Duygu Alan

Lefkoşa Kaza Mahkemesi tarafından 2014 yılı Nisan ayında, “tüzüğe uygun delege seçimi yapılıp mali denetim tamamlanıncaya kadar” ertelenen Memur-Sen’in 4. Olağan Genel Kurulu için süreç yeniden başladı.

Yüksek İdare Mahkemesi, Kıbrıs Türk Memur Sendikası (Memur-Sen) 4. Olağan Genel Kurulu’nun Sendikalar Mukayyidi gözetiminde 2016 yılı içerisinde yapılmasına ve delege seçiminin tekrarlanmasına emir verdi.

Şener Özburak ve Kağan Mındıkoğlu’nun başkanlık için yarışacağı Memur-Sen 4. Olağan Genel Kurulu süreci, delege seçimi ile başladı, ancak genel kurulda 2013 yılı sonrası mali raporun okunmayacak olması bazı üyeleri ayağa kaldırdı.

Memur-Sen’in kurucularından ve sendikanın yönetim kurulu eski üyelerinden olan Hasan Sağol, sendikanın hesapları aklanmadan yönetim kurulu seçiminin yapılamayacağını savundu.

Sağol, konuyu yargıya taşımak için gerekli süreci başlatmak üzere avukatı ile görüşme halinde olduğunu kaydetti.

İki buçuk yıldan sonra…

Memur-Sen’in 4. Olağan Genel Kurulu, 18 Nisan 2014 yılında gerçekleştirilecekti. Ancak bir kısım Yönetim Kurulu üyesi tarafından Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ne ara emri için dava dosyaladı. Sendika tüzüğünün 36.maddesinde delege seçimi için uyulması gereken kurallara uyulmadığı gerekçesi ile genel kurulda oy kullanacak delegenin tüzüğe uygun olarak seçilmediği veya bazı işyerlerinde delege seçiminin yapılmadığı nedeniyle ve sendikada, sendikal amaçlı olmayan usulsüz bir takım harcamalar yapıldığı ve şikayet üzerine Sendikalar Mukayyitliği’nce denetim için hesaplara el konulduğu ve denetlemeye alındığı, denetim raporu olamadan Genel Kurula mali rapor sunulamayacağı gerekçesi ile açılan dava görülmüş ve ortaya konulan belge ve gerekçeler Lefkoşa Kaza Mahkemesi tarafından haklı bulunarak 18 Nisan 2014’te yapılması gereken olağan genel kurulun yapılamayacağı emri verilmişti. Lefkoşa Kaza Mahkemesi tüzüğe uygun delege seçimi yapılıncaya ve mali denetim tamamlanıncaya kadar ileride yapılmak üzere genel kurulu ertelemişti.

Sağol: Önce hesaplar aklanmalı

Memur-Sen Yönetim Kurulu eski üyelerinden Hasan Sağol, sendikanın hesapları aklanmadan yönetim kurulu seçiminin yapılamayacağını savunarak, 4.Olağan Genel Kurul’un gerçekleşmemesi talebi ile ara emri başvurusunda bulunacağını kaydetti.

Hasan Sağol, “Genel kurullar hesap verme günüdür. Önce faaliyet raporu ardından mali rapor okunup aklanır, yönetim kurulu seçimi ondan sonra yapılır. Ancak önümüzdeki günler gerçekleştirilecek olan Memur-Sen 4. Olağan Genel Kurul’u Sendikalar Mukayyitliği’nin gözetiminde yapılacak ve 2013 yılı sonrası sendikanın mali raporu genel kurulda okunmayacak. Bu kabul edilemez. Seçilecek kişilerin bu hesaplar üzerinde oynamayacağını kimse garanti edilemez” diye konuştu.

Delege seçimlerine de itiraz eden Hasan Sağol, sendikaya hizmet etmiş onlarca emekli kişi olduğunu ve bu kişilerin halen aidatlarını ödediğini dolayısıyla emeklilerin de genel kurullarda seçme hakkına sahip olması gerektiğini dile getirdi.

Özburak: Tarihi mukayyit belirleyecek

Kıbrıs Türk Memur Sendikası (Memur-Sen) Genel Başkanı Şener Özburak, Yüksek İdare Mahkemesi’nin emri gereği Memur-Sen 4. Olağan Genel Kurulu’nun önümüzdeki günlerde ve Sendikalar Mukayyitliği’nin gözetiminde gerçekleştirileceğini söyledi.

Mahkeme emri gereği tekrarı yapılan delege seçimlerinin halen devam ettiğini belirten Şener Özburak: “Şuanda delege seçimi yapılıyor. Sendikalar Mukayyidi’nin belirlediği tarihte ve mukayyidin gözetiminde genel kurul yapılacak” dedi.

Şener Özburak, Memur-Sen’in 4. Olağan Genel Kurulu’nda başkan adayı olduğunu açıkladı.

Mındıkoğlu: 2013 yılı sonrası mali rapor okunmayacak

Kıbrıs Türk Memur Sendikası (Memur-Sen) Genel Sekreteri ve başkan adayı Kağan Mındıkoğlu, Memur-Sen’de Yönetim Kurulu’nun görev süresinin 2.5 yıl önce dolduğunu, önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek genel kurulda yeni yönetim kurulunun belirleneceğini kaydetti.

Sendikalar Mukayyitliği’ne arzı yapılmadığından 2013 yılı sonrasına ait mali raporun genel kurulda okunmayacağını kaydeden Mındıkoğlu, emeklilerin de tüzük gereği delege olamadıklarını belirtti.

Mındıkoğlu, şunları anlattı: İki buçuk sene geçmiş bir genel kurul sürecini yaşatmaya çalışıyoruz. Bu genel kurulu 2014 yılının Nisan ayında yapmamız lazımdı ama karşımızdaki grup, sendikanın hesaplarında usulsüzlük olduğu iddiası ile bir mahkeme süreci başlattı. Hesaplar başkan tarafından Sendikalar Mukayyitliği’ne gönderildi. Sendikanın hesapları savcılık tarafından değerlendirildi gerekli araştırmalar yapıldı. Netice de şikayeti yapan sendika başkanı da yeniden bir ifade vererek hesaplarda sorun olmadığını söyledi. Ancak bu kez arkadaşlar delege seçimine itiraz ettiler. Usule uygun delege seçimi yapılmadığını iddia ettiler. Bu süreçte daire temsilciklerine seçilenlerden istifalar olduğu için bu temsilcilikler doğal olarak azaldı. Mahkeme orta yolu bulma adına delege seçiminin tekrarlanmasına karar verdi. Genel Kurul için Sendikalar Mukayyidi’ne de yetki verdi. Şuanda delege seçimi yapılıyor. Önümüzdeki günlerde genel kurul yapılacak ve 2013 yılından sonraki mali rapor genel kurulda okunmayacak. Çünkü murakabesi belli değil ve Sendikalar Mukayyitliği’ne arzı yapılmıştır. Öte yandan Tüzük, ‘çalışan her 10 kişi bir işyeri delegesi seçer diyor’. Yani emeklilerin delege olmasını ise tüzük engeller.”