Türkiye Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ, Kıbrıs müzakereleri yürüten KKTC heyetinin bilgi ve tecrübe eksikliği zaafları olduğunu iddia ederek, "KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın dar kadrocu, hizipçi yaklaşımla müzakere heyetini oluşturduğu anlaşılıyor" dedi.

Özdağ, partisinin Kıbrıs müzakerelerini İzleme Grubu üyeleri Isparta Milletvekili Nuri Okutan ve İstanbul Milletvekili Arzu Erdem ile düzenlediği basın toplantısında, heyetin KKTC'deki temas ve incelemeleri hakkında bilgi verdi.

Rum kesimiyle yürütülen müzakerelerin “vahim gelişmelere gebe olduğuna dair haberler üzerine” KKTC'yi ziyaret ettiklerini anlatan Özdağ, "Endişelerimizde ne kadar haklı olduğumuzu gördük ve daha büyük endişelerle döndük" ifadesini kullandı.

Özdağ, müzakerelerin federal devlet oluşturulması, mali sorunlar, AB mevzuatı, mülkiyet, toprak paylaşımı veya haritanın çizilmesi ve garantörlük başlıklarında gerçekleşeceğini bildirdi.

KKTC heyetinin bu tür müzakerelerde hayati öneme sahip olan devletler hukuku ve AB hukuku konusunda eksik bilgiye sahip olduğunu savunan Özdağ, şunları söyledi:

"KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın dar kadrocu, hizipçi yaklaşımla müzakere heyetini oluşturduğu anlaşılıyor. Heyetin müzakerelerin tarihine vakıf olması gerekiyor, bu açıdan da zaaf olduğu görülüyor. Bu gizli bir zaaf değil, bunu ilk tespit eden de MHP değil. Bu zaaf yabancı basında da çok açık şekilde yazılıyor. Heyetin ikinci önemli zaafı çekişmeci, müzakereci ve iddiacı tekniğe sahip olmaması. Bu durum Türk heyetinin ideolojik yapısındaki çarpıklığın neticesi olduğu kadar uluslararası müzakerecilikteki acemiliğin bir sonucu. Ne yazık ki Türk heyetinin müzakere tekniği, ancak teslimiyetçilik şeklinde ifade edilebilir. Rum tarafı masada saldırgan tavırla müzakere yürütüyor.

Sayın Akıncı'nın müzakereleri sürdürme şekli antidemokratik ve şeffaf olmaktan uzaktır. Sayın Akıncı, siyasi partilerle sağlıklı iletişim kurmayı reddetmektedir, üstelik görüşmelerin içeriği konusunda Türk halkını bilgilendirmemektedir. Bütün bunlardan daha vahim olan husus, AKP iktidarının KKTC'nin varlığının arkasında kararlılıkla durmamasıdır. Bir Türk devletinin varlığı, Türkiye'nin AB tam üyeliğine feda edilemez.”

Özdağ, MHP'nin Kıbrıs müzakerelerini yakından izlemeye devam edeceğini, konuyu TBMM'ye taşıyacağını belirterek, "MHP, KKTC'yi unutmamıştır ve unutmayacaktır" dedi.

"IŞİD 70 TÜRKMENİN KAFASINI KESTİ"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Özdağ, PYD'nin Suriye'de Azez-Cerablus hattında ilerlediğine ilişkin haberlerle ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine, "güvenlikli bölge diye adlandırılan bölgenin iki taraftan yavaş yavaş PKK-PYD'nin işgali altına girdiğini" söyledi.

Özdağ, AK Parti hükümetinin, bölgeye girenlerin Araplar olduğunu açıkladığını belirterek, "İktidar PKK'yı durduramadığı için girenlerin PKK'lılar değil, Arap güçleri olduğu yalanını söylüyor. Türkiye PKK karşısında internet ortamında dahi alaya alınacak duruma düşürülmektedir" diye konuştu.

Özdağ, Türkiye'nin Ortadoğu'da artık reel güç olarak dikkate alınmadığını öne sürerek, "Durum utanç vericidir, yüz kızartıcıdır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan Başbakanın kamuoyu önüne dahi çıkma konusunda tereddüt etmesi gerekirken bölgede hiçbir şey yok gibi davranmaktadır" ifadesini kullandı.

IŞİD'in bölgede 70 Türkmen’i, kafalarını keserek öldürdüğünü savunan Özdağ, "Hala hükümetten bir ses yok. Uganda'da olan bir hadiseye duyarlılık gösteren Başbakanın ve Cumhurbaşkanının, kafası kesilen Türkmenler olunca ses çıkartmadıklarını görüyoruz" dedi.

MHP'de muhalefetin olağanüstü kurultay için imza topladığına ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine Özdağ, bunun demokratik hak olduğunu, imzalar verildiği zaman gereğinin yapılacağını bildirdi.

Ümit Özdağ, Güneydoğudaki bazı yerlerde sokak çatışmalarının devam ettiği ve bazı HDP'lilerin konuyu BM'ye taşıyacakları açıklamasına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, AK Parti'nin geçen yıllarda şehirleri ve ilçeleri terör örgütüne teslim ettiğini iddia etti.

Bölgede görevini yapmak isteyen valiler ve emniyet müdürlerinin görevden alındığını savunan Özdağ, "Çocuklarımız şehit olarak hayatlarını verirken, AKP'nin geride bıraktığı pisliği temizlemeye çalışmaktadırlar" diye konuştu.

Özdağ, terör örgütü ve siyasi temsilcilerinin Türkiye'nin düşmanı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Hiçbir zaman amaçları insan hakları, demokratik özgürlükler olmadı. Türkiye'ye karşı her türlü komplo içine girebilecek yapıyı temsil etmektedirler, Türk milletine karşı nefreti temsil etmektedirler. Bu açıklama böyle bir ruh halinin tezahürüdür."