Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 2016-2017 Toplu Sözleşme Görüşmelerinin 5. Oturumunun ardından açıklamalarda bulunarak, "Tekliflerin artırılarak 5+4, 3+3 ve Enflasyon Farkı şekline getirilmesi güzel ama yeterli değil. 2017 yılı için o rakamları müzakere etmeyeceğimizi belirtmek isterim" dedi.

2016-2017 Toplu Sözleşme Görüşmelerinin 5. Oturumu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Başkanlığında gerçekleşti. Oturumun ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Bu süreç içerisinde Kamu İşveren Heyeti'nin rakamları kendi müzakere etmesini, kendisinin değerlendirmesini daha sonra masaya yeni bir teklifle gelmesini söylemiştik. Bugün yapılan 4. oturumda Kamu İşveren Heyeti yeni bir teklifi açıklamak yerine 4+4, 3+3 teklifini müzakere etmek üzere söz vermiştir. Memur-Sen olarak kesinlikle bu konuda bir müzakereye girmeyeceğimizi söylemiştik. Kamu İşveren Heyeti bunun üzerine diğer konfederasyonlara söz vermiştir, onlar da bu teklifler üzerine değerlendirmelerini ve müzakerelerini iletmişlerdir. Kamu İşveren Heyeti'ne karşı Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı bir tepki verdiğinde aynı tavrı kuşanmak gerekir. Bu anlamda diğer iki konfederasyon da Cuma günkü tavrından vazgeçerek "biz de ortak tavır almaya hazırız" gibi bir noktaya gelmiş durumdalar. Bu da son derece olumludur" ifadelerini kullandı.

"KASANIN AÇILMASIYLA MASANIN DA ÖNÜ AÇILMIŞTIR"

Masaya yapılan teklifi müzakereye değer bulmadıklarını, yeni bir teklifle masaya gelinmesinin gerekli olduğu yönünde çağrılarının yanıt bulduğunu ifade eden Yalçın, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ara verdikten sonra bizim "yeni bir müzakere yapmayız ara verelim, siz düşünün yeni teklifle gelin" çıkışından sonra Kamu İşveren Heyeti masaya yeni bir teklifle gelmiştir. Dolayısıyla kasa açılmıştır, masanın da önü açılmıştır. Teklifin artırılarak 5+4, 3+3 ve Enflasyon Farkı şekline getirilmesi güzel ama yeterli değil. 2017 yılı için o rakamları müzakere etmeyeceğimizi belirtmek isterim. 2016 yılı için verilen 5+4 rakamı ise müzakere edilebilir, ancak biz bu rakamın da artırılmasını istiyoruz. Biz masaya sadece oransal zam getirmedik. Taban aylık, refah payı, enflasyon farkı olmak üzere oransal zamla birlikte 4'lü bir sac ayağıyla sunduk teklifimizi. Bununla birlikte 241 tane komisyonlarda tartışılan hizmet kolu teklifleri var, 87 tane de Genel Toplu Sözleşmeye tekabül eden teklifler söz konusudur. Bunlar biran önce teklife dönüştürülmelidir" şeklinde konuştu.

"KAMU EMEKÇİLERİ BU ÜLKENİN ÜVEY EVLATLARI DEĞİLDİR"

KESK Genel Başkanı Lami Özgen de basın mensuplarına açıklamada bulunarak, "Kamu İşveren Heyeti, 2016 ilk altı ay yüzde 5, ikinci altı ay için ise yüzde 4 şeklindey yüzde 1'lik artış önerisiyle toplantıya geldi. Yüzde 4, yüzde 5'ler kamu emekçilerinin emeklerini karşılanmadığı oranlardır. Yüzde 1'lik artış iki döneme vurulduğunda buçuk oranında bir artış var. Kamu emekçilerine buçuklu yaklaşım tarzından vazgeçilmelidir. Yani kamu emekçileri bu ülkenin üvey evladı değildir. Hizmet ve emek üretiyorlar bunların karşılığında emeklerinin doğru temelden yansıtılması lazım. Bu zam teklifleri bizim ekonomi kaybımızı gidermiyor. Bizim vergi diliminin indirilmesine yönelik talebimiz var. Aynı zamanda bizim ek ödemelerinin emekliye yansıtılması gerekiyor. Yine 4 B/C" lilere yönelik taleplerimiz var. Burada kez daha çağrı yapıyorum Kamu İşveren Heyetinin teklifi budur, Memur-Sen ve Kamu-Sen'e sesleniyorum; yüzde 3, yüzde 4'lük artışlarla bizi hakem kuruluna mahkum edip onun kurallarını uygulayarak üç yıl daha açlığa, sefalete sürüklemelerine karşı ortak eylem, ortak duruş çağrısı yapıyorum. Türkiye'nin bütün illerinde ortak eyleme de merkezi eyleme de grev yapmaya da hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum. Çünkü yüzde 4+4 bir anlam ifade etmiyor. Yüzde 5+5 olsa dahi bir anlam ifade etmiyor. Çünkü yüzde 5+4 yüzde 7 oranında kamu emekçilerinin ücretine yansımaktadır" diye konuştu.

"4+4, 3+3 MÜZAKERE EDİLMEZ BİR RAKAM İSE BİR PUANLIK ARTIŞ DA MÜZAKERE EDİLEMEZ"

Tartışmalı bir toplu sözleşme günü yaşandığını ifade eden Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise, "Memur-Sen'in bize gelin ortak hareket edelim diye bir teklifi yok. Eğer kabul ederlerse ben buradan bir teklifte bulunayım, gelin 4+4, 3+3 müzakere edilmez bir rakam ise bir puanlık artış da müzakere edilemez. 4+4 veya 3+3 bunun neyini müzakere edeceksin. Gelin ortak eylem yapalım, gelin iş bırakma eylemlerine kadar varan her türlü eylemi birlikte yapalım. Buna varım, eğer ortak hareket edelim teklifinde samimiyse bizim her türlü eylemin içresinde yer alacağımızı ifade ediyorum" şeklinde konuştu.