Yaklaşık 13 ay önce Bodrum'dan sipariş edilen yatı Avustralya'ya götürmek için yola çıkan ancak Mısır'ın Port Said limanında yatta yapılan aramada "bildirilmemiş av tüfeği fişeği" bulunduğu iddiasıyla gözaltına alınarak yaklaşık 13 ay bu ülkede tutuklu kalan 8 kişiden Giray Terzi ve Ayberk Mutlu Trabzon'daki ailelerine kavuştu.

Yatta stajyer olarak bulunan Ayberk Mutlu ile arkadaşı Giray Terzi, serbest bırakılmalarının ardından ilk kez memleketleri Trabzon'a ayak basarken, Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatif Birliği Başkanı olan Ahmet Mutlu oğlu için evin kapısında iki kurban kesti.

Yaklaşık 13 aydır sıkıntı çektiklerini belirten Mutlu, oğluna kavuşmanın mutlululuğunu yaşadığını belirterek, "Çocuklarımıza kavuştuk güzel bir olay. Allah kimsenin başına böyle bir şey vermesin. İşin özü Türkiye ile ilişkiler iyi olmadığı için bu iş bu kadar uzadı. Devletler arasındaki ilişkileri normal olarak karşılanması lazım. Bize her türlü yardımı gösteren devlet büyüklerine, herkese teşekkür ediyoruz" dedi.

Giray Terzi'nin annesi Melek Terzi de duyularını kelime ile ifade edemeyeceğini belirterek oğluna kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Giderek oğlu için umutlarının kaybolduğunu anlatan anne Melek Terzi, "Duygularımı kelime ile ifade edemiyorum. Sonucun böyle olacağını beklemiyorduk. Çünkü bütün umutlarımız kayboldu bitti. Oğlumun sağlıklı göreceğimi hiç düşünemiyordum. Bir daha Giray'ı görebileceğimi düşünemiyordum. Oğlumun 3 yaşından beri ideali gemi kaptanı olmaktı. Hep kaptan olacağım dedi ve oldu. Mesleğini de çok seviyor. Bu yaşadıklarımızdan sonra ben asla denize gitmesin istemiyorum. Benim oğlum da ideallerinden ödün vermez. Onun duygularına saygı duyuyorum" diye konuştu.

Yatta stajyer olarak bulunduğunu ve stajına kaldığı yerden devam edeceğini belirten Giray Terzi de, "Süreç biraz karmakarışık oldu. Orada tercüman konusunda sıkıntı yaşadık. 13 ay tutuklu kaldık. Suç olmayan bir şey için bizi 13 ay tuttular. Sonucu iyi oldu. Açık denizlere devam. Mesleğimi yapacağım. Bu gemide stajyer olarak gelmiştim. Stajımı tamamlayamadım. Okulum bitti. Allah nasip ederse şimdi stajımı tamamlayacağım" dedi.

Mısır’da tutuklanmışlardı evlerine döndüler