İsmail VOLKAN
Devletin, yasak olmasına rağmen memurların ek iş yapmasına göz yumduğunu belirten üreticiler, şikayetlerini şu cümlelerle özetledi:

“Geçimimizi hayvancılıktan sağlıyoruz. Hayvanların kaba yem ihtiyacını karşılamak için tarla ekmek zorundayız. Bu yüzden dışarıdan iki katına tarla kiralamak zorunda kalıyoruz. Devletin ilgisizliği nedeniyle kamudaki bazıları için neredeyse memurluk sadece ek iş oldu. Eskiden çiftçiliği hayvancılığı ek iş olarak yapanlar, artık memurluğu ek iş olarak yapıyor. Yetkililerden ricamız tarla kiralamada önceliğin gerçek çiftçi ve hayvancılara verilmesi.”
Üretime destek olması için devletin geçimini hayvancılıktan ve çiftçilikten sağlayanları tespit etmesi gerektiğini belirten üreticiler, hayvancılığın ülkemizde artık iyice geliştiğini ve kaba yem ihtiyacının sağlanması için üretimin yapılmasına şiddetle ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Düzenli bir geliri olmayanların çoğu zaman çeşitli sorunlardan etkilendiğini ve geçinebilmek için yaptıkları asli işten yeterli geliri elde etmelerinin şart olduğunu belirten üreticiler, “Ülkemizde üretime kimse destek olmuyor. Sadece tüketiyoruz diye şikayet ediyorlar ancak iş yapmaya çalışana da köstek oluyorlar” dedi.

Çiftçiler ne dedi?

Durmuş Özçoban
“Yıllardır hükümetler bizlere maliyenin icar ettiği tarlaların memurlara verilmeyeceğini ve geçimini çiftçilik ve hayvancılıktan sağlayanlara verileceğini söylüyor. Kimsesi bu güne kadar elini taşın altına koyup bir önlem almadı. Bizlere bahaneler uydurarak kandırıyorlar. Memurlar eşlerinin ya da ailelerinden birinin adına kiralayıp tarlaları sürüp ekiyor yıllardır. Merak ediyorum adına tavuğu traktörü bile olmayan kişiler nasıl çiftçilik yapabiliyor. Geçimimi hayvancılıktan sağlıyorum ve cidden hayvanların kaba yem ihtiyacını karşılamak için tarla ekmek zorundayım. Bu yüzden dışarıdan iki katına tarlalar kiralıyorum. Bazıları için memurluk sadece ek iş oldu. Eskiden çiftçiliği ek iş olarak yapanlar artık, memurluğu ek iş olarak yapıyor. Yetkililerden ricamız öncelik hayvancılık yapanlar olsun. Bu icar edilen devlet arazileri gerçekten geçimini bu işten sağlayanlara verilsin.”

Ömer Songelen
“Dairelerde çalışanlar devletin tarlalarını ya kendilerine, yada eş dost ahbaplarına kiralıyor. Biz ne kadar çabalasak da kiralayacak devlet arazisi bulamıyoruz. Hayvanların kaba yem ihtiyacını karşılamak için devletin kiraladığı tarlalara ihtiyacımız var ancak, tarlaları devlet memurları ektiğinden bize verilmiyor. Memurların ek iş yapması yasak olmasına rağmen binlerce dönüm arazi ekenler var. Bizim düzenli bir maaşımız gelirimiz yok. Gerçek hayvancı ve çiftçi ile kaçak iş yapanlar belirlenmeli. Ülkemizde üretime kimse destek olmuyor. Sadece tüketiyoruz diye şikayet ediyorlar ancak iş yapmaya çalışana da köstek oluyorlar.”

Orbay Akınto
“Memurlarla çiftçileri birbirlerine düşürüyorlar. Biz çiftçilikten hayvancılıktan geçiniyoruz. Gece gündüz çalışıyoruz. Devlet, memurluk yapıp tarla ekenleri tespit etsin. Devlet memur olduğu için bankalardan kolayca kredi alıp, çiftçilik veya hayvancılık yapanları tespit etsin. Hepimiz birbirimizi tanıyoruz, arkadaşız. Kimseyle sorun yaşamak istemiyoruz ama hayvanlarımızın karnını doyurmak için tarla ekmek zorundayız. Kaba yem ihtiyacı gerçekten önemli bir sorun. Devlet bu yönde politikalar üretmeli ve bu tarlalar gerçek hayvancılara ve çiftçilere verilmeli.”

Hüseyin Songelen

“Biz kendimizin ve hayvanlarımızın karnını doyurmak için bu işi yapıyoruz. Memurlar ise bu işi ek iş olarak yapıyor. Kuraklık olsa, ürün almasa da düzenli bir maaşı var, rahatça yaşayıp gider. Yıllardır memurların tarla ekip biçmesine göz yumdular ama artık bazı şeyler değişmek zorunda. Hayvancılık sektörü gelişti. Kaliteli süt, sağlıklı et vermek için yatırım yapıyoruz ama hayvanlarımızın karnını doyurmak için kaba yem bulamıyoruz. Kendimiz yetiştirelim diyoruz ama bu defa da ekecek tarla bulamıyoruz. Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, devlet tarlalarının memurlara verilmesi konusunda pasif kalıyor veya buna göz kırpıyor. Gerçek hayvancılar ve çiftçiler belirlenmeli.”