‘Avrupa Birliği Medya İşbirliği Proje’ kapsamında düzenlenen panel, Mersin Gazeteciler Cemiyeti ve Kanal 33 Televizyonu Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Demirtaş tarafından gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını yapan Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Ünal, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinin yanı sıra, Kıbrıs’tan da konukları bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi, basın özgürlüğü konusunda Türkiye’nin notunun iyi olmadığına işaret etti.  

Panele Vatan Gazetesi sahibi Erten Kasımoğlu ile birlikte katılan Kıbrıs Gazetesi Köşe Yazarı ve Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı Akay Cemal, basın özgürlüğü konusunda Kıbrıs Türk medyasının daha iyi noktalarda olduğunu ifade etti. Cemal, KKTC’de basın kartlarının devlet tarafından değil, basın örgütlerinin temsilcilerinden oluşan Basın Kartı Komisyonu tarafından verildiğine dikkat çekti.

Mersin Toros Üniversitesi’nde düzenlenen panelin son oturumunda Türkiye Çağdaş Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Abakay ve gazeteci-yazar Nedim Şener’le birlikte konuşmacı olan Akay Cemal, şeffaflık ve ifade özgürlüğü konusunda görüşlerini dile getirirken, KKTC’de Basın Etik Kurulu’nun oluşturulmasının da önemine değindi.

Bazı izleyicilerin soruları üzerine Mersin ile KKTC arasında ortak benzerliklere de vurgu yapan Cemal, Mersin’e bağlı Anamur’dan gelen suyun, Kıbrıs sorununun çözümünde doğalgazla birlikte olumlu katkı sağlayabileceğini söyledi.

Çeşitli soruların yanıtlandığı panelde Nedim Şener de, Türkiye ile kıyaslandığında, Kıbrıs Türk medyasının daha ileride olduğunu belirtti, gazetecinin ilkeli duruş ve objektif olmasının meslekte önemli olduğunu kaydetti.