Bertuğ Topal - Esra Aygın

Gime'deki mal ve mülklerine ulaşmasını engellediği gerekçesiyle Avrupa İnsan Haklan Mahkemesi’nde (AİHM) Türkiye Cumhuriyeti'ni 1 milyon 120 bin Euro maddi tazminat ödemeye mahkum eden Titina Loizidu isimli Kıbrıslı Rum kadının evi meyhane oluyor.

2003 yılında önce tazminat ödemeyi kabul etmeyen Türkiye, bir süre direndikten sonra Avrupa Birliği Konseyi'nin ‘yaptırım uygulama’ tehditleri sonucunda tazminatı ödemek zorunda kalmıştı.

Titina Loizidou tazminatını almasının ardından bir daha gelmediği evinde bugünlerde çalışmalar yapılıyor.

Devlet tarafından 1974 göçmeni İsmail isimli bir kişiye verilen ev, İsmail isimli kişi tarafından da Kemal Hıfzıoğlu’na kiralandı.

Hıfzıoğlu’nun kiraladığı evin çeşitli çalışmaların ve restorasyonun ardından meyhane yapılacağı ifade edildi.

Loizidou ise evinin meyhane yapılacağından haberi yok. Havadis dün iddiayı doğrulattıktan sonra Loizidou’ya ulaştı. Loizidou. “Bundan haberim yoktu. İlk kez duyuyorum. O ev benim büyükbabama ait olan aile evimiz. Bu kokuyu araştıracağım” şeklinde
cevap verdi.

Mülk İsmail isimli kişiye ait

Loizidou’nun evinin tapusunun İsmail isimli kişiye ait olduğu öğrenilirken, binayı restore edip meyhane yapmak isteyen Kemal Hıfzıoğlu'nun İsmail isimli kişiden evi kiraladığı belirtildi. Uzun süredir harabe bir bina olarak duran ev, meyhane yapılacak.

Loizidou şok yaşadı

Titina Loizidou ise evinin meyhane yapılacağından bir haber.

Havadis dün Loizidou’ya ulaşarak evinin meyhane yapılacağım bildirdi. Haberi öğrenen Titina Loizidou şok yaşadı.

Loizidou, “Bundan haberim yoktu. İlk kez duyuyorum. O ev benim büyükbabama ait olan aile evimiz. Bu konuyu araştıracağım” şeklinde cevap verdi.

“Tüm Girnelilere saygısızlık”

Loizidou sözlerine şöyle devam etti: O ev benim büyükbabama aitti. O ev Girne’nin ve Girnelilerin kimliğini temsil ediyor aslında. Çünkü benim büyükbabam bir doktordu ve hem Kıbrıslı Türklerin, hem de Kıbrıslı Rumların doktoruydu. Bu nedenle bu yapılan sadece benim aileme değil, Gime'ye ve Girne’nin geçmişine bir saygısızlık. Evin bu şekilde istismar edilmesindense bir çözümün beklenmesini dilerdim. Çok üzgünüm. Şu anda daha fazla yorum yapmak istemiyorum.

9 yıldır hiç gelmedi

2003’te Türkiye’nin Loizidou’ya ödediği 1 milyon 120 bin Euro tazminatın ardından Loizidou evine bir daha hiç geri dönmedi. Türkiye’nin tazminatı ödemesi sonrasında kullanımından vazgeçilen ev, kendi kaderine terk edilirken, sokak köpeklerinin, zaman zaman da evsiz insanların gün geçirdiği bir yer oldu.

Hrfzıoğlu: Biz restorasyon için kiraladık

Loizidou’nun evini Türk sahibi İsmail isimli şahıstan kiraladıklarını ifade ederek, “biz bu evi Loizidou’dan kiralamadık. Ben ve aile yakınlarımda bu yeri İsmail isimli kişiden kiraladık. Restorasyon yapacağız. Loizidou'nun geri gelme hakkının olduğu ile ilgili bir bilgim yok” diye konuştu.

Çalışma yapılıyor

Havadis dün Loizidou’nun Girne’deki Türk Mahallesi’inde bulunan evini görüntüledi. Evde birilerinin bulunduğunu görüntüleyen Havadis, restorasyon için çalışmaların sürdüğünü fotoğrafladı. Evde herhangi bir inşaat çalışması ise şu an için yapılmıyor.

Kalkınma’dan para bekleniyor

Kemal Hıfzıoğlu ve aile yakınlarının kiraladığı evin restorasyonu için ise Kalkınma Bankası’na başvuru yapıldığı öğrenildi. Yaklaşık 4 milyon Sterlin kredi başvurusunun bulunduğunu ifade edilen restorasyon için kredinin onaylanması bekleniyor.

Hastaneyken pansiyona dönüştürüldü

Alt katı taş, üst katı kerpiç olan evin bakımsızlığı dikkat çekiyor. Duvar boyaları dökülen, pencereleri ile camları kırılan bina, ağaçlar ve otlar arasında kaybolmuş durumda.

Titina Loizidu'nun doktor olan Spirou isimli büyükbabasının, “Ev, klinik ve hastane” olarak kullandığı bina, 1974 yılındaki Kıbrıs Banş Harekatı’nın ardından bir süre Türkiyeli bir gazi tarafından yurtdışından gelen işçilerin konaklaması amacıyla “Pansiyon” olarak işletildi.

Loizidou davası nedir?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 1996 yılında, Bayan Loizidou’nun Girne'deki evine dönme hakkı olduğuna hüküm vererek, Türkiye’yi, Louizidou'nun insan haklarını ihlal etmekten tazminat cezasına çarptırmıştı.

Mahkeme, tazminat cezasının, Loizidou’nun taşınmazına karşılık değil, mülkiyet hakkından ve taşınmazını kullanmaktan mahrum edildiği için verildiğinin de altını çizmişti. AİHM kararına göre evin mülkiyet hakkı tamamıyla Bayan Loizidou’ya ait. Ancak Loizidou, kendisini güvende hissetmediği gerekçesi ile AİHM kararının ardından Gime’deki evine dönmedi.

İlk etapta karan reddeden Türkiye, 2003 yılında Bayan Loizidou’ya 1 milyon dolar civarında tazminat ödemişti.