Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay, Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s)’in -ay takvimine göre- doğduğu gece olan 2 Ocak 2015 Cuma gününü Cumartesiye bağlayan gecenin “Yeryüzünde önemli gelişmelere sebep olan bu kutlu doğum, insanlık tarihi açısından karanlık bir çağın sona ermesi anlamına gelmektedir” dedi.

Hz. Muhammed’in dünyaya geldiği dönemde sosyal hayatın bozuk, ahlaki ve insani değerlerin tamamen çürümüş olduğunu; kadınların kelimenin tam anlamıyla esaret hayatı yaşadığını, alınıp-satılabilen bir eşya muamelesi gördüğünü, dünyaya gelen kız çocuklarının ailesi için utanç kaynağı olarak görüldüğünü ve diri diri toprağa gömüldüğünü, insanların her tür değer ölçüsünü kaybetmiş olduğunu; huzur, can ve mal güvenlinin olmadığını, Dünya’nın hemen her köşesinde kan ve gözyaşlarının hâkim olduğunu anlatan Atalay, “İnsanlık çaresizlik içerisinde ahir zaman peygamberini yani Hz. Muhammed (s.a.v)’i bekliyordu” dedi.

Atalay yaptığı açıklamada, Hz. Muhammed’in yirmi üç yıllık peygamberlik döneminde sadece Allah’a kul olmayı, adaleti, kardeşliği yerleştirme gayreti içerisinde olduğunu; insanın kendi iç dünyasına, toplumsal ve evrensel alana barışın hâkim olmasını hedeflediğini; bir yandan doğruluk,  adalet, hoşgörü ve cömertlik gibi ahlâkî davranışlarıyla insanlara örnek olurken, diğer yandan kan davası, gasp, şiddet, intikam, içki, kumar, hırsızlık, yalan, gibi huzuru ve barış ortamını bozan davranışlarla mücadele ettiğini, barış ve huzurun hâkim olduğu yepyeni bir medeniyetin temellerini attığını kaydetti.

Atalay, “Bu temeller günümüz dünyasında doğru anlaşılır ve anlatılırsa  sadece Müslümanlara değil  insanlığa rahatlama ve huzur getirecek; insanlık, özlemini çektiği güven, huzur ve mutluluğa kavuşacaktır” dedi.

HALA SULTAN

Hz Muhammed’in yakını olan, Kıbrıs’ın Mesnevi Sultan'ı Hala Sultan'ın Kıbrıs'ta olmasının Hz. Muhammed’in doğumunu yani Mevlit Kandilini Kıbrıslı Türkler açısından çok daha müstesna bir yere taşıdığını ifade eden Atalay, Hz. Muhammed’e duyulan hürmet nedeniyle, Hz. Muhammed’in ilke ve esaslarını gelecek kuşaklara aktarmak, bilimsel alanda insanlığa hizmet edecek derinlikte nesiller yetiştirmek amacıyla Hala Sultan'ın kabrinin 18’inci yüzyılda,  medrese ve kütüphane eklenerek külliyeye çevrildiğini belirtti.

İSLAM BARIŞ, SEVGİ VE KARDEŞLİK DİNİDİR

Lefkoşa'da Arap Ahmet Paşa Camisi’nde Hz. Muhammed’in Sakal-ı Şerifi’nin muhafaza edildiğine de işaret eden Atalay, “Bu kutsal emanetin bulunduğu ender ülkelerden biriyiz.  Ülkemizde bu yıl Mevlit Kandili Haftası "İslam Barış, Sevgi ve Kardeşlik Dinidir" temasıyla idrak edilecektir. Bu vesilesiyle onun  evrensel olan risaletini, yüksek ahlâkını, faziletini, adalet ve doğruluğunu hatırlamak ve bunları hayatımızda uygulama azmini tazelemek amacıyla Başkanlığımız Hafta boyunca Mevlit Kandili programları düzenlemiştir” dedi.

Atalay, “Huzur verici iklimine adım attığımız Mevlit kandilinin bütün insanlığa huzur getirmesini, Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)’i ve Kur'an-ı yakından tanımamıza vesile olmasını Yüce Mevla'dan niyaz eder, vatandaşlarımızın ve bütün İslam aleminin Mevlit Kandili'ni tebrik ederim” dedi.

MEVLİT KANDİLİ PROGRAMI

Açıklamaya göre, yarın Gazimagusa’da Rauf Raif Denktaş Kongre Merkezi’nde saat 19:00’da, Girne’de GAÜ Spektrum Kongre Salonu’da saat 19:00’da, 28Aralık Pazar Lefkoşa’da Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda, Lefke’de 29 Aralık’ta LAÜ R.Denktaş Konferans Salonu’nda,  İskele’de 2 Ocak Cuma Günü İskele Camii’de saat 18:00’de, Güzelyurt’ta  3 Ocak Pazar Atatürk Kültür Merkezi’nde saat 19:00’da program düzenlenecek.

Tüm camilerde 2 Ocak Cuma günü akşam namazından sonra Mevlit Kandili Programları yapılacak.

Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda 28 Aralık Pazar günü saat 19:00'da başlayacak Mevlit Kandili programı BRT2'den, Hz. Ebubekir Camisinde 2 Ocak’ta saat 19:00'da başlayacak Mevlit Kandili Programı BRT ve TRT Kanallarınca canlı yayımlanacak.

Hz. Ebubekir Camisi’nde "Sakal-ı Şerif"’ 2 Ocak Cuma günü ziyarete açık olacak.

1-198.jpg

2-208.jpg

Not: Büyük boyutta görmek için resmin üzerine tıklayınız.