Kürtaj olayının patlak vermesinin ardından polis tarafından 3’ü doktor, 1’i ebe, 1’i hemşire,1’i sekreter ve 1’i de güvenlikçi olmak üzere 7 kişi gözaltına alınıp poliste sorgulanırken ve anestezist milletvekili eşi Rasiha Serdaroğlu’nun gözaltına alınmadığı ve Cuma günkü mahkeme saatinden az önce alınarak doğrudan mahkemeye çıkarıldığı bildirildi.

Cuma günkü mahkemenin hemen ardından ise yine “kalp sıkışması” şikâyetinde bulunan anestezist Rasiha Serdaroğlu, 3 gün bekletildikten sonra mahkemenin yapılacağı ve 8 gün tutukluluk talep edileceği gün olan dün, “anjiyo olacak” gerekçesiyle mahkemeye çıkmadı. Tutuklanan ve Cuma günkü mahkemenin ardından “tansiyon” şikâyetiyle hastaneye yatırılan doktorlardan Fahri Karagözlü de, aynı gerekçelerle dünkü duruşmaya götürülmedi.

Adli işlemlerde farklı uygulama 

KKTC yargı usulüne göre polisin, methaldar olduğuna inanıyorsa bir zanlıyı karakola celp ederek, mahkeme emri olmadan 24 saat tutabilme yetkisi bulunduğuna işaret eden hukuk çevreleri, diğer zanlılara bu uygulanırken, aynı kadro içinde olan milletvekili eşine farklı bir uygulama yapıldığına ve gözaltına alınmadığına işaret ediyorlar. 

Hukuk ihlali

Polisin milletvekili eşine niye farklı bir uygulama yaptığı, diğer zanlılar ilk sorgu için 24 saat gözaltında kalırken, onu gözaltına almadan niye mahkeme salonuna geçirdikleri de, yasa dışı kürtaj olayı içinde hukuk çevreleri tarafından sorgulanan hususlardan biri oldu. Hukuk çevreleri, milletvekili eşine yapılan farklı uygulamada, polise etki yapan çevreler bulunduğuna ve “mahkemenin polis tarafından kandırıldığına” inanç belirtiyor. Görüşüne başvurduğumuz hukukçulardan bazıları bu durum için, gözaltı süresinin delillere zarar verilmemesi için de gerekli olduğuna işaret ederek “Bu açıkça hukukun ihlalidir” yorumunda bulundular.

Neden Lefkoşa’ya?

Tutuklama sürecindeki farklı uygulama yanında, iki zanlının hastaneye yatmaları olayında da hukuka uymayan uygulamalar yapıldığına işaret eden hukuk çevreleri,  “Girne Polis Karakolu sorumluluğunda olan bir şahsı ilk olarak Girne Akçiçek Hastanesi’ne sevk etmeleri gerekirdi” şeklinde konuştu. Kaynaklarımız, “Çok acil, kalp krizi durumunda Lefkoşa Hastanesi’ne aktarılır. Belli ki Girne Hastanesi’nden öyle bir yazı alamayacaklarını bildikleri için direkt Lefkoşa’ya getirdiler” görüşünü ortaya koydular.

Kurul raporu gerekir

“Mahkemeye çıkması gereken günde mahkemeye gelmemesi için bir tutuklunun anjiyo olması için Kurul raporu gerekir. Ayrıca Polis Genel Müdürlüğü’nün, tahkikat subayının, ilgili Polis subayının izni gerekir” görüşlerini de ortaya koyan hukuk çevreleri, kurul raporları olmadan hastaneye sevk edildiği için Savcılığın bir soruşturma başlatabileceğini kaydettiler.

Anjiyo neden düne bırakıldı?

Kamuoyu tarafından sorgulanan diğer bir husus ise, “kalp sıkışması” şikâyetiyle hastaneye başvuran bir hastaya, “tedbir veya kontrol amaçlı” anjiyonun neden ilk 24 saat içinde yapılmadığı oldu.  “Anjiyo ilk 24 saat içinde yapılabilirdi ve yapılmalıydı” ifadelerine yer veren bazı çevreler, anjiyonun 8 gün ek tutukluluk talep edilecek olan dünkü güne bırakılmasının bir rastlantı mı olduğunun da sorgulanması gerektiğini kaydettiler.

Anjiyo yapıldı 

Anestezist Rasiha Serdaroğlu’na, dün Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde anjiyonun yapıldığı öğrenildi.