Suna Erden

Lefkoşa’da 19 Şubat tarihinde üç farklı işyerine eş zamanlı olarak gerçekleştirilen kundaklama olayları ile ilgili tutuklu bulunan Evren Baysal, Eren Baysal, Ozan Özgeyik, Mahmut Selkar, Âdem Bağlars ve Mustafa Kaya bir ayı aşkın süredir soruşturmanın ardından dün teminat talebi ile Lefkoşa’da mahkemeye çıkarıldı. 

Duruşmada zanlıları suça bağlayıcı kanıtlar bulunduğu, ayrıca azmettiricinin de tespit edildiği açıklandı. Ayrıca zanlılardan 5’inin hem Türkiye’de hem de KKTC’de adam öldürme başta olmak üzere birçok suça karıştığı da belirtildi. Savcılık zanlıların tutuklu yargılanmasını talep ederken, savunmanın itirazı üzerine duruşma 8 buçuk saat sonra karara bağlandı. 

TÜM KANITLAR İNCELENDİ 

Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne bağlı Adli Şube’de görevli Müfettiş Muavini Cem Ozan, dünkü tutukluluk duruşmasında Erhan Baysal, Evren Baysal, Ozan Ögeyik, Mahmut Selkar, Adem Bağlar ve Mustafa Kaya’nın 19 Şubat tarihinde üç ayrı işyerinin kundaklanması olayında “Kasti Hasar” ve “Kundaklama” suçlaması tutuklu bulunduklarını söyledi. 

Zanlıların son olarak mahkemeye çıkarılarak haklarında 8 gün tutukluluk emri alındığını kaydeden Ozan, bu süreyi en iyi şekilde değerlendirdiklerini, kamera kayıtlarının incelemesini bitirdiklerini, birçok tanık ifadesi aldıklarını ve zanlılar 4 ile 7 Nisan tarihinde doktor kontrolünden geçirdiklerini söyledi. 

MÜEBBET HAPİS CEZASI ALABİLİRLER 

Ozan, yapılan soruşturma sonucu tüm zanlıları suça bağlayıcı tespitlere ulaştıklarını, suç ortaklarının takibinin halen yapılmakta olduğunu ifade etti. Ozan, zanlıların azmettirici tarafından bu suçu işlediklerine dair bilgiler elde ettiklerini kaydetti. Ceza yasasında zanlıların işlemiş oldukları kundaklama suçunun müebbet hapis, kasti hasar suçunun ise 3 yıla kadar hapis cezası öngörüldüğünü belirten Ozan, zanlıların suçların işlenişi sırasında ayrı ayrı ancak ortaklaşa hareket ettiklerini dile getirdi. Ozan, bu yönde 6 kişiden ifade aldıklarını da söyledi. 

AZMETTİRİCİ TESPİT EDİLDİ 

Zanlıların birçoğunun suç geçmişi olduğunu kaydeden Müfettiş Muavini Cem Ozan, zanlı Ehan Baysal’ın Türkiye’de kasten adam öldürme, uyuşturucu alma, verme ve tasarrufu, delilleri ortadan kaldırma suçlarından aranan şahıs olduğu ve 2014 yılında ziyaretçi statüsünde KKTC’ye giriş yaptığını söyledi. Ozan, zanlının KKTC’de ise Mayıs 2015 yılında evrak sahteleme suçundan tutuklandıktan sonra teminatla serbest bırakıldığını açıkladı. 

ADAM ÖLDÜRMEDEN UYUŞTURUCUYA KADAR HER TÜRLÜ SABIKA VAR 

Ozan, zanlı Evren Baysal’ın da Türkiye’de mala zarar verme, kasten yaralama ve suçu üstlenme suçlarından sabıkları olduğunu söyledi. Zanlı Ozan Özgeyik’in de Aralık 2015 tarihinde KKTC’ye geldiğini kaydeden Ozan, zanlının sabıkasız olduğunu belirtti. Zanlı Mahmut Selkar’ın 2012 yılında zorla insan kaçırma, şiddet tehdidi suçlarını işlediğini,2015 yılında da vahim zarar, zorla belge imzalatma suçlarını işlediğini açıkladı. 

Cem Ozan, zanlı Selkar’ın Lefke’de soygun, zorla adam kaçırma, tehditle mal isteme, hırsızlık ve şiddet tehdidi suçlarından davasının halen görüşüldüğünü ifade etti. Cem Ozan, KKTC’de öğrenci olarak bulunan Adem Bağlars’ın ise iki üniversitede kaydı bulunduğunu ancak aktif bir öğrenci olmadığını belirterek, zanlının kasten yaralama suçundan dosyası olduğunu söyledi. Zanlı Mustafa Kaya’nın da zanlı Selkar ile birlikte Lefke’de soygun, zorla adam kaçırma, tehditle mal isteme, hırsızlık ve şiddet tehdidi suçlarından davasının halen görüşüldüğünü ifade etti. 

TUTUKLU YARGILANSINLAR, KAÇABİLİRLER 

Olayla ilgili soruşturmanın tamamlandığını, kundaklanan işyerlerinde toplam zararın 3 milyon TL olduğunu kaydeden Ozan, zanlıların ileride ağır ceza mahkemesinde yargılanacaklarını, hapis cezası alma ihtimallerinin yüksek olduğunu belirterek, tutuklu yargılanmalarını talep etti. Ozan, zanlıların serbest yargılanmaları halinde yasal olmayan yollardan kaçabileceklerini söyledi. 

AVUKAT İTİRAZ ETTİ, DURUŞMA SAATLER SÜRDÜ 

Talebin ardından söz hakkı alan zanlıların avukatı Mustafa Asena, tutuklu yargı talebine itiraz etti. Asena, zanlıların serbest kalması halinde kaçmayacaklarını ifade etti. Asena, zanlıların teminatla serbest bırakılmalarını talep ederken, zanlılara kefil olacak 4 tanığı mahkemeye dinletti. 

TUTUKLU YARGILANACAKLAR 

Savunma avukatının itirazı, tanıkların dinlenmesi nedeni ile öğleden sonra saat 14.00 sıralarında başlayan duruşma akşam saat 19.30 sıralarına kadar devam etti. Duruşmaya bakan Yargıç Musa Avcıoğulları, saat 20.30 sıralarında zanlılar hakkındaki kararını açıkladı. Yargıç, zanlıların işlediği iddia edilen suçların ciddiyetine vurgu yaparak, ayrıca sabıka durumlarını da değerlendirerek 5 zanlının tutuklu yargılanmalarına ve bu amaçla 3 ayı geçmeyecek süre ile cezaevine gönderilmelerine karar verdi. 

Yargıç Mustafa Kaya’nın ise, yurt dışına çıkış yasağı, haftada 2 gün polise gidip imza atması, bir keflinin 250 bin TL kefalet senedi imzalaması ve zanlının 15 bin TL nakit teminat yatırması şartları ile, tutuksuz yargılanmasına emir verdi.