Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin vize serbestisi için gereken tüm koşulları yerine getirmesi gerektiği uyarısında bulundu ve “Her dört milletvekilinden birinin dokunulmazlığının kaldırılması kararı da ciddi bir endişe kaynağı” dedi.

İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi'nin açılış oturumuna katılmak üzere İstanbul'a gelen Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaklaşık bir saatlik bir görüşme yaptı.

Merkel görüşme sonrası yaptığı kısa açıklamada, Avrupa Birliği (AB) ile varılan anlaşmaya bağlı vize serbestisinin yürürlüğe girebilmesi için Türkiye’nin gerekli tüm koşulları yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Merkel ayrıca, Erdoğan ile görüşmesinde parlamentodaki bazı milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılması kararından duyulan endişeyi ifade ettiğini de söyledi.

Görüşmede, bağımsız yargı sistemi, bağımsız medya ve güçlü bir parlamentoya ihtiyaç olduğunu da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a aktardığını belirten Merkel, ”Elbette parlamentodaki her dört milletvekilinden birinin dokunulmazlığının kaldırılması kararı da ciddi bir endişe kaynağı. Bunu da Türkiye cumhurbaşkanına açıkça ifade ettim" diye konuştu.

Alman basına yansıyan haberlere göre Merkel, bağımsız yargı, bağımsız medya ve güçlü parlamento konularına dair sorularına net cevaplar alamadı. Merkel, “Benim bu konulardaki sorularım tam olarak yanıt bulmadı” dedi.

Merkel, sığınmacılar konusundaki geri kabul anlaşmasının bozulacağı yönündeki beklentilere de katılmadığını söyledi. Merkel, ”Ben bu anlaşmanın her iki tarafında çıkarına olduğu izlenimine sahibim” dedi ve anlaşmanın uygulanması konusunda zorluklar yaşanmasının ise normal olduğunu vurguladı.