Şermin Sarro

Ülkemizde Tüp Bebek Merkezleri ile ilgili skandalların ardı kesilmiyor. Ada Hospital’de ortaya çıkan kürtaj skandalının ardından, bugün de Metehan Sınır Kapısı’nda sperm kaçakçılığı ortaya çıktı. Sperm ithali ile ilgili Mağusa’da bir tüp bebek merkezinin adı anılıyor.

Metehan Sınır Kapısı’nda, 10 kiloluk özel kap içerisinde sperm ele geçirildi.

Metehan’dan bugün saat 13.00 sularında KKTC’ye Rum plakalı taksi ile geçmek isteyen İngiltereli Türk kadının üzerinde “10 kiloluk özel kap içerisinde sperm” bulundu.

Kıbrıs Ada Haber’e ulaşan bilgiye göre, İngiltere’den Larnaka Havaalanı’na geldiği öğrenilen ve Rum plakalı araç ile KKTC’ye geçmeye çalışırken yakalanan kuryenin, teslimatı Mağusa’da bir tüp bebek merkezine yapacağı öğrenildi.

Kuryenin Metehan’da yakalanmasının ardından Adli Şube’ye teslim edildiği, adı geçen tüp bebek merkezinin ise iddiayı yalanlayarak, olayla ilgisi olmadığını savunduğu öğrenildi.

Kıbrıs Ada Haber’in edindiği bilgilere göre, İngiltere’de yaşadığı öğrenilen Türk kadın malı, Mağusa’da bir tüp bebek merkezine teslim etmesinin hemen ardından Ada’dan ayrılacaktı.

Bilindiği üzere, Sağlık Bakanlığı’nın izni ve onayı olmadan başkalarına ait yumurta ve spermlerin transferi yasak.

Donör kullanımının bilimsel olarak denetim, inceleme ve kontrol altında olmaması ciddi sorunlar doğurabiliyor.

Ülkemizde uygulanan sistemde donörlerden alınacak yumurta ve sperm gibi materyallerin incelenmemesi, aile ağacı bilinmeden uygulanması birçok sakınca doğuruyor.

Metehan’da gerçekleşen başarılı operasyon ile birlikte, yurtdışından kayıtdışı ve kontrolleri yapılmamış sperm ve yumurta getirildiği gün yüzüne çıktı.

KKTC’de kürtaj skandalının ardından, şimdi de Mağusa’da bir tüp bebek merkezinin adının sperm kaçakçılığı olayına karışması, önümüzdeki günlerde yeni tutuklamaları getirebilir.

Kıbrıs Ada Haber’in edindiği bilgilere göre, Mağusa’dakitüp bebek merkezi ile İngiltere’deki sperm satıcılarının anlaştığı ileri sürülüyor.

Kuryenin üzerinde izin ve belge bulunmadığı ve Sağlık Bakanlığı’nın da söz konusu sperm ithali ile ilgili bilgisi olmadığı öğrenildi. (Kıbrıs Ada Haber)