Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 25. dönem Tokat Milletvekili Abdurrahman Başkan, oy sandıklarının yeninden sayılması için YSK'ya başvurduklarını söyledi.

Tokat'ta seçimlerin maniple edildiğini ileri süren MHP'li Başkan, il merkezi ve ilçelerde seçim sonuçlarına itiraz ettiklerini söyledi. Sandık sonuçlarında ciddi anormallikler olduğunu iddia eden Başkan, "Bugüne kadar Adalet ve Kalkınma Partisinin hiçbir dönemde alamadığı 212 bin gibi bir rakama ulaşması, 2011 seçiminde dahi en yüksek aldıkları 202 bindi. Bu rakamlarla ilgili inceleme yaptığımızda sandıkların büyük bir kısmında bloklar olduğunu bizim daha önceki oylarımızın bazen yarı yarıya bazen yüzde 70 bazen yüzde 25 kayıplar olduğunu bunun sebeplerini araştırdığımızda sandıklarla ilgili manipülasyon şüphesi gündeme geldi. Bizim bir tek derdimiz var, Tokat'ın isminin seçim hileleri ile anılmaması. Biz bunu hiç istemediğimiz için özellikle de il ve ilçe seçim kurullarındaki hakimlerimizin bunun üzerine titizlikle gitmesi gerekiyor. Kendi şahsım adına net söyleyebilirim, tek bir tane dahi haram oyla seçilmek istemem. Ben milletimizin helal oyları ile milletvekili seçilmek isterim" dedi.

Köylerdeki oylarda manipülasyon imkanın üst düzeyde olduğunu ileri süren eden Başkan, "Adaletli ve gerçekten inançlı olan din adamlarımızı tenzih ederek söylüyorum, siyasallaşmış olanlar var. Bir nevi nefer gibi AK Parti adına çalıştıklarına dair çok ciddi endişelerimiz oluştu. Bunların önünün kesilmesi gerekiyor. Benim milletvekili olup olmamam şahsım adına değil memleketim adına bir kayıp olarak gördüğüm için bu sürecin doğru değerlendirilmesini istiyorum. Oylar sayıldığında bir sorun yoksa biz bunu başımıza taç ederiz ve arkadaşlarımıza elimizden gelen desteği sağlarız" diye konuştu.

ERBAA'DA BİR PARTİ OY PUSULASINDA YER ALMADIĞI İDDİASI

Erbaa'da Komünist partinin oy pusulasında yer almadığını tespit ettiklerini ifade eden Başkan, "Seçmen pusulasında bir partinin yer almadığı görüntü ve fotoğraf olarak sabit. Bununla ilgili verilen karar sonucu değiştirmeyeceğine yönelik. O seçmen listesinde Adalet ve Kalkınma Partisinin oy yeri basılmamış olsaydı aynı kelime söylenebilir miydi? Verilen karar evlere şenlik bir mahkeme kararı. O seçim pusulasında bir parti dahi yoksa o seçimin iptali ile ilgili geçerli sebeptir. Tespit edilen bir sandıkta, diğer sandıklarında tespit edilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

"SEÇİMLERİN KADERİNİ YURT DIŞI OYLAR DEĞİŞTİRİYOR"

500'ler seviyesinde bir oyla MHP'nin milletvekili çıkaramadığını ifade eden Başkan, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Son birkaç seçimdir seçimlerin kaderini değiştiren yurt dışı oylar. Yurt dışı oylar seçmen oranında yansıtılıyor. Bana göre burada da bir yanlışlık var. Eğer Tokat nüfusuna kayıtlı yurt dışında bir seçmen varda oyunu orada veriyor da Tokat'a yazılıyorsa eyvallah. Ama o genele dağıtılmasının Anayasa Mahkemesine götürülebilecek bir olgu olduğunu düşünüyorum. Birinci olan partiyi desteklemek gibi bir durum ortaya çıkıyor. Bunun doğru ve adaletli olduğunu düşünmüyorum."

ŞEKER PANCARI FİYATI MESAJLARINA KARŞI SUÇ DUYURUSU

Başkan, seçim öncesinde seçmeni etkileyecek çalışmalar yapıldığını ileri sürerek, "İş Kur tarafından seçime yaklaşıldığı bir dönemde 7 bin 500 kişilik bir kadro gönderildi. AK Parti aracılığı ile belediyeler ve diğer kurumlara 7 bin 500 tane kadro dağıtıldı. Bu 7 bin 500 kadro 6 aylık maliyeti Tokat'ımıza 60 milyon. İl Özel İdaresi bütçesinin 93 milyon TL olduğunu düşünürseniz neredeyse onun yüzde 80'i kadar bir para sadece seçim için geldi. Bu da her aile 3 kişi kabul ederseniz 20 binin üzerinde oyu etkiliyor demektir. Ayrıca seçimlerden bir gün önce çiftçilere şeker pancarı kilo fiyatı 157 kuruştan 197 kuruşa çıkarıldı diye mesaj atılıyor. Şeker Pancarı fiyatları kampanya bitmeden ve şeker kurulu Bakanlar Kurulu kararı olmadan fiyatlar açıklanamaz. Yani Başbakan da tek başına açıklayamaz. Bu mesaj 100 bin kişiye gitti, camilerden anons edildi. Bu da yaklaşık 50 bin kişiyi etkiyecek bir olay. Seçimlere bir gün kala böyle bir mesajın gönderilmesi ne etik ne de ahlaki, insani ya da siyasi doğru bir hareket değil. Çünkü oylarımızın 77 binden 54 bine düşme ihtimali rüyamızda görsek inanmayız. Özellikle ekonomik vaatler seçmenimizi çok çabuk etkiliyor. Seçimleri etkileyen bu konuyla da ilgili olarak savcılığa suç duyurusunda bulunduk" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Tokat'ta resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti 212 bin 144, CHP 79 bin 85, MHP 52 bin 971 oy alırken, AK Parti 4, CHP 1 milletvekili çıkardı.

MHP sonuçlara itiraz etti