:

“Meme kanseri, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke kadınlarında en sıklıkla görülen bir kanser türü olup, 2012 GLOBOCAN verilere göre tüm dünyada yaklaşık 1.68 milyon yeni meme kanseri vakası ve 552 bin hastalıktan ölüm bildirilmiştir. Dünyada kadınlar arasında görülen tüm kanserlerin yüzde 25’ini meme kanseri oluşturmaktadır”.

“MEME KANSERİ ERKEN TANIYLA TEDAVİ ŞANSI YÜKSEK BİR HASTALIK”

Günümüzde birçok kanser türünden korunmanın mümkün olduğunu ifade eden Çağlar, şöyle devam etti:

“Birçok kanser türleri de erken tanıyla tedavi edilebilir hastalıklar arasına girmiştir. Bilindiği gibi erken tanı, kanserle savaşın en önemli basamağı olup, bazı kanser türlerinde erken tanı uygulanabilir olup, tedavi imkanı sağlanabilmektedir.

Erken tanındığı takdirde, tedavideki başarı ve sağlıklı yaşam şansı yüksek olan bir kanser türü olarak meme kanseri, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bayanlar arasında en sıklıkla görülen bir kanser türüdür”.

“30 YAŞ ÖNCESİNDE NADİREN GÖRÜLÜR”

Meme kanserinin 30 yaş öncesinde oldukça nadir görüldüğünü anlatan Çağlar, “Bu yaşı takip eden yıllarda görülüş sıklığı açısından tırmanış göstermektedir. Meme kanserinin görülme sıklığı, menapoz döneminde hafif bir azalmayı takiben menapoz sonrası yıllarda yavaş eğilimle sürekli devam eden bir artış göstermektedir. Meme kanseri, kadınlarda sıklıkla görülmekte iken, erkeklerde de sağlık sorunu yaratan, oldukça ender olarak görülen önemli bir kanser türüdür” diye konuştu.

Meme kanserinin erken teşhis edildiği takdirde tedavi edilebilen ve kişiye sağlıklı yaşam şansı kazandıran bir kanser türü olduğunu yineleyen Çağlar “Ancak, bütün gelişmelere rağmen kadınlar tarafından hastalığın çok iyi tanınmadığı yerlerde hastalık halen daha en çok korkulan kanser türlerinin başında gelmektedir” dedi.

“FARKINDALIK ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR”

Kanser Hastalarına Yardım Derneği, Bilimsel Danışma ve Eğitim Çalışmaları Birimi olarak Ekim ayı boyunca beş farklı bölgede sadece bayanlara yönelik farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları düzenleyeceklerini anlatan Çağlar, şöyle devam etti:

“Kadınlarımıza yönelik meme kanseri farkındalık çalışmalarımızda bu yıl bir ilk olarak konferans, seminer, ev sohbetleri, okullar, köy kadın kursları programlarımız dışında Belediyelerimizle işbirliği içerisinde bölgesel kanser farkındalık programlarımıza da başladık.

Bu bağlamda ilk programımızı Dikmen Belediyesi ile ortak organizasyonda Dikmen Bölge Kadınlarına yönelik 28 Eylül Çarşamba günü Dikmen Bölgesinde gerçekleştirdik. Ekim Ayı boyunca devam edecek olan programlarımız sırasıyla, 5 Ekim Çarşamba Ergazi Bölgesi kadıları, 12 Ekim Çarşamba Görneç Bölgesi kadınları, 19 Ekim Çarşamba Yedikonuk Bölgesi kadınları ve 24 Ekim Pazartesi Dipkarpaz Bölgesi kadınlarına yönelik farkındalık programları gerçekleştirileceğiz”

Çağlar programların yıl boyunca süreceğini dile getirerek, etkinlik listesini basın mensuplarıyla paylaştı.