4721 sayılı Türk Medeni Kanunun 605 ve devam maddelerinde mirasın reddi müessesi açıkça düzenlenmiştir. Mirasın reddi önemli bir konu olması hasebiyle miras hukukunun temel ilkelerinden olan külli halefiyet ilkesi nedeniyle ortaya çıkmıştır. Peki, nedir bu külli halefiyet ilkesi? Külli halefiyet ilkesi gereğince müteveffa yani miras bırakanın ölümü halinde yasal mirasçılar ile atanmış mirasçılar kendiliğinden mirasçı sıfatı kazanmakta olup miras bırakanın borçlarından yalnızca miras bırakandan geriye kalan mallar yönünden değil ayrıca kendi mal varlıkları bakımından da sorumlu olmalarını ifade eder. 

Bu ilke kapsamında miras bırakanın borcuna katlanmak istemeyen veya başkaca bir maddi ve manevi nedenle mirasçı sıfatı kazanmak istemeyen yasal ve atanmış mirasçılar mirasın reddi yoluna başvururlar. Denizli Avukat görüşmelerinde bu davaların uzun süreçli davalar olabileceği bahsedilmiştir. Mirasın gerçek reddi halinde, miras bırakanın vefatı ile kanuni ve atanmış mirasçıların kendi iradeleri ile bu sıfata son vermeleri durumudur. Mirasın gerçek reddinde süre yönünden istisna hükümleri olmakla genel kural gereği üç ay içerisinde sözlü veya yazılı olarak miras bırakanın son yerleşim yeri sulh hukuk mahkemesine müracaat ile açıkça ve kayıtsız şartsız mirasın red edildiğinin bildirilmesi gerekir.

Mirasın hükmi reddi halinde ise terekenin borca batık olması nedeniyle mirasçı tarafından red edilmesi durumudur. Ancak mirasçılar, miras bırakanın borca açıkça batık olduğunu resmen tespit edilmiş olduğunu ispat etmek zorundadırlar. Bu bağlamda terekenin borca batık olduğunun tespiti bakımından alacaklılar hısım olarak gösterilmekte, miras bırakanın tüm malvarlığı ile üçüncü kişilerdeki hak ve alacaklarının tespit edilmesi önem arz etmektedir. Burada ise herhangi bir süre söz konusu değildir.

Denizli ilinde Denizli Miras Avukatı olarak görev alan avukatlar Ege ve Akdeniz bölgesinde bu konularda destek sunmaktadır. Herhangi bir miras anlaşmazlığında avukatlardan hukuki danışmanlık almanın faydası olacaktır. Tarafların miras davalarında hukuksuzluğa düştükleri de zaman zaman görülmekte bu anlaşmazlıklar yaralamalara kadar varabilmektedir bu gibi durumlarda Denizli Ceza Avukatı kişiler devreye girmektedir.

Mirasın reddi halinde artık mirasçılık sıfatı sonra erecek olup tereke diğer mirasçılar arasında paylaştırılacaktır. Burada şunu belirtmekte fayda vardır. Mirasın reddinde, miras bırakanın hem alacakları hem de borçları red edildiği yerleşik bir kanıdır. Ancak miras bırakandan kalan ve SGK tarafından ödenen ölüm aylığı mirasın red edilmesi ile red edilmiş sayılmaz. Zira ölüm aylığı bir haktır. Mirasın reddi müessesinde bir hakkın reddinden ziyade alacak ve borçların reddi düzenlendiği için miras red edilmiş olsa dahi miras bırakandan kalan ölüm aylığı red edilmiş sayılmaz.