Yasadışı kürtaj olayının 6 sanığı bugün yeniden mahkeme çıkarıldı.

Sanıklardan Doktor Fahri Karagözlü Taner Okburan ve Ayşegül İşbilen aleyhine diğer suçların yanında adam öldürmek suçuyla da dava okundu. Diğer 3 sanık Mehmet Ali Tunçbilek, Verda Özkent Tunçbilek ve Rasiha Serdaroğlu’na ise Ağır veya hafif bir suç işlemek için sersemletmek , çocuk düşürmeye teşebbüs, hamileliği yasadışı olarak sonlandırmak, çocuğun doğumunu gizleme suçlarından dava getirildi.

Girne Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Düriye Elkıran , Girne Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin yeni adli yılda değişeceğine vurgu yaparak, 6 sanıklı ve uzun soluklu bu davanın, yeni heyet tarafından görüşülmek üzere tehir edilmesini önerdi.

Bu öneri çerçevesinde dava, itham ve görüşülmeye başlanmak üzere, 19 Eylül Pazartesi günü saat 14:00’a tehir edildi.

Öte yandan sanıklar Mehmet Ali Tunçbilek, Verda Özkent Tunçbilek ve Rasiha Serdaroğlu’nun avukatları, müvekilleri hakkında “adam öldürme suçundan” dava getirilmediğine, sanıkların teminatla serbest kaldıkları dönemde kaçma teşebbüsünde bulunmadıklarını, PI (tahkikat) duruşmasının tamamlanması nedeniyle tahkikat ve tanıklara etki etme ihtimalleri kalmadığını savunarak, sanıkların tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmalarını talep etti.

İddia makamı adına söz alan Kıdemli Savcı Erdinç Akyener; sanıklar, Mehmet Ali Tunçbilek, Verda Özkent Tunçbilek ve Rasiha Serdaroğluna “adam öldürme” suçundan dava getirilmediğini ancak,ceza yasasında, haklarındaki “Ağır veya hafif bir suç işlemek için sersemletmek” suçuna müebbete kadar hapislik cezası öngörüldüğünü anımsattı.

Meseleyle ilgili tahkikatın tamamlandığını, PI duruşmalarında, hangi tanığın ne yönde ifade vereceğinin artık belli olduğunu kaydeden Akyener, sanıklardan birinin eşinin tanıklara müdahale etmeye çalıştığı iddiası nedeniyle soruşturma başlatıldığını anımsattı.

Haklarında ciddi suçlamalar olan sanıkların, davalarının ağır ceza mahkemesinde görüşülmeye başlanacağını , tüm bunların tanıklar lehine değil aleyhine gelişmeler olduğunu kaydeden Kıdemli Savcı Akyener, sanıkların tutuklu yargılanmaya devam etmelerini talep etti.

Girne Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Düriye Elkıran da Girne Kaza Mahkemesinin, sanıkların tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmaları kararının , yüksek mahkeme tarafından bozulduğuna vurgu yaptı.

Alt mahkemede ve PI (tahkikat) duruşması sonrası davanın ağır cezaya sevki sırasında sanıklar için 2 kez daha tutukluluk emri verildiğini anımsatan Elkıran, bu kararların istinaf edilmediğini ifade etti. Sanıkların tümüne getirilen , “Ağır veya hafif bir suç işlemek için sersemletme”suçunun , ömür boyu hapislik öngörülen bir suç olduğuna vurgu yapan Elkıran, tüm bunların, sanıkların pozisyonunu lehte değil aleyhte değiştiren unsurlar olduğuna vurgu yaptı.

Sanıklar hakkındaki suçlamaların çok ciddi olduğunu ve ağır ceza mahkemesinde yargılanmak için gün beklediklerini belirten Elkıran, sanıkların bu şartlarda serbest yargılanmalarının mümkün olmadığını ifade etti

Elkıran, davanın Göreve yeni başlayacak Ağır Ceza Mahekemesi tarafından itham ve görüşülmeye başlanması üzere 19 Eylül Pazratesi 14:00’da tehirine , sanıkların hükümsüz tutukluluk hallerinin devamına emir verdi.