Çiğdem AYDIN

Diyalog’a samimi açıklamalarda bulunan hasan Karaokçu, uyuşturucu yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısının 50’ye ulaştığını belirtirken “bunlar arasında 9-10 yaşlarındaki çocuklar da var”diyerek, olayın ne kadar büyük boyutlarda olduğunu gözler önüne serdi.

Hasan Karaokçu, kendisine yöneltilen soruları şöyle yanıtladı:

Soru: Sizce ülkeye uyuşturucu  nerden, nasıl girer ? 

H.K: Tabiki ülkeye her yerden uyuşturucu giriyor. Güney Kıbrıs’tan da girer,  Türkiye’den de. Daha da kötüsü bu ülkede üretimi yapılıyor. Bonzai üretenler  ve Hint Keneviri üretenler de vardır. Ve ülkemize tesirleri akıl almaz boyuttadır. Avrupa ülkelerinden Güney  Kıbrıs’a , güneyden de kuzeye geçişi sağlanıyor. Kaçak yollardan giriyor yani bunun tam olarak tespitini yapamıyoruz şu anda. Hiç kuşkusuz ki Bonzai’nin ülkemize geliş noktalarından bir tanesi Güney Kıbrıs’tır ve Rum polisinin de bu konuda bilinçli şekilde toleranslı davrandığı söylenebilir. Ama Bonzai olayını sadece Rumlara yüklemek de pek gerçekçi bir yaklaşım değildir. Çünkü kuzeydeki uyuşturucu tacirleri bunun üretimine çoktan başlamış, hem iç, hem de Türkiye pazarına sürmeye devam etmektedir. Organize Suçlar Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘Türkiye Uyuşturucu Raporları’nda sentetik cannabinoidlerin ülkeye girişinin Çin, ABD, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Almanya,İspanya, Hollanda, Portekiz, İngiltere, Gürcistan ve Macaristan gibi ülkelerden kaynaklandığının vurgulanması, çok ciddiye alınması ve sorgulanması gereken bir konudur. Güney Kıbrıs her zaman Kuzey Kıbrıs için uyuşturucu konusunda bir tehdittir. Ancak; Türkiye üzerinden ülkeye uyuşturucu girişini görmezlikten gelecek bir yaklaşım içerisine girilirse, ülkeye uyuşturucu girişini önleme konusunda bizi hiçbir zaman başarıya ulaştırmaz.

Ölümler çok arttı

Soru: Ülkede çok miktarda uyuşturucu olduğunu düşünüyor musunuz ?

H.K: Kesinlikle ülkede çok miktarda uyuşturucu olduğunu düşünüyorum. Bakınız bu ülkede resmi kayıtları tutabileceğimiz bir sistem yok. Geçmişten bugüne Bonzai’den hayatını kaybetmiş insanlar gençler vardır, fakat ülkede Adli Tıp olmadığı için istatistik veri açıklamak mümkün değil. Üstü örtülü bir şekilde gidiyor bir çok konu özellikle uyuşturucu maddeye bağlı ölümlerin bu ülkede  iki üç kişi değil 50 kişi olduğunu biliyorum ben. Uyuşturucu madde kaçakçılığı, ulaştığı uluslararası boyut ve diğer organize suçlarla iç içe girmesi nedeniyle bir ülkenin yerel olarak alacağı polisiye tedbirlerle baş edilemeyecek dereceye geldiğinin bilinci ile hareket etmek şarttır. 

Soru: En Ucuz  ve  en pahalı uyuşturucu hangileridir kaç paradır? 

H.K :Başta Bali 2-23 Tl’ye satın alınabilir. 1 gram uyuşturucu 150-200 TL’dir , en pahalı olan uyuşturucu madde ise Kokaindir  bir gramı 200 avro’dur . Eroin ise 200 TL’dir. Dahası sigaraların içerisine konulan Bonzai türü maddelerin bulunduğu bir dal sigara 50 TL’dir ve bunlar bizim ülkemizde çeşit çeşit vardır. Bonzai kimyasal maddelerle elde edilir içerisine kimyasal ilaçlar ve hatta fare zehiri konularak elde edilir bunun üretimi de KKTC yapılmaya başlandı. Önlem alınmazsa ciddi tehlikeler bizleri bekliyor. Türkiye’den de ekstasi haplar geliyor bu da uyuşturucu maddedir. İlaç eczacılık getiriyor mesela. Bugün Bonzai kullananlar basit bir bitki çayının içerisine dahi karıştırıp tüketiyorlar.

Bali çok tehlikeli

Soru: En tehlikeleri  hangileridir?

H.K: Bana göre şu anda en tehlikeli olanı Bali’dir. Çünkü ulaşımı en kolay ve fiyatı da en ucuz olan uyuşturucu maddedir. Bali kullanıldığı zaman beyine oksijen gitmez ve kişinin öülümüne neden oluri ne yazık ki çocuklar Bali’ye kolayca 2-3 Tl’ye ulaşabiliyor.Bu yüzden en tehlikeli olanı bana göre Bali’dir.Bu yapıştırıcı ülkemizde kullanılmıyor sanayide kullanılmıyor bana göre ülkeye girişi yasaklanmalıdır.

Soru: Başbakan sizi bu  göreve getirdi ama memleket bu durumdayken siz  ne yapabilirsiniz? 

H.K: Çok samimi söylüyorum benim hiçbir siyasi kimliğim yoktur. Bana bu teklif geldiğinde bende eğer bir şeyler yapılacaksa somut olarak ilerleyebileceksek bu gençleri kurtarmak için kabul edebilirim dedim ve bu yola çıktık. Başbakanlık bünyesinde kurulan bir komisyon ve bir ay oldu kurulalı. Toplantılarımızı yapıyoruz ama en büyük sorun bugüne kadar atılan adımların olumlu bir sonuç vermemesi ve yasal zemin olmamasıdır. Komisyonda alınan kararlara Başbakan sahip çıkacağına dair söz vermiştir ve ben bu görevi bu nedenle kabul ettim. Yasal alt yapı sorunumuz vardır. Örneğin süratle yasal zemin yapılmalıdır. Organize suçlar yasası, polis için Teknik Takip Yasası, bir veya iki gram uyuşturucu ile yakalanan çocukların cezaevi yerine gönderilebilecekleri rehabilitasyon merkezi ve burada topluma kazandırılmaları gerekiyor.  En önemlisi ,Organize Suçlar Yasası ve Teknik Takip Yasası vakit geçirilmeden çıkarılmalı. Aksi halde uyuşturucu girişinin önlenme konusunda başarı sağlamaz.Bu ülkede 9-10 yaşındaki çocuklar uyuşturucu madde kullandıkları için öldüler. 14-15 yaşında kız çocukları damardan eroin alıyor olay bu kadar ciddi boyuttadır.