CMP’den yayımlanan bildiriye göre, dün komite ekipleri tarafından Merkezi Cezaevi arkasında askeri bölgede yapılan kazıda, birden çok şahsa ait kemik kalıntıları bulundu. Bölgede 11 kazı yapıldığı ancak bir bulguya rastlanmadığı arama çalışmalarında sonuca, yeni bir göz şahidinin verdiği bilgi sayesinde ulaşıldığı da kaydedildi.

Açıklamada, halen kayıp olarak listelenmiş olan binden fazla kişinin bulunup kalıntılarının aile yakınlarına verilebilmesi için, gömü yerleri hakkında bilgisi olanlara, sahip oldukları bilgileri CMP ile paylaşma çağrısı yapıldı.

Adada 1963, 1964 ve 1974’te meydana gelen olaylarda hayatını kaybeden ve kayıp olarak listelenen kişilerin gömü yerlerinden çıkarılması, kimliklerinin belirlenmesi ve iade edilmeleri için çalışmalarını sürdüren Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Kıbrıslı Türk üyesi Gülden Plümer Küçük, TAK’a yaptığı açıklamada, bölgede bir bulguya varılmasından dolayı komitenin Kıbrıslı Türk üye yardımcısı Murat Soysal, çalışanlar ve göz şahitlerine katkılarından olayı teşekkür etti.

Rum askerlerin gömülü olduğu bölgeye 1974’ten sonra göçebelerin yerleşmesi ve o dönemde bölgede bulunan yolun artık olmamasının birincil şahitlerin doğru gömü yerini göstermesini zorlaştırdığını anlatan Küçük, ancak bölgenin daha sonra askeri bölge yapılmasının yapılaşmayı engellediğini dolayısıyla bunun,  gömü yerlerinin tespitinin daha da zorlaşmasını engellediğini kaydetti.

Alanın çok büyük oluşunun da yer tespitinde zorluk çıkardığını kaydeden Küçük, 11 farklı ifade doğrultusunda 11 yerde başarısız kazı yaptıklarını anlattı.

RUM ASKERLERİ RUM TARAFI KABUL ETMEYİNCE BÖLGEYE DEFNEDİLDİ

Gülden Plümer Küçük, söz konusu bölgede gömülü olduğu bilinen kişilerin 1974’de Lefkoşa’da yer alan çatışmalarda ölen Kıbrılı Rum askerler olduğunu, bu askerlerin o zaman Birleşmiş Milletler  vasıtasıyla iki kamyon içerisinde Güney Kıbrıs’a verilmek istendiğini ancak Güney Kıbrıs bunu reddedince, bir gece beklettikten sonra söz konusu bölgeye defnedildiklerini söyledi.

Ölü askerlerin iki kamyon olarak bölgeye götürüldüğünü kaydeden Küçük,  askerlerin iki farklı yere de gömülmüş olabileceğini, buna ancak çalışmaların ileri safhasında açıklık getirebileceklerini belirtti.

CMP’ye göre, 1508’i Kıbrıslı Rum, 493’ü de Kıbrıslı Türk olmak üzere toplam 2 bin 1 kayıp var. Gömü Yerinden Çıkarma, Kimlik Tespiti ve Kayıp Şahısların Kalıntılarının İadesi Projesi kapsamında şu ana dek 451 Kıbrıslı Rum, 144 de Kıbrıslı Türk kayıp, kimlikleri saptanarak ailelerine teslim edildi. Komite 999 kazı yerinde 969 kişiye ait kalıntıları buldu.