Başbakan Özgürgün, ülkedeki kaçak işçiler ve işverenlerle ilgili kanun gücünde kararname çıkarıldığını açıkladı.

Başbakan Özgürgün, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, ziyaretçi veya ikamet izni bitmiş, kaçak işçi ve işverenleri kapsayacak kanun hükmünde bir kararnamenin de geçirildiğini söyledi. 

Kararnamede söz konusu kesimlerle ilgili bir dizi önlem bulunduğunu, konuyla ilgili yasal değişikliğin de yapılacağını söyleyen Özgürgün, kararnameyle ilgili detaylı bilginin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanacağını söyledi.

Saner: Karar Resmi Gazetede yayınlanacak

Diyalog Muhabirinin konuyla ilgili görüşlerine başvurduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner ise şunları söyledi, “Ülkemizde dört tip izin vardır. Bunlar;  Ziyaretçi İzni, İkamet İzni, Çalışma İzni ve Yabancıların KKTC’ye gelerek işyeri bulundurma için aldığı İşyeri ve Çalışma İzni.  Hükümetimiz tarafından alınan karar ve hazırlanan yasa, çalışma yaşamından dolayı mağdur olan veya yurtdışında olan herkesi kapsayacak.  Öreğin, işveren tarafından çalışma izni çıkarılmamış olan ve kaçak durumundaki kişiler, çalışma izni çıkarmış ama sosyal sigorta ihtiyat sandığı yatırılmamış olan ve kaçağa düşen kişiler ile çalışma izni çıkaramamış yabancı iş yeri sahipleri yararlanabilecek.  Yasadan 1 asgari ücret ödeyen herkes yararlanabilecek. Konuyla ilgili detaylı bilgi pazartesi günü düzenleyeceğimiz basın toplatışında kamuoyu ile paylaşılacak.”

* * *

Suna Erden

Yabancı uyruklu işçi ve işverenin dört gözle beklediği Çalışma ve Muhaceret Affı nihayet çıktı. Bakanlar Kurulu’nun dünkü toplantısı sonucu yapılan açıklamada ziyaretçi veya ikamet izni bitmiş, kaçak işçi ve işverenleri kapsayacak kanun hükmünde bir kararnamenin çıkarıldığı bildirildi. Kararnamenin çalışma yaşamında da birçok yenilik getireceği beklenirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, Star Kıbrıs’a önemli açıklamalarda bulundu. Saner, insan haklarına uygun ve çağdaş bir çalışma yapıldığını, kararnamenin çalışma hayatında birçok kolaylık sağlayacağını, ayrıca cezaya düşmüş kişiler için de kurtarıcı bir faktör olduğunu dile getirdi. 

BAKAN AÇIKLADI: “İŞÇİ DE İŞVEREN DE KURTULACAK” 

Saner, Çalışma ve Muhaceret Affının hem işçiyi hem işvereni kurtaracak bir çalışma olduğunu, ayrıca iş yaşamında birçok kolaylık getirdiğini söyledi. Saner sözlerini şöyle sürdürdü: “Çalışma ve Muhaceret Affı, KKTC’de iş kurma izni almış ancak ekonomik sorunlardan dolayı işçilerine çalışma izni yapamamış, sosyal sigortasını yatıramamış ve bu yüzden ceza alarak ülkeden çıkarılmış olan işverenleri, kaçak duruma düşmüş, vize borcu oluşmuş halen ülkede bulunan veya ülke dışında olan işçileri ve ülkeye vize ile gelip süresi dolduğu halde çıkış yapmadığı için vize borcu oluşmuş kimseleri kapsıyor.” 

İŞ YAŞAMINDA BÜYÜK KOLAYLIKLAR GELİYOR 

Saner, ayrıca mevcut uygulamada kaçak işçi çalıştıran işverene, işçi başına 5 asgari ücret cezası verildiğini ifade ederek, bu kararname ile cezanın bir asgari ücrete düşürüldüğünü ifade etti. Saner, ceza ile ilgili aşama belirlediklerini, çalışma hayatını kolaylaştıracak birçok yeni adımlar atıldığını ifade ederek, “Çalışma hayatında yasağa düşmüş kişiler ülkeye turist olarak gelemiyordu. Bundan böyle artık kimse çalışma yaşamından dolayı de-port edildiğinde ‘geri gelemeyecek diye ‘bir olay olmayacak” dedi. Saner, mevcut uygulamada kaçak işçi çalıştırdığı tespit edilen ve bu yüzden ceza alan kişilerin ihalelere giremediğini belirterek, kararname ile bu hususunda değiştirildiğini söyledi. Saner, insan haklarına uygun ve çağdaş bir çalışma yapıldığını, çalışmaların İçişleri Bakanlığı ile birlikte yürütüldüğünü ifade ederek, Pazartesi günü düzenlenecek basın toplantısında tüm detayları açıklayacağını dile getirdi. 

Kaynak: Diyalog ve Star Kıbrıs