Güzelyurt’ta mezarlık olmadığı, yaşamını kaybedenlerin ya Yuvacık, yada Lefkoşa’ya gömüldüğü dikkat çekerken, vatandaşlar Güzelyurt’a mezarlık yapılması yönünde bir talepte de bulunmuyor.

HALK KANIKSADI: Ülkemizin beş ilçesinden biri olan Güzelyurt İlçesi’nde mezarlığın olmayışı duyanları şaşkına çeviriyor. Ülkenin en ücra köylerinin neredeyse tümünde mezarlık bulunurken Güzelyurt’ta mezarlık olmayışı bölge halkı tarafından kanıksanmış durumda.

ÖLENLER FARKLI YERLERE GÖMÜLÜYOR: Güzelyurt’ta hayatını kaybeden vatandaşlar ya Lefkoşa, ya Gönyeli ya da Yuvacık Köyü mezarlığına defnediliyor. Bölge halkı olası bir çözüm durumunda bu topraklardan göç edebileceği endişesi ile yıllardır bölgeye yatırım yapmaktan kaçınırken ilçenin mezarlığa sahip olmaması ve halktan böyle bir talebin de gelmemesi Güzelyurt’a hem vatandaşların hem de siyasilerin nasıl baktığını gözler önüne seriyor.

Rana SARRO

Ülkemizin en büyük 4’üncü ilçesi konumundaki Güzelyurt’ta mezarlık olmadığı gerçeği, neredeyse Güzelyurtlu vatandaşlar dışında kimse tarafından bilinmiyor. Kaymakamlığı ve belediyesi olan, bir çok kamu ve devlet kurumunun da hizmet verdiği ve toplamda 30 bin civarında vatandaşın ikamet ettiği Güzelyurt’ta bir mezarlığın olmayışı duyanları şaşkına çeviriyor. 1974 sonrasında, olası bir çözümde Kıbrıslı Rumlara verilecek yerlerin başında gösterilen Güzelyurt İlçe merkezinde yaşamını kaybedenlerin gömüleceği bir mezarlık bile bulunmuyor.

Vefaat edenler Güzelyurt Belediyesi’ne ait Yuvacık Kabristanlığına defnediliyor. Öte yandan Güzelyurtlu birçok vatandaşın ölülerini defnetmek için Lefkoşa veya Gönyeliyi tercih ettiği de dikkat çekiyor. Bölgede yaşayan vatandaşlar ise Güzelyurt’un mezarlığının olmayışını çok fazla dert etmezken, mezarlıksız ilçenin halk tarafından kabul gördüğü de ortaya çıkıyor.

Güzelyurt İlçesi’nde bir mezarlık yok. Güzelyurt Belediyesi’ne ait Yuvacık Kabristanlığı, Güzelyurtluların ölülerine ev sahipliği yapıyor. Güzelyurtlular, ölülerini ya Yuvacık Köyü’ne ya da Lefkoşa Kabristanlığı’na defnediyor.


Güzelyurt’un Mezarlığı Yuvacık’tadır. Belediye mezarlığıdır. Güzelyurt Belediyesi Mezarlığı Yuvacık Köyü’ndedir. O da Güzelyurt Belediye hudutları dâhilindedir. Bakımlıdır ve toprağı da güzeldir. Belediye’nin kontrolündedir. Lefkoşa’da Kaymaklı’daki mezarlığın dolduğu ve ardından Dikmen’e yeni kabristanlık yapıldığı gibi,  Güzelyurt’ta da 74 öncesi burada mezarlık vardı, o doldu ve Yuvacık’a taşındı.

“Güzelyurt’ta Çevre Yolu yakınında Rum Mezarlığı var. Ama Güzelyurt’ta mezarlık yok. Güzelyurtlular sakinleri genellikle Yuvacık’taki mezarlığa gömülür. Yuvacık buraya yakın olduğundan dolayı ve büyüklerimiz orda gömülü olduğundan biz de farklı yerde gömülmek istemeyiz. Yani bence Güzelyurt’ta olmaması daha iyidir.”


“Biz KKTC’ye geldiğimizde, Güzelyurt’ta yer yoktu. Yuvacık’a ilk gömülen rahmetli Seval oldu. Kayın biraderim ve annemin teyzesi ve teyzemin eşi Yuvacık’ta yatır. Eşim Lefkoşa’da yatır. Kardeşimin oğlu ve yengem Ayyorgi’de yatır. Bayramlarda tümüne gitmeye yetiştirmeyiz. Yuvacık yakındır, gidebiliriz. 74’te geldiğimizde, Güzelyurt verilecek dendi. 85’te eşim vefat edince, Lefkoşa’ya gömdük. Annem, babam, damadım da Lefkoşa’ya gömüldüler. Güzelyurt’un Yuvacık’taki Mezarlık, Lefkoşa Kabristanlığı’ndan daha temizdir. Şimdi Yuvacık Mezarlığı’ndan memnunuz.”

ZALİHE YEĞENSOY:

“Güzelyurt’ta mezarlık var. Yuvacık’ta var. Yuvacık Güzelyurt’a bağlıdır, çok uzak değildir. Şikâyetçi değiliz yani memnunuz. Yuvacık Kabristanlığı, Güzelyurt’a çok yakındır. Annem, babam, eşim orada gömülüdür. Lefkoşa’da gitmesi zor olur diye oraya gömmedik. Ama burada vasıtamız olmasa da, yürüyerek gidebiliriz. Benim açımdan hiçbir sakınca yok. Ve çok da bakımlıdır mezarlığımız. Güzelyurt verilecek düşüncesiyle, Türk toprağında olması düşüncesiyle, ilk zamanlar ölüler Lefkoşa’ya gömülürdü.”