KENDİ TATİLİNİ KENTİ YARATTI: Yeni yıl ile hafta sonu arasında kalan dünü Türkiye’deki kamu çalışanları tatil yaparak geçirdi, KKTC’de tatil verilmedi. Dün birçok okulda dersler boş geçti, kamu daireleri eksik personelle çalıştı. Memur ve öğretmenler, izin, sağlık raporu gibi gerekçelerle yeni yıl tatilini hafta sonu ile birleştirdi

DENETİM YAPILDI: Eğitim sektöründe veliler, kamuda ise vatandaşların şikayetleri üzerine, Personel Dairesi dün bazı devlet okulları ile dairelerde denetim yaptı. Personel Dairesi’nin bulgular üzerine işlem başlatabileceği belirtildi

Ceren ÖZBİL
Yılbaşının ertesi gününün Mevlid Kandili’ne denk gelmesi nedeniyle bazı Müslüman ülkeler kamu kurum ve kuruluşlarında tatil verildi. Çalışanlar 4 buçuk gün tatil yaptı. Ancak 2 Ocak’ın KKTC’de tatil verilmemesine rağmen bazı öğrenci, öğretmen ve kamu görevlileri dün de okullarına gitmedi ya da iş yerlerinden izin aldı. Böylece bir buçuk gün sürecek tatil cuma içinde izin alınmasıyla dört buçuk güne çıkmış oldu.

Personel Dairesi denetim yaptı…

Personel Dairesi ise kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili kendilerine ulaşan herhangi bir daire de personel çalışmıyor ihbarlarını dikkate aldı.
Gelen her şikayet üzerine araştırma yapan daire personelleri eğitim ve sağlık konularında da ilgili kurumlarla temasa geçerek araştırma yapmalarını istedi.

Öğrencilerin yarıya yakını okula gitmedi…

Lefkoşa genelinde birçok okulda ki öğrenci sayısının yarıya yakınının okulla gitmediği gözlemlendi. Öğretmenler okula giden öğrencilerle ders yaptı. Öğrenci sayısı çok az olan sınıflarda ise ders yapılmadı.

Karaderi: Gelen şikayetleri değerlendiriyoruz

Personel Dairesi Müdürü Metin Karaderi, izinli olmayan bir personelin iş başı yapmadığı yönünde bir şikayet gelmesi durumunda hemen harekete geçtiklerini açıkladı.
Personel Dairesi’ndeki denetleyici personel sayısının yetersiz olması nedeniyle kamu da kurum müdürleri ve amirleri, eğitim ve sağlıkta da ilgili bakanlık yetkilileri ile temasa geçtiklerini anlattı.

“Yanlış ihbarlar da var”

Karaderi, yapılan ihbarların her zaman doğru olmadığını ve asılsız ihbarlarda yapıldığını anlattı. Bu nedenle çok ciddi araştırmalar yaptıklarını kaydeden Karaderi şu şekilde konuştu:
“Bazen iki insan arasındaki anlaşmazlık bize ihbar olarak yansıyor. Eğer ciddi bir araştırma yapılmazsa yanlış sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle ihbarda bulunan kişinin açık ismini vermesi bizim için çok önemli. Zaten o isimleri açıklamıyoruz. Bize ulaşmak isteyenler web sitemizden de ulaşarak ihbarda bulunabilir. Biz bu ihbarları da dikkate alıyoruz ve ihbarda bulunan kişiye sonucu bildiriyoruz.”

Gökçebel: Tatil verilmemesi doğrudur

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Tahir Gökçebel, hükümetin yeni yıl ve hafta sonu arasında kalan cuma gününü tatil vermemesini doğru bulduğunu açıladı. Ancak devlet daireleri ve okullarda klima ve enerji kullanımı nedeniyle bu durumun devlete ekonomik katkı değil zarar getirdiğini kaydeden Gökçebel şu şekilde konuştu: “Bence plan ve programa göre hareket etmek gerekir. Bence doğru olan başta yapılan uygulamadır ve olağan üstü bir durum olmadığı sürece değişmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti bizim için doğru bir örnek değil. Özellikle eğitimde hiç iyi bir örnek değil. Türkiye’yi her anlamda takip etmekten vazgeçmeliyiz. Bir an önce ülkemizin gerçekleri ve dünyanın gerçekleriyle bağdaşan bir sistem anlayışında hareket etmeliyiz. Günlük kararlarla değil.”

Öğrenciler ne dedi?

Sıla Kılınç: Sabah uyanıp okulumuza geldik. Derslerimiz yapıldı. Ancak sınıfta on öğrenci eksikti. Buna rağmen öğretmenlerimiz dersleri yaptı. Okula geldiğimde çok mutlu oluyorum. Derslerimi de kaçırmak istemiyorum. Bu nedenle okuluma geldim.

Mekselina Buhur: Derslerimden geri kalmamak için sabah sabah uyanıp okuluma geldim. On arkadaşım bugün okula gelmedi. Ancak ben derslerimden geri kalmamak için geldim. Hiç boş dersimiz olmadı. Derslerimden geri kalmadım.

Beyza Tıngır: Benim sınıfımdan 7 kişi bugün okula gelmedi. Ancak ben hasta olduğum halde okula geldim. Annem sabah beni uyandırdı ve okul var derslerinden geri kalma git dedi. Ben de okuluma geldim. Derslerimiz yapıldı. Okulumu çok seviyorum.

Mehmet Demir:Ben de bugün sabah uyanıp okuluma geldim. Okulumu ve arkadaşlarımı çok seviyorum. Derslerimden geri kalmak istemedim. Bugün 5 arkadaşım okula gelmedi. Ama ben derslerimi ihmal etmek istemedim.