Merkezi Cezaevi’nde gardiyanlar dün akşam grev vardı.

Kıbrıs Türk Gardiyanlar Birliği Başkanı Salih Kayalı, BRT’ye yaptığı açıklamada, vardiyalı gardiyan sayısının yetersizliği nedeniyle bazı gardiyanlar görev yerine gitmediğini söyledi.

Kayalı, dün akşam 20:30’dan itibaren bazı gardiyanların vardiyasına gitmediğini açıkladı.

KTAMS üyesi bazı gardiyanların can güvenlikleri olmadıkları nedeniyle dün akşam grev başlattığını belirten Kayalı, 4 mahkumun hastanede olması nedeniyle onları bekleyen gardiyanların yerine başka gardiyan görevlendirilmemesinin ciddi sorun yarattığını açıkladı.

Kayalı, cezaevinde 435 mahkumun bulunduğunu bu nedenle görev yapmakta zorlandıklarını, hastaneye nöbete giden gardiyanlar nedeniyle de koğuşlarda tek kişi nöbet tutmak zorunda kadıklarını da anlattı.

KTAMS Genel Sekreteri Güven Bengihan da konuyla ilgili BRT’ye açıklamalarda bulundu.

Bengihan, şu an cezaevinde 10 gardiyanın içeride ani bir durum olması durumunda kontrol altına alınması için görevde olduğunu 8 KTAMS üyesi gardiyanın da grevde olduğunu açıkladı.

Grev gerekçelerini de açıklayan Bengihan, cezaevinde tutuklu ve hükümlü sayısının arttığını ve bunu da cezaevinin alt yapı ve teknik olarak bu kapasiteyi kaldrımadığını belirtti.

Cezaevinde bir çok dönemlerde elektrik sisteminde de sorunlar yaşandığını anlatan Bengihan, “tuvaletler yetersiz. Su boruları akmıyor”dedi.

Gardiyanların da vardiyalardaki sayısı artan makum ve tutuklu sayısı karşısında yetersiz kalıdığını ifade eden Bengihan, “bu yetmezmiş gibi bir de hastaneye mahkum yatırıldığı zaman eksik olan vardiyalardan yine oraya nöbetçi gönderiliyor ve eksiklik daha da artıyor” ifadelerini kullandı.

Bakanlığa cezaevinde yaşanan sıkıntıların aktarıldığını da ifade eden Bengihan, “bugün 3 mahkumun hastaneye yatırılması nedeniyle eksik kalan gruplardan 4 tanesi hastaneye gönderildi. Eksik olan personel daha da eksildi. Çalışanlar bakanlığın bu duyarsız tutumu karşısında eylem kararı aldı”dedi.

Bengihan, gardiyanların can güvenliği olmaması nedeniyle başlattıkları grevin sabaha kadar devam ettiğini de açıkladı.

Bazı gardiyanların iş bırakma eylemi taraflar arasında sürdürülen görüşmelerin ardından sabahın erken saatlerinde askıya alındı.

Tarafların pazartesi günü tekrar bir araya gelmesi bekleniyor.