İbrahim Diran

İsviçre’deki görüşmelerde, Yunanistan’ın ön koşulunun kısmen aşılmış olmasına rağmen bu kez de kriterlerde Kıbrıs Rum tarafının şu ana kadarki tutumu nedeniyle ilerleme sağlanamadığı öğrenildi.

İsviçre’deki Kıbrıs zirvesinde son saatlere girildi. Bir sonuç çıkarılması hedefiyle Birleşmiş Milletler, Kıbrıs Türk tarafı ve Kıbrıs Rum tarafı arasında temaslar KKTC saatiyle 19.30’da (İsviçre saatiyle 17:30’da) başladı. Görüşmelerin geç saate kadar sürme ihtimali bulunuyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile başlayan görüşmesinin ardından Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşecek. Görüşmelere, bu iki toplantıdan çıkacak olan sonuçlara göre devam edilecek.

Kıbrıs Türk tarafının toprak konusunda kriterlerde uzlaşma hedefiyle, garanti ve güvenlik konularının ele alınacağı beşli toplantının tarihinin belirlenmesinin ertelenmesini istemediği çünkü konuların ertelenmesinin, 2016’da çözüme ulaşma olasılığını, 2017’de Kıbrıs Rum kesiminde seçim propagandalarının başlayacak olması nedeniyle azaltacağı değerlendirmesinde bulunuluyor.

YUNANİSTAN’IN ÖNKOŞULUNDAKİ SIKINTI KISMEN DEVAM EDİYOR

Yunanistan Başbakanı Çipras’ın beşli konferansa mevcut garanti sisteminin devam etmeyeceği yönünde garanti istemesi koşulunun yarattığı sıkıntının kısmen aşıldığı ancak bunun Birleşmiş Milletler tarafından teyit edilmemesinin Kıbrıs Türk tarafında rahatsızlığın kısmen devam etmesine neden olduğu öğrenildi.

Kıbrıs Rum tarafının, beşli konferansta sonuçlandırılacak konuları İsviçre’de sonuçlandırmak istediği, toprak konusunun da bunlardan biri olduğu, bunun da ciddi rahatsızlık yarattığı edinilen bilgiler arasında.

Kıbrıs’ta BM huzurunda varılan anlaşmada, İsviçre’de kriterlerde uzlaşma sağlandığı takdirde, eş zamanlı olarak, harita çalışmalarına başlanması ve beşli konferansın tarihinin belirlenmesi yer alıyor.

Haritada esas alınacak kriterlerde Kıbrıs Türk tarafının açılımlarına karşın Rum tarafının gün içerisinde hiçbir adım atmamasının, kriterlerde ilerleme kaydedilememesine neden olduğu öğrenildi.

* * *

LİDERLER YENİDEN BİR ARAYA GELDİ

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, yerel saatle 18.30’da (KKTCS 20.30) yeniden bir araya geldi.

BM temsilcisi Espen B. Eide’nin liderlerle ayrı ayrı görüşmesinin ardından, ortak toplantı başladı.

Toprak düzenlemeleriyle ilgili kriterlerin ele alınacağı görüşmenin  geç saatlere kadar süreceği tahmin ediliyor.

Kriterler konusunda Kıbrıs Türk tarafının yaptığı açılımlara karşı Rum tarafının adım atmaması, gün içerisinde ilerleme kaydedilmemesine neden olmuştu.

Zirvenin planlanmış son görüşmesinde BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen B. Eide, müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis, sözcüler Barış Burcu ve Nikos Hristodulidis de de yer aldı.