Rana Sarro

2014 yılı içerisinde meydana gelen 4 ölümlü motosiklet kazasında, 5 kişi yaşamını yitirirken, uzmanlar bu rakamın çok yüksek olduğunu belirtiyor. Motosiklet ehliyetlerinin yetersiz olduğu göz önünde bulundurularak, geçtiğimiz Temmuz ayı itibariyle yürürlüğe konan motosiklet ehliyeti tüzüğü ise halen tam olarak uygulanmıyor.

21 Temmuz’dan itibaren başlayan yeni dönemde motosiklet ehliyeti almak için başvuranların, hem sözlü, hem de uygulamalı sınava tabi tutularak “0 hata” ilkesiyle ehliyet verileceği belirtilmesine rağmen, yazılı sınav usulüne halen geçilmediği ve motosiklet sınavlarının gerektiği şekilde yapılmadığı belirtiliyor.

“MOTOSİKLET ÖLÜM ORANI ÇOK YÜKSEK”

Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TKÖD) Başkanı Dr. Mehmet Zeki Avcı, bu yıl içerisinde meydana gelen motosiklet kazaları oranının çok yüksek olduğunu belirterek, trafikte motosiklet tehlikesine dikkati çekti.

“EN FAZLA RİSK OLDUĞU DÖNEM”

Mehmet Avcı, motorlu Araçlar Yol Trafik Tüzüğü’nde yapılan değişiklikle kask zorunluluğu getirilmesinin ardından, motosiklet kazalarında düşüş yaşandığını ancak şimdilerde motosiklet kazalarında yine artış olduğunu kaydetti.

Mevsimin motosiklet kullanımı için en elverişli dönem olduğu üzerinde duran Avcı, “motosikletin en fazla kullanılabileceği bir mevsimdeyiz. Bu nedenle motosikletlilere dikkat edilmesi gerekiyor” dedi.

“POTANSİYEL TEHLİKE GÖRÜLMELİ”

Motosiklet sürücülerinin trafikte kendilerini korumadıkları, trafikte seyreden araç sürücülerinin de, motosikletlileri korumadığına dikkati çeken Avcı, şöyle konuştu:

“Motosiklet kazaları, iki tekerlek üzerinde olması ve savrulma esnasında sürücülerin doğrudan zemine çarpmaları nedeniyle, başta kask yoksa ölüm riskinin en yüksek olduğu kazadır. Öncelikle araçlara herhangi bir motosikleti gördüklerinde onu potansiyel bir tehlike olarak görmeleri yavaşlamaları ve ondan uzak durmaya çalışmalarını; motosiklet sürücülerine de geceleyin görülebilecek fosforlu yelek giymeleri, gündüzleri de farlarını yakarak sürmeleri, trafik kurallarına mutlaka uymaları, şerit değiştirmemeye özen göstermeleri ve motosikletin kabiliyetine güvenip ani hareketten kaçınmalarını öneririz.”

“MOTOSİKLET EHLİYETLERİ YETERSİZ”

Trafikte seyreden motosikletlilerin ehliyetlerinin yetersiz olduğuna dikkati çeken Avcı, motosiklet ehliyeti verilmesinde yeni uygulamanın geçtiğimiz Temmuz ayında başladığını işaret ederek, o tarihe kadar alınan tüm motosiklet ehliyetlerinin yetersiz olduğuna vurgu yaptı. Avcı, “bugüne kadar verilen tüm motosiklet ehliyetleri eğitimsiz şekilde verildi. Dolayısıyla motosikletler, ciddiyeti, önemi ve tehlikeleri bilinmeden sürülüyor” dedi.

Bilindiği gibi, motosiklet ehliyeti verilmesinde yeni uygulama 21 Temmuz’da başladı. İlgili tüzükte yapılan değişiklikle, motosiklet ehliyeti alacak kişilerin, en az 10 ders sürüş eğitiminden geçmesi zorunlu kılındı.

“MOTOSİKLET SINAVI OLMASI GEREKTİĞİ GİBİ DEĞİL”

21 Temmuz’dan itibaren başlayan yeni dönemde motosiklet ehliyeti almak için başvuranlar, hem sözlü, hem de uygulamalı sınava tabi tutularak “0 hata” ilkesiyle ehliyet verileceği belirtilmesine rağmen halen daha yazılı sınav usulüne geçilmedi. TKÖD Başkanı Mehmet Avcı, motosiklet ehliyet sınavı ile ilgili şunları söyledi:

“Şuanda iyi bir başlangıç yapılmıştır. Ama taşlar tam yerine oturmamıştır. Motosiklet sınavı daha tam olarak olması gerektiği gibi yapılmıyor. Motosiklet sınavında öğrencinin önden motosikletle gitmesi, müfettişin de arkadan motosikletle takip etmesi ve telsizle irtibat kurarak onu gözlemlemesi gerekir. Şuanda müfettiş, öğrenciyi arkadan araçla takip ediyor. Halbuki motosikletle takip etmesi gerekir. Ancak o zaman tüm tehlikeleri daha kolay görebilir ve motosikletlinin gözü ile görebilir. Öte yandan, Motosiklet ehliyetlerinden halen yazılı sınava geçilmedi. Sınavların sözlü olarak yapılması, motosiklet ehliyetlerinde torpil tartışmalarını da doğuruyor.”

5 KİŞİ MOTOSİKLET KURBANI

2014 yılı içerisinde meydana gelen 4 ölümlü motosiklet kazasında, 5 kişi yaşamını yitirdi. Bu yıl içerisinde, bugüne kadar meydana gelen ölümlü motosiklet kazaları ise şöyle:

17 OCAK’TAKİ KAZA

Güzelyurt-Yayla anayolunda, 17 Ocak tarihinde meydana gelen trafik kazasında yaralanan ve yoğun bakıma kaldırılan motosiklet sürücüsü Mamo Gök (E-66) 19 Ocak’ta yaşamını yitirdi.
Kaza, Güzelyurt-Yayla anayolunun 4-5’inci kilometreleri arasında, Gaye Arıcı’nın (K-24) yönetimindeki HB 477 plakalı araç ile Güzelyurt istikametine doğru seyrettiği sırada Mamo Gök’ün yönetimindeki HR 957 plakalı motosiklete çarpması sonucu gerçekleşmişti.

17 NİSAN’DAKİ MOTOSİKLET KAZASI

Bostancı’da 17 Nisan tarihinde meydana gelen trafik kazasında Bülent Baflı (41) isimli kişi hayatını kaybetti. Kaza, Bostancı’da Doğan Sokak’ta Bülent Baflı yönetimindeki XY2450781570 şasi numaralı arazi motosikleti, bir virajda sürücünün kontrolü kaybetmesi sonucu yolun sağına geçti ve karşı istikametten gelmekte olan Abdullah Gavani yönetimindeki FV 851 plakalı van araç ile çarpıştı. Kaza sonucu Bülent Baflı olay yerinde yaşamını kaybetti.

20 VE 22 YAŞINDAKİ GENÇ MOTOSİKLET KURBANI

Kaplıca-Balalan yolunda 25 Mayıs tarihinde meydana gelen motosiklet kazasında 2 kişi yaşamını yitirdi. Kazada, motosiklet sürücüsü 22 yaşındaki Ali Gargınsu ile motosiklette yolcu olarak bulunan 20 yaşındaki Gizem Acet hayatını kaydetti. LE 442 plakalı motosikletin direksiyon hâkimiyetini kaybedip yol kenarlarındaki bariyerlere çarpan Ali Gargınsu hastaneye kaldırılırken yolda, Gizem Acet ise olay yerinde hayatını kaybetti.

20 YAŞINDAKİ GENÇ HAYATINI KAYBETTİ

Alsancak’ta 5 Kasım gecesi meydana gelen trafik kazasında yaralanan 20 yaşındaki Sercan Aydındağ, kaldırıldığı yoğun bakım servisinde yaşamını yitirdi.

Kaza 23.30 sıralarında, Girne-Güzelyurt Anayolu 10-11 kilometreleri arasında meydana geldi. Hasan Ordukaya (E-43), FA 708 plakalı salon araçla Alsancak’ta faaliyet gösteren Starling Market önlerinde, düz gitmekte olan araçlara öncelik hakkı vermeden, Kocatepe Sokağa doğru sağ tarafa dönüş yaptı ve o esnada Girne istikametine doğru seyreden Sercan Aydındağ (E-20) yönetimindeki FE 835 plakalı motosikletle çarpıştı.