Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Mustafa İlkan'ın moderatörlüğünü üstlendiği "Mesleki Eğitimde Gündem" programında bu hafta İskele Ticaret Lisesi ziyaret edildi. DAÜ TV yapımcılığında gerçekleştirilen programda Okul Müdürü Kamil Arifoğlu söz konusu liseyi tanıtarak, mesleki eğitim hakkında görüşlerini paylaştı.

İskele bölgesinin tek ticaret lisesi olan İskele Ticaret Lisesi, muhasebe ve sekreterlik bölümleri ile bölgenin ilgisini uyandırmakta. Okul Müdürü Arifoğlu; değişen teknolojinin gerektirdikleri dışında, teknik anlamda çok büyük eksiklikleri olmadığını belirtti. Son zamanlarda okula olan ilginin azaldığını söyleyen Arifoğlu, bunun nedenlerini gerek öğrencilerden gerekse velilerden ve çevreden aldıkları geri dönüşlerle tespit ettiklerini bildirdi. Buna çözüm olarak okulu öğrencilere ve çevreye tanıtmak için girişimlerde bulunduklarına dikkat çeken Arifoğlu, diğer yandan okula daha fazla bölüm eklemek için Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile görüşmeler yaptıklarını vurguladı. Arifoğlu, bu bölümlerin Güzellik Uzmanlığı ve Saç Bakımı ile Çocuk Gelişimi bölümleri olabileceğini açıkladı.  Bölgenin turizm bölgesi olması sebebi ile Turizm Bölümü açılabileceğini de belirten Arifoğlu, daha önce edindiği tecrübeler doğrultusunda, turizm mezunlarının sektörde gereken değeri görememesinden yakındı. Turizm sektöründe çalışanların dış ülkelerden gelen işçilerin olduğunu dile getiren Arifoğlu, bu hususta bir düzenleme yapılması gerektiğinin altını çizdi. Arifoğlu, ülkenin turizm ile kalkınabileceğini vurgulayarak, turizmle ülkenin gençlerine iş olanağı sunulması gerektiğini anlattı.

DAÜ Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Mustafa İlkan ise turizm tesislerinde %80 oranında KKTC uyruklu eleman çalıştırılmasına dair bir yasa olduğunu, ancak denetlenmediğini vurguladı. Bunun yanında çalışma koşullarının da önemli olduğunu söyleyen Doç. Dr. İlkan, bu koşullarla ilgili düzenlemeler yapılması gerektiğini kaydetti. Lefkoşa'da verilen mesleki eğitimde Turizm Bölümü olduğunu belirten Doç. Dr. İlkan, turistik olarak çok daha önemli bir pozisyonda olan Girne'de Turizm Bölümü olmamasını eleştirdi. Doç. Dr. İlkan bölgenin ihtiyaçlarına göre bölüm açılması gerektiğini vurguladı. Programın devamında İskele Ticaret Lisesi gezilerek, öğretmenler ve öğrenciler ile sohbet edildi.

"Mesleki Eğitimde Gündem" programının söz konusu bölümü 1 Aralık 2016 Perşembe günü 19:15-20:00 saatleri arasında tekrarı ise 6 Aralık 2016 Salı günü 19:15-20:00 saatleri arasında BRT 2 kanalında yayınlanacaktır.