Sedef BOŞNAK    

İnceleme sonunda merhum Mehmet Ahmet’e ait mezarda kafatası bulunamadı. Aynca merhumun bazı kemiklerinin daha eksik olduğu ve mezarda kepçe izlerinin bulunduğu tespit edildi.

Açılan mezardaki tespitlerin ardından eski Belediye Başkam Kıvanç Buhara, belediye çahşanlan Haşan Çavuş ile İlker Çakır ve o dönemde iddialan ortaya atan, bu nedenle de Kıvanç Buhara tarafından işten durdurulan Sonuç Kunna gözaltına alındı.

Daha birçok kemik eksik

Geçitkale’de 33 yıl önce yaşamım yitiren Mehmet Ahmet’in mezarının, eski belediye başkam Kıvanç Buhara’nm talimatıyla üç yıl önce işçisine açtırıp, mezardaki kafatasının, Buhara’mn diş doktoru oğlunun eğitiminde kullanıldığı yönündeki tüyler ürperten iddialar, nihayet yetkililer tarafından araştınldı.Ortaya atıldığı dönemde söz konusu iddia, gündemi uzun süre işgal etmişti. Ancak yasal prosedür nedeniyle üç yıldır mezarın açılamaması nedeniyle iddianın gerçek veya gerçek dışı olduğu anlaşılamamıştı. Dün mezarın açılmasıyla, ülkede ilk kez yaşanan ve birçok kişinin adını koyamadığı olay aydınlığa kavuşmaya başladı.

Mezarın açılmasıyla insanın kanını donduran gerçekler ortaya çıktı. Mezar, Bakanlar Kurulu kararıyla, Başsavcılık gözetiminde, belediye ekibi tarafından açılarak yeniden defnedildi. Mezarın üç yıl önce iddia edildiği gibi açıldığı, mezardaki ekskavatörün kepçe izleri (dozer) tespit edildi. Mezarda yatan Mehmet Ahmet’in kafatası kemiği, tüm aramalara karşın bulunamadı. Kafatası çıkmayan mezardan, alt çene kemiği çıktı. Öte yandan, merhum Mehmet Ahmet’in vücuduna ait birçok kemik de mezardan eksik çıktı. Mezarda var olan bir kalça, bir bacak, çene ve göğüs kemiklerinin bir kısmı da parçalanmış olarak bulundu. Merhumun kalça kemiğine, mezarın baş kısmında 40 santim derinlikte rastlandı. Mezar içerisinde aynca, merhumun çene kemiğini bağladıkları, eşinin yemenisine de rastlandı. Mezarın üzerindeki toprağın pudra gibi oluşu dikkatlerden kaçmadı. Mezarın açılması sırasında, Başsavcılık adma Savcı Mustafa İldeniz, Geçitkale Belediye Başkanı Haşan Öztaş, Gazimağusa Polis Müdürlüğü Adli Şube Amirliği ve Geçitkale Polis Karakolu yetkilileri, olay yeri inceleme uzmanlan, Temel Sağlık Dairesi görevlileri ve ekibi hazrr bulundu.

Mezarın açılması ve tespitler yapılmasının ardından eski Belediye Başkam Kıvanç Buhara, belediye çalışanları Haşan Çavuş, İlker Çakır ve eski belediye çalışanı Sonuç Kunna gözaltına alındı.

Öztaş: Kunna'nın iddiaları, doğrulandı

Dr. Kıvanç Buhara’dan görevi devralan Geçitkale Belediye Başkam Haşan Öztaş, bölge halkının esefle karşıladığı “mezar hırsızlığı” olayının açığa kavuşturulmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ye yetkililere ilgilerinden dolayı teşekkür etti.

Başkan Hasan şöyle konuştu: “Mezarın açılması benim ve bölgem adma mutluluk verici bir olay. Emsal teşkil edecek bir olay. Siyasi bir makamda oturan bir kimse, bundan böyle görevini ya da makamını kötü amaçlar için kullanamayacak. Yapılan kazıda, kafatasına rastlanmadı. Eski çalışan Sonuç Kunna’nın tüm iddiaları, doğrulandı.”

Yaramaz: Suçlular cezaları neyse çeksin

Merhum Mehmet Ahmet’in oğlu Osman Yaramaz, mezarın açılacağım köylülerden duyduğunu belirterek, uzun zamandır huzursuz olduklarım yineledi ve “İşi bırakıp, koşarak mezarlığa geldim” dedi.

Üç yıldır, kuşku içerisinde olduklarım ifade eden Osman Yaramaz, kendisi ve kardeşlerinin bu süreçte zor günler yaşadığım, bu durumdan abisi Hüseyin Yaramaz ve ikiz kardeşi Şener Konur’un da rahatsız olduğunu belirtti ve şöyle devam etti: “Mezarın açılmasını çok bekledik. Sonunda açtılar. Mezarın açıldığından, mezarda yatanın babam olduğundan emindim. Aylarca, uyku nedir bilmedik... Mezarın açıldığı belli oldu. Kimler suçluysa, yetkililer cezasını versin. Yanlarına bırakmasın.” Osman Yaramaz, iddiaların ortaya atılmasının ardından Sonuç Kunna’nın kendisinden özür dilediğini ileri sürdü ve ekledi: “İddialardan sonra, polis beni aramıştı. Birlikte mezarlığa gittik. Mezarın toprağı yaklaşık 20 santim kadar kabarıktı, mezar taşı da yerinde yoktu. Mezar taşı yerine bir blok vardı, bloğun altında da bir teneke. Tüm bunlar bile huzursuz olmama, iddiaların gerçek olma ihtimalinin yüksek olduğunu düşünmeme etken olmuştu...

Sonuç Kunna, benden özür diledi. Mezarda yatanın babam olduğunu bilmediğini söyledi. Sonuç Kunna, Kıvanç Buhara’nın talimatıyla, yanına aldığı iki kişiyle mezarlığa gittiğini anlattı. Mezar taşı olmadığından kimsesiz olduğunu düşündükleri mezarı arkadaşından birinin kazdığını, diğerinin de kendilerine gözcülük yaptığını söyledi. Kazılan mezardan tahtaları almış, iskeletteki kafayı çevirip kopartmış ve naylon bir poşete koyup, Buhara’ya teslim etmiş. Buhara da ‘Afferin oğlum’ diyerek, kendisini anlından öpmüş. Hediye olarak da 15 gün izin vermiş.”

Yıllar önce Geçitkale Belediyesi’nde çalışan ve eski başkan Kıvanç Buhara tarafından işine son verilen işçi Sonuç Kunna tarafından ortaya atılan ve ülke gündemini meşgul eden iddiaların araştırılması bölge halkını da memnun etti.