Almanya Başbakanı Angela Merkel, "İki müttefik ülkenin karşı karşıya bulunduğu terörizm tehditleri ve yasa dışı göç hareketleri konusunda danışma ve işbirliğinin artırılması amacıyla, iki ülke İçişleri Bakanları bir araya gelerek ortak çalışsın" dedi.

Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bugün telefonda görüştü. Açıklamaya göre, Merkel görüşmede, son günlerdeki terör saldırıları neticesinde hayatını kaybeden Türk vatandaşları ve şehit edilen güvenlik görevlileri için taziye dileklerini iletti. Görüşmede Merkel ayrıca, Almanya'nın Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu, Türkiye'yi, gerek PKK gerek DAEŞ'e karşı yürüttüğü mücadelesinde güçlü şekilde desteklediklerini, teröre karşı alınan önlemler bağlamında Türkiye ile hem ikili düzeyde hem de NATO çerçevesindeki mevcut işbirliğini sürdüreceklerini belirtti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, PKK ve DAEŞ'ın son günlerde Türkiye'ye yönelik terörist saldırıları, DHKP/C dahil söz konusu örgütlere karşı yürütülen çok yönlü faaliyetler ve uluslararası hukuku temel alan sınır ötesi harekat hakkında bilgi verdi. Başbakan Davutoğlu Türkiye'nin Suriye'deki krizin başından bu yana üstlendiği büyük insani yüke değindi. Bu yükün paylaşımı, Suriye kaynaklı tehditler ve terörle mücadelede uluslararası işbirliğinin ve müttefiklerin Türkiye ile dayanışmasının önemini vurguladı.

Açıklamada "Bazı Alman Bakanların ülkemizdeki çözüm sürecine ilişkin beyanlarına atıfla, Türkiye'nin bir yandan çözüm ve demokratikleşme yönünde adımlarını sürdürürken, diğer yandan ulusal güvenlik ve kamu düzenini koruma yönündeki kararlılığını taviz vermeksizin devam ettireceğini, bu kapsamda terörle mücadele alanında ihtiyaç duyulan her tedbirin alınacağını, lüzum görüldüğü zaman sınır ötesi harekatın da devam edeceğini vurgulamıştır" denildi.

Angela Merkel'in Türkiye'nin tutumunu memnuniyetle karşıladığına ve önemsediğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Şansölye Merkel ayrıca, her iki müttefik ülkenin karşı karşıya bulunduğu terörizm tehditleri ve yasa dışı göç hareketleri konusunda danışma ve işbirliğinin artırılması amacıyla, iki ülke İçişleri Bakanlarının bir araya gelerek ortak bir çalışma başlatmasını önermiştir. Sayın Başbakan bu öneriyi desteklediğimizi ifade etmiştir. Şansölye Merkel, Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu'na verdiği bilgiler için teşekkür etmiş, Sayın Başbakanımızın dile getirdiği önemli hususları AFC Dışişleri Bakanı ve AFC Savunma Bakanı'nın dikkatine getireceğini bildirmiştir."