“Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı” Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda  oyçokluğuyla kabul edildi.

Genel gerekçesine göre tasarı, her türlü ayrımcılığı dışlayan, evrensel insan hakları çerçevesinde görev yürütmeyi amaç edinen ve kendi içinde adil çalışma koşullarına sahip bir teşkilat yapısı oluşturmayı amaçlıyor.

 BEROVA

Tasarı  görüşülürken söz alan DP-UG milletvekili Özdemir Berova,  yasada geçen ödeneklerin isimlerini eleştirerek, liyakat kelimesinin bir kimsenin kendisine iş vermeye uygun olma halini anlattığını söyledi.

Her çalışanın çalıştığı süre içinde liyakata uygun davranmak zorunda olduğunu söyleyen Berova bunun için ek tahsisat yapılmasının ve bunun bu şekilde isimlendirilmesinin, liyakatsizliğin hak olduğu gibi yanlış bir düşünce yaratabileceğini ifade etti.

Berova “iyi ahlak ödeneği” ismini de eleştirdi.

DENKTAŞ

Kamu reformunun gecikmesiyle ilgili hiçbir mazeretin kabul edilemeyeceğini söyleyen DP-UG Genel başkanı Serdar Denktaş, Kamu Görevlileri yasa tasarısı ortadayken bu dikkate alınmadan yeni tasarıların gündeme taşındığını, cezaevi yasa tasarısının da bunlardan olduğunu söyledi.

Yer tartışmalarıyla bir yere varılamayacağını belirten Denktaş, mahkumların ihtiyaçlarının karşılanamadığını kaydetti.

Kamu Görevlileri Yasası’nın açılmayan münhaller sorununa çözüm getireceği inancını belirten Denktaş, bu yasanın en kısa sürede geçirilmesi, ertelenmemesi gerektiğini ifade etti.

Uyuşturucu sorununa da değinen Denktaş, kullanımın yaygınlaştığını, bunun büyük bir tehlike olduğunu, bu konuların tabuları yıkarak tartışılması gerektiğini dile getirdi.

ULUÇAY

CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, bakanlığı döneminde çeşitli sorunların gündeme geldiğini, masaya yatırarak değerlendirme yapıldığını kaydetti.

Uluçay, bakanlığı döneminde cezaevine yönelik yapılan icraatlarla ilgili bilgi verdi.

Uluçay, kaynak ayrılması halinde Merkez Cezaevi ihalesine ülkede çıkılıp hayata geçirilebileceğini söyledi.

GÜLLE

CTP Milletvekili Ahmet Gülle, cezaevi konusuna hassasiyet gösterilmesinin olumlu olduğunu, cezaevinde zor görevler yapıldığını ifade etti.

Gülle, cezaevinde birçok sıkıntılar yaşandığını, tahsisatlar konusunun yeni olmadığını belirtti.

AKANSOY

İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, konuyla ilgili ayrıntılı tartışmalar yapıldığını belirtti. Kamu Reformu’nun bir an önce yapılması gerektiğini, ilgili yasanın geçmesi gerektiğini söyleyen Akansoy, radikal adımlar atılması konusunda birbirine destek olunması gerektiğini söyledi.

Akansoy, Merkezi Cezaevi Yasa Tasarısı’na destek verenlere teşekkür etti.

Merkezi Cezaevi’ni ziyaret ettiğini anlatan Akansoy, KKTC’ye yakışan çağdaş bir cezaevine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Akansoy, yeni bir cezaevinin öncelikleri arasında olduğunu dile getirdi. 

Şartlı Tahliye Tüzüğü ve diğer konularda görüşlerin kendisi için değerli olduğunu söyleyen Akansoy, görüşlerin değerlendirileceğini kaydetti. 

Konuşmaların tamamlanmasının ardından yasa tasarısı oyçokluğuyla kabul edildi.