Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2016 ÖSYS'de mimarlık programına başarı sırası sınırlaması getirildiğini açıkladı. Mimarlık programlarına, başarı sırası en düşük iki yüz bininci adaydan başlanarak yerleştirme yapılacak.

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, yükseköğretimdeki eğitim-öğretim süreçlerinin niteliğinin arttırılmasına yönelik, ilgili paydaşların da görüşleri alınarak bir dizi düzenleme yapıldığı belirtildi.

Bu kapsamda özellikle meslek icrasına yönelik programlarda "başarı sırasına göre sınırlama" uygulaması başlatıldığı anımsatılan açıklamada, ilk olarak tıpta 40 bin, hukukta ise 150 bin başarı sırası sınırının belirlendiği ve bunun 2015 ÖSYS'de uygulandığı ifade edildi.

Uygulamanın toplumun ilgili her kesiminde kabul gördüğüne işaret edilen açıklamada, mühendislik alanındaki programlar için de bu alanın en önemli paydaşı olan mühendislik fakültelerinin dekanları ile toplantılar gerçekleştirildiği bildirildi.

Dekanların, tıp ve hukuk alanları için yapılan düzenlemenin mühendislik alanı için de uygulanması yönünde talepte bulunduğu vurgulanan açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı:

"Bu kapsamda mühendislik alanında 240 bin başarı sırası sınırı belirlenmiş ve mimarlık programı için de çalışma yapıldığı yakın zamanda tarafımızca kamuoyuna duyurulmuştur. Mimarlık programı kontenjanlarına yerleşen öğrenci sayılarına ilişkin yapılan çalışmada, adı geçen programa yerleşen ve aynı programda eğitim alan öğrenciler arasındaki puan farkının yıllar geçtikçe açıldığı gözlemlenmiştir. Başarı sıralamasında aralarındaki fark yüz binleri bulan öğrencilerin aynı sınıfta, aynı öğretim üyesinden, aynı müfredatı takip etmesinin eğitim bilimi açısından doğru olmadığı değerlendirilmektedir. Yükseköğretim kurumlarındaki mimarlık programına son yıllarda yerleşen öğrencilerin başarı sıraları da dikkate alınarak yapılan çalışma sonucunda 2016 ÖSYS'de, Türkiye ve KKTC'deki yükseköğretim kurumlarına yerleştirme işlemlerinde mimarlık programına, başarı sırası en düşük iki yüz bininci sırada olan adayların yerleştirme işlemine alınarak kontenjan dahilinde yerleştirilmesine karar verilmiştir."

Açıklamaya göre, vakıf yükseköğretim kurumları ise senato kararıyla yerleştirmede daha üstte başarı sırası belirleyebilecek.

"BAŞKA KARARLAR ALINMASI GEREKİYOR"

Söz konusu rakamlar belirlenirken talepler dikkate alınmakla birlikte sınırlamanın yıkıcı olmamasına da özen gösterildiği bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"YÖK olarak tıp, hukuk, mühendislik ve son olarak eklenen mimarlık programlarına ilişkin başarı sıralaması sınırının tek başına bu alanlara kaliteyi getirmeyeceğini, yükseköğretimde özellikle çıktıyı ve mezuniyet yetkinliğini dikkate alan başkaca kararların alınmasının da gerektiğini bilmekteyiz. Bu bağlamda yakın zamanda kuruluşunu tamamladığımız Kalite Kurulu ve süreçleri daha da önem kazanmaktadır."

Mezuniyet sonrasında meslek icrası için YÖK'ün yanı sıra diğer ilgili paydaşların da katkı sağlayacağı bir "mesleki yeterlilik sınavının" olması gerektiği belirtilen açıklamada, bu konuya ilişkin bir yasa taslağı üzerinde çalışıldığı da kaydedildi.