İnanıroğlu, yaptığı açıklamada, Mersin ilinin Kıbrıslı Türklerin barış ve huzura açılan kapısı olduğunu kaydederek, bu nedenle Mersin ve yöresinin tarihsel öneminin çok büyük olduğunu söyledi.

Kıbrıs Türk halkının 1963-1974 yılları arasında yaşadığı acı olayları, Türkiye’nin 1960 Garanti Anlaşması’nın 4. Maddesine dayanarak etkin ve fiili garantörlük hakkını kullanarak 1974 yılında gerçekleştirdiği Kıbrıs Barış Harekatı’nın zaferiyle atlattığını, barış ve huzur ortamına kavuştuğunu belirten İnanıroğlu, o günden bugüne Kıbrıs’taki iki toplumun kendi bölgesinde huzur içerisinde yaşadığını vurguladı.

İnanıroğlu, şu anda Kıbrıs Türk tarafı ile Kıbrıs Rum tarafı arasında bu barış ortamını yasal hale getirecek müzakerelerin Birleşmiş Milletler nezdinde iyi niyetle sürdürüldüğünü anımsatarak, Kıbrıs Türk halkının geçmişte yaşanan acı olayların bir daha yaşanmaması için güven içerisinde yaşayabileceği siyasi eşitliğe dayalı, iki toplumlu, iki kesimli federal bir çözüme ulaşılmasını arzu ettiğini belirtti.

İnanıroğlu, şöyle devam etti:

“Bu duygu ve düşüncelerle, Kıbrıs Türk Halkının bugünlere ulaşmasında ve halkımızın huzur ve güven içerisinde geleceğe umutla bakmasında en büyük desteği aldığımız tek güvencemiz Anavatan Türkiye’ye teşekkür eder; vatanımız uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle, kahraman Mücahitlerimiz ve Gazilerimizi şükran ve minnetle anar, Mersin ve yöresinde yaşayan tüm vatandaşlarımızın 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramını kutlarım”.