Yunanistan’ın, Kıbrıs sorununa çözüm bulma müzakerelerinde ilerleme kaydedildiği takdirde “Güvenlik ve Garantiler” başlığıyla ilgili beşli toplantıya katılma konusunda ortaya koyduğu ön şartın aşılması yönünde yapılan temaslarda havanın olumlu yönde geliştiği öğrenildi.

İsviçre’nin Mont Pelerin kentinde dün başlayan Kıbrıs sorununa çözüm bulma amaçlı müzakereler bugün devam ediyor. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, İsviçre saati ile 10:30 sıralarında bir araya geldi.

Yunanistan’ın beşli konferansa katılmak için koyduğu ön koşul aşıldığı takdirde, görüşmelere, 11 Kasım’da bırakıldığı yerden, “Toprak” kriterlerinin görüşülmesiyle devam edilecek.

Yunanistan Başbakan Alexis Çipras, geçen hafta, Rum Yönetimi Lideri Anastasiadis ile düzenlediği ortak basın toplantısında, beşli konferansa, “Garantileri” kaldırmak için geleceği ön şartını ileri sürmüştü.

GÜNE TEMASLARLA BAŞLANDI

Liderler, İsviçre’nin Mont Pelerin bölgesinde yer alan ikinci tur görüşmelerinin ikinci gününe, Yunanistan ön koşul niteliğinde yaptığı açıklamanın yarattığı sıkıntının aşılması için temaslarla başladı.

Bu temaslarda, Kıbrıs Türk tarafının kararlı duruşunun meyvesini vermeye başladığı, havanın olumlu geliştiği ve olumlu sinyaller alındığı öğrenildi.