Rekabet Kurulu, Lefkoşa-Gazimağusa güzergahında yolcu taşımacılığı yapan 5 teşebbüsün birleşerek  Mağusa Lefkoşa Servisleri (MLS) adı altında taşımacılık yapmasının, rekabete aykırı olduğunu belirterek,  bu teşebbüslerin  eylem tehdidi yapmasının da hukuksuz ve kartelci yapıyı devam ettirme çabası olduğunu kaydetti.

Rekabet Kurulu’ndan 5 teşebbüsün basında yer alan açıklamasına ilişkin yayımlanan bildiride, yolcu taşımacılığının kamusal nitelikli bir alan olarak yasa ile düzenlenmekte olduğu belirtilerek, yolcu taşımacılığının devlet eliyle düzenlenmesinin nedeninin vatandaşlara  kesintisiz ve güvenli seyahat imkanı  sunulmasının sağlanması olduğu kaydedildi.
 
Açıklamada, “Rekabet Kurulu, KKTC’nin en büyük ikinci güzergâhı olan ve her gün binlerce insanın seyahat ettiği Mağusa-Lefkoşa hattında işletme lisansı bulunan 5 rakip teşebbüsün aralarında yaptıkları sözleşmeyle oluşturdukları “MLS” isimli tekel nitelikli kartel hakkında başlattığı soruşturma sonunda adı geçen birlikteliğin Rekabet Yasası tahtında yasal olmadığına ve sonlandırılması gerektiğine, ayrıca kartel oluşturmuş olmaları nedeniyle de ilgili teşebbüslerin idari para cezası ile cezalandırılmalarına karar vermiştir” denildi.

Açıklamada, azami fiyatların Motorlu Araçlar İzin Kurulu tarafından  tüketicileri aşırı fiyat uygulamalarından korumak için belirlenmekte olduğu,  dileyen işletmelere de  tarifelerden en fazla yüzde yirmi indirim yapma imkanı da verildiği belirtildi ve “Piyasada rekabet yoktur iddiası geçersiz bir iddiadır” denildi.

Rekabet Kurulu açıklamasında, söz konusu güzergâhta tekel konumuna gelerek yolcuların alternatifsiz bırakılmasının rekabet açısından kabul edilebilir bir durum olmadığı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:

“Soruşturma sırasında diğer kamu kurumları ile yapılan görüşmeler neticesinde MLS isimli oluşumun iddia edildiği gibi bir kooperatif olmadığı, Motorlu Araçlar İzin Kurulu’nun da MLS adına yönelik resmi herhangi bir yazılı kaydı veya kararı bulunmadığı da tespit edilmiştir.

Rekabet Kurulu yürüttüğü tüm soruşturmalarda olduğu gibi bahse konu soruşturmada da 36/2009 sayılı Rekabet Yasası’na bağlı kalarak Yasa’nın verdiği görev ve yetkiler çerçevesinde hareket etmiştir. Herhangi bir kurum, kişi veya teşebbüsün bu süreçte tehdit edilmesi diye bir uygulama mümkün değildir.”

Kurul’un,  Rekabet Yasası’nın verdiği yetkiyle adı geçen teşebbüsleri söz konusu hat üzerindeki hizmetleri sonucu elde ettikleri ciro üzerinden idari para cezası ile cezalandırdığı ve  kartel uygulamasına son verilmesini emrettiği belirtilen açıklamada, Rekabet Kurulu’nun verdiği  idari para cezalarının Maliye Bakanlığı tarafından tahsil edildiğine dikkat çekildi.

 Kurul’un  soruşturma sonunda verdiği ceza kararı hakkında Yüksek İdare Mahkemesi’nde taraflarca açılan davanın  halen devam etmekte olduğu belirtilen açıklamada, teşebbüslerin yapmış olduğu ara emri başvurusu sonrası Yüksek İdare Mahkemesi’nin  varılan uzlaşı sonucunda, Kurul’un verdiği günlük nisbi para cezasının ödenmesi kararının davanın esası sonuçlanıncaya kadar yürütmesinin durdurulmasına, idari para cezasının ise ödenmesine emir verdiği vurgulandı.

Rekabet Kurulu açıklamasında, “Buna rağmen adı geçen teşebbüslerin, mahkeme emrini hiçe sayarak ödeme yapmamaları ve tüketicilere zarar veren tekelci uygulamaya devam etme ısrarları bir yana, “ses getirecek eylem” tehdidi yapması hukuksuz ve kartelci yapıyı devam ettirme çabası olarak değerlendirilmektedir” denildi.

Açıklamada, Lefkoşa-Gazimağusa hattında faaliyet gösteren ve Mağusa Lefkoşa Servisleri (MLS) altında birleşen teşebbüslerin  İtimat Otobüs ve Nakliyat Şti. Ltd., Şefket Göçmen Nakliyat Limited, Zekai Cemal İşletmeleri Limited, Akandere Otobüs Şirketi Limited ve Mustafa Debreli Otobüs Minibüs İşletmeleri olduğu kaydedildi.