Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Bilgisayar ve Teknoloji Yüksekokulu (BTYO) Müdürü Doç. Dr. Mustafa İlkan'ın moderatörlüğünü üstlendiği "Mesleki Eğitimde Gündem" programında bu hafta Karpaz Meslek Lisesi tanıtıldı. Programda Karpaz Meslek Lisesi Müdürü Ergün Ersoy lise ile ilgili bilgiler paylaştı.

Doç. Dr. Mustafa İlkan konum, eğitim ve akademik kadro olarak iyi bir pozisyonda olan lisenin Kumyalı Köyü'nde kurulduğunu ve tüm Karpaz Bölgesi’ne hitap etmesi için isminin Karpaz Meslek Lisesi olarak belirlendiğini, lisenin bölgenin teknik eleman ihtiyacını karşılayacak kapasitede olduğunu belirtti. Karpaz Meslek Lisesi Müdürü Ergün Ersoy okulda motorlu taşıtlar, elektrik elektronik, mobilya dekorasyon, turizm, bilişim, çocuk gelişimi ve eğitimi olmak üzere 6 farklı alanda mesleki eğitim verildiğini belirtti. Okulun misyonunun ülkenin ihtiyacı olan ara elemanı yetiştirmek olduğunu belirten Ersoy, ülkemizde mesleki değerin anlaşılmadığını anlattı. Ülkede mesleki eğitime bakış açısının değiştirilmesi gerektiğinin altını çizen Ersoy, "Bunun bir devlet politikası haline getirilmesi ve finansal anlamda desteklenmesi gerekiyor" dedi.

Bölgenin turizm bölgesi olduğunu ve başta turizm olmak üzere birçok alanda elemana ihtiyaç olduğunu vurgulayan Karpaz Meslek Lisesi Müdürü Ergün Ersoy, İşletmelerde Beceri Eğitimi Programı kapsamında öğrencilerin haftanın belirli günleri uygulamalı eğitim aldıklarını, sektörü tanıyıp bilgi ve becerilerini arttırdıklarını vurguladı. Ersoy, ayrıca yaygın eğitim aracılığıyla 300 yetişkine eğitim verdiklerini ve bu kişilerin istihdam edilmesinde devletin daha etkin rol oynaması gerektiğinin altını çizdi.

Ailelerin çocuklarının hayatları konusunda yönlendirme yaptığını ve etkin rol oynadıklarını belirten Ergün Ersoy, mesleki eğitim konusunda ailelerin bilgilendirilmesinin önemini açıkladı. “Meslek lisesi bitiren bir gencin elinde altın bileziği vardır” diyen Ersoy, mesleki eğitim almanın diğer avantajlarından söz etti. Dünyada mesleki eğitimin çok yaygın olduğunu kaydeden Ersoy, ülkemizde ise bu oranın çok düşük olduğunun altını çizerek yetkililerin ve KKTC halkının mesleki eğitime sahip çıkması istedi.

DAÜTV yapımcılığında gerçekleştirilen Mesleki Eğitimde Gündem programının söz konusu bölümü, 20 Ekim 2016 Perşembe günü, 19:15 – 20:00 saatleri arasında, BRT 2 kanalında yayınlanacaktır.