Meslek lisesi öğrencilerinin bilgi ve becerileriyle yarıştığı “2014-2015 Meslek Liseleri Arası Bilgi Beceri Yarışması”nın ödül töreni yapıldı; öğrencilerin ürettiklerinin yer aldığı sergi açıldı.

Lefkoşa AKM’de yer alan törene katılan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, serginin açılışını yaptı ve dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi.

Etkiliğe, Akıncı’nın yanı sıra Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, iş dünyası ve diğer yetkililer ile öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

“Öğrencilerin, öğrenimleri süresince kazandıkları mesleki yeterliliklerin ön plana çıkarılmasını, meslek liselerinde var olan alanlar ve dallar arasında eşgüdüm ve standardizasyonu sağlamayı, meslek eğitimi ile ilgili tüm taraflarla iş birliğini artırmayı ve geliştirmeyi, ayrıca meslek eğitiminin önemini vurgulamayı” amaçlayan Bilgi Beceri Yarışmalarına, 124 öğrenci ve 54 öğretmen katılırken 56 jüri üyesi görev aldı.

13 DAL

Yarışmalar mutfak, servis, kat hizmetleri, çocuk gelişimi ve eğitimi, saç bakım dalı, inşaat alanında elde ve bilgisayarda çizim, elektrikte kumanda ve tesisat, elektronik, bilişim teknolojileri, bilgisayarlı muhasebe elemanlığı olmak üzere 13 farklı meslek dalında yapıldı.

Grafik Fotoğraf ve Matbaa alanı öğrencileri de “Fotoğraf ve Afiş-Slogan Yarışması”na katıldı.

,Yarışma kapsamında Telsim “Teknoloji Bağımlılığı ve Bilinçli İnternet Kullanımı” konulu afiş yarışması, Sanayi Odası ise “Sanayimiz Üretiyor Kuzey Kıbrıs Güçleniyor” konulu fotoğraf yarışması düzenledi. Girne Amerikan Üniversitesi de, bazı yarışmalara ev sahipliği yaptı ve malzeme desteği verdi.

1432902061.jpg

AKINCI: “YARIŞMALARA TEREDDÜTSÜZ KATILIN”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ödül töreninde yaptığı konuşmada, yarışmaya katılan tüm öğrencileri ve öğretenlerini kutladı.

Akıncı, her yarışmanın kazanılamayacağını, katılmanın da bir deneyim olduğunu belirterek, bütün öğrencilere çekinmeden, tereddütsüz yarışmalara katılmaları tavsiyesinde bulundu.

“ABİ BEN ARTIK MEMUR OLDUM”

Uzun zaman önce bir su tesisatçısı ile yaşadığı anıyı anlatan Akıncı, sürekli çalıştığı ve her işi düştüğünde aradığı tesisatçıyı yine bir gün aradığını ve cevap olarak “abi ben artık memur oldum, saat 5’ten sonra gelebilirim” dediğini belirterek, “Bizde en büyük meslek memuriyettir. Bunu mutlaka ve mutlaka değiştirmemiz gerekmektedir. Bugün bunun ışıltılarını gördük, o açıdan mutluluk duydum” dedi.

Akıncı, ülkede en büyük mesleğin memuriyet olmaktan mutlaka çıkılması gerektiğine vurgu yaparak, yaşamın ihtiyacının ara eleman yani, meslek liselerinde yetişen gençler olduğunu kaydetti.

Ülkede rakamlara bakıldığında da memur ve ara eleman konusundaki çarpıklığın görüldüğünü ifade eden Akıncı, hayatın ihtiyacının nitelikli ara eleman olduğunu işaret ederek, şöyle devam etti:

“Meslek liselerimizde AB standartlarında ve bu standartları geliştirmeye çalışıldığı bilgisini almaktan mutluluk duydum. Çünkü bizlerin de toplum olarak eninde sonunda yerimiz orasıdır. AB çatısı altında elbet o standartları şimdiden kazanmamızın çok çok büyük önemi vardır. Dolayısıyla eğitimimizde o standartları gözetir olmamız son derece önemlidir.”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, meslek liselerinde gençlerin en iyi şekilde yetiştirileceğine inandığını, ancak sonra ne olacağını sorarak, iş adamlarına, iş dünyasına şu çağrıda bulundu:

“Bu okullarda en iyi şekilde yetişen gençlerimize öncelik hakkını onlara verin. Önceliği bu gençlere verdiğimiz taktirde o zaman onların da şevkini artırmış olacağız ve diplomalı işsizler durumuna düşmekten kurtulmuş olacaklar.”

Akıncı, bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür de ederek, başarılar diledi.

1432902172.jpg

BEROVA: “KALİTELİ İŞ GÜCÜ YETİŞTİRMEK ÖNEMLİ”

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, ülke ekonomisinin en önemli unsurlarından birinin bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarına sahip, yüksek verimi gerçekleştirecek insan gücünün yetiştirilmesi olduğuna dikkat çekerek, “Bu sebeple ülkemizin gelişmesinde bir alt yapı yatırımı olan mesleki ve teknik eğitime gerekli önemin verilmesi ve bu sistemin etkinliğinin artırılması zorunludur” dedi.

Berova, Milli Eğitim Bakanlığı olarak ülkenin ihtiyacı olan kaliteli iş gücünü yetiştirmenin öneminin bilincini taşıdıklarını belirterek, mesleki ve teknik eğitimde sadece okul sisteminin yeterli olmadığını, iş hayatıyla iletişim kurarak, uluslararası standartları esas alarak, kendi meslek standardını oluşturmak  ve öğrencileri günün koşullarında aranılan iş gücü olmalarını sağlamak için uğraş verdiklerini anlattı.

Bunun için bu yıl Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürlüğü tarafından 18 alanda 80 meslek standardının, üniversiteler, odalar ve işverenlerle geliştirildiğini ifade eden Berova, buna bağlı olarak esnek bir yapıda tüm öğretim programlarının revize edildiğini ve işverenlerin görüşlerinin de programlara yansıtıldığını kaydetti.

“Yaşam Boyu Eğitim” anlayışı ile iş sahibi olmak veya iş değişikliği yapmak isteyen bireylere yönelik turizm kurslarının, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Turizm Bakanlığı ile Esnaf ve Zanaatkarlar Odası ile Karpaz bölgesi, Salamis Otel ve Girne bölgelerinde sürdürüldüğünü ifade eden Berova, iş hayatına kaliteli iş gücü kazandırmak için odalar ile ortaklaşa yaptıkları kalfalık ve ustalık sınavlarının da birçok alanda devam ettiğini dile getirdi.

Berova, 2014-2015 öğretim yılında 33 meslekte 255 öğrenciye yazılı ve uygulamalı sınav düzenlendiğini, bu yıl ilk kez İçişleri Bakanlığı ve Esnaf ve Zanaatkarlar Odası işbirliği ile Merkezi Cezaevi’nde “Kalfalık ve Ustalık Sınavları” düzenlediklerini kaydetti ve şöyle devam etti:

“Diğer ülkelerle rekabet edebilmek, AB ülkeleri arasında mal ve hizmetlerin serbest dolaşımında ülkemizin insan gücünün değerini koruyabilmek, ekonomik alanda üretimi artırmak, sadece alan ve kullanan değil, üreten ve satan ülke olabilmek için meslek eğitimi önemlidir.

Gelişmiş ülkelerde meslek eğitimine yönelim yüzde 70’lerde iken ülkemizde bu oranın tersini görmekteyiz. Hedefimiz yüzde 30’larda olan bu oranı artırarak ülkemizin gerçek ihtiyacı olan kaliteli iş gücünü, iş yaşamına kazandırmaktır. Bununla birlikte meslek liselerinin atölye ve donanımlarını iyileştirmek, etkin atölye kullanımını sağlamak, yeni alanlarda eğitim verebilmek için Lefkoşa Bölgesi Kampüs Projemizin bir an önce hayata geçirilmesi şarttır.”

Berova, yarışmalardaki amacın; “eğitimleri süresince gençlerin kazandıkları mesleki yeterliliklerini ön plana çıkarmak, okullardaki alanlar ve dallar arasındaki eşgüdüm ve standardizasyonu sağlamak, meslek eğitimi ile ilgili tüm taraflarla iş birliğini artırmak ve geliştirmek, meslek eğitiminin önemini vurgulamak” olduğunu belirtti ve katkısı olan herkese teşekkür etti.

1432902123.jpg

ÇIRALI: “ÜLKEMİZ ÜRETİM SAYESİNDE KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURABİLECEK”

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Ali Çıralı da, tüm çalışmaların üretim için olduğuna vurgu yaparak, ülkenin üretim sayesinde kendi ayakları üzerinde durabileceğine dikkat çekti.

Çıralı, üretimde girişken gençlerin önemli olduğunu, meslek liselerinin de üretim açısından büyük önem taşıdığını ifade ederek, meslek liselerinin kamuya değil sektöre eleman yetiştirmesinin önemine vurgu yaptı.

Sanayi Odası olarak yerel ürünlerin dünya ile rekabet edebilir olması ve standartlarının yükseltilmesi için çaba harcadıklarını vurgulayan Çıralı, bu tip etkinliklerin çoğaltılmasını temenni ederek, katılan herkesi kutladı.

TANPINAR

Sponsorlar adına konuşan Telsim Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar da, çok güzel eserler ortaya çıkarılan bu yarışmada yer almaktan duydukları mutluluğu dile getirerek, öğrencilerin ortaya çıkardığı eserlerin dünyanın her yerinde değer bulacak nitelikte olduğuna inanç belirtti.

Tanpınar, özel bir şirket olarak görevlerinin sosyal sorumluluk projelerine katkı yapmak ve destek vermek olduğunu ifade ederek, her zaman üzerlerine düşen görevi yerine getirmeye hazır olduklarını, projelere desteklerinin süreceğini söyledi.

AŞÇIOĞLU

Yarışmanın 56 jüri üyesi adına konuşan Arkın Grup yetkilisi Ayhan Aşçıoğlu ise, bu yıl 13.’sü yapılan yarışmaya katılan öğrencilerin her yıl daha da geliştiğini ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın da meslek liselerine önem verdiğini ve yatırım yaptığını görmekten mutluluk duyduklarını kaydetti.

Aşçıoğlu, KKTC turizmi açısından aşçılık bölümlerinin geliştirilmesinin önemli olduğunu belirterek, bu alanda KKTC Milli Takımı kurulması için yetkililerden destek istedi.

Yarışmaya katılan öğrenciler adına konuşan Haspolat Meslek Lisesi’nden bir öğrenci de, yarışmalar sayesinde, öğrendikleri beceriler ile yeteneklerini sergilediklerini belirterek, meslek liselerinden meslek sahibi olarak mezun olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi ve öğretmenlere teşekkür etti.

1432902065.jpg

1432902171.jpg