Melin DOBRAN

Yaz aylarının en gözde meyvelerinden olan şeftalinin kilosu Mersin Hali’nde bir liraya düşerken, Kıbrıs’ta 6 liradan satılıyor. Aynı şekilde Mersin’de bir kilo erik bir TL, Kıbrıs’ta 7 TL.

Diyalog muhabirinin yaptığı kıyaslamaya göre Mersin’de bamya ve biberin kilosu bir TL iken, Kıbrıs’ta bamya 7, biber de 6 TL’den satılıyor. Domates, patlıcan, armut, üzüm gibi yiyecekler de Mersin Hali’ndeki fiyatların en az iki katı daha pahalı.

Başkent Lefkoşa’nın tarihi Bandabuliya Çarşısı’ndaki esnaf, sebze ve meyve fiyatlarındaki pahalılığı giderlerin fazla olmasına bağlıyor. Esnaf, bu mevsimde en çok karpuz, kavun ve kiraz gibi meyvelerin satıldığını belirtirken, fiyatları ellerinden geldiği kadar aşağıya çekmeye çalıştıklarını, ancak Mersin’deki fiyatların seviyesine getiremediklerini söyledi.

Esnafa göre, Türkiye’den ithal edilen meyvelerin fiyatı, nakliye ve diğer masraflarla birlikte en az iki, üç kat artıyor ve bu durum özellikle dar ve sabit gelirli vatandaşları olumsuz yönde etkiliyor.

Esnaf ne dedi?

Yavuz Umar: Yaz meyvesi olarak kavun, karpuz, erik, şeftali, üzüm, formoza gibi meyveler satılıyoruz. Vatandaşlar serinlemek için en çok karpuz ve kavun tercih ediyor. Müşteriler meyve fiyatlarını yüksek buluyor. Vatandaş da haklı ama maliyetler çok yüksek. Ulaşım, mazot ve elektrik her şey üst düzeyde. Elimizden geldiğince fiyatları aşağıya çekmeye çalışıyoruz. Asgari ücretle geçinen vatandaşlar, meyvelerden bir iki tane ya da yarım kilo alıyor ki sırf lezzetini alabilsin.

Ali Dağdelen: Şimdi kiraz, karpuz ve kavun satılıyor. Kiraz isterseniz 7 Liradan başlar.
Çoğu müşteri fiyatların yüksekliğinden şikâyet ediyor. 5 Liraya da kiraz var ama ufak olduğu için beğenmiyorlar. İri istiyorlar. Mevcut olan asgari ücretle bir kişi bile geçinemez. Asgari ücretle çalışan kiraz alamaz. Zaten elektrik, su ve telefon gibi diğer giderler de olduğu için vatandaş para yetiştiremiyor