Özge Kizir

Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği Başkanı Osman Amca muhaceret affının bir gereklilik olduğuna dikkat çekerek, “Muhaceret Affı yapılmalı çünkü ülkede kalifiyeli işçi bulmada sıkıntı çekiyoruz. Pakistan, Hindistan veya Vietnam’dan yani Uzak Doğu ülkelerinden işçi getirerek işlerimizi yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği Başkanı Osman Amca, Muhaceret Affından memnun olduklarını ve yapılması gerektiğini ifade etti. “Bu çıkan karardan memnunuz ve yapılması gerekiyordu” diyen Amca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner ile yaptıkları görüşmede fikirlerinin örtüştüğünü belirtti.  Saner’in olayı daha çok insani açıdan, kendilerinin ise mesleki açıdan değerlendirdiklerini kaydeden Amca, “fikirlerimiz örtüştü. İş birliği içerisinde birlikte bunu tartışarak en iyi nasıl yapılacağını söyledik ve genişletmelerini istedik. Muhaceret Affı ve Sosyal Sigorta Vergi Affı bunlarda düzenleme yapılmasını istedik. Çalışma hayatında beyaz bir sayfanın açılmasını istedik” şeklinde konuştu.  

“Muhaceret Affı yapılmalı çünkü ülkede kalifiyeli işçi bulmada sıkıntı çekiyoruz”

Muhaceret Affı konusunda değerlendirmede bulunan Amca, “Muhaceret Affı yapılmalı çünkü ülkede kalifiyeli işçi bulmada sıkıntı çekiyoruz. Bu durumu zaten daha önceki açıklamalarımda belirtmiştim. Pakistan, Hindistan veya Vietnam’dan yani uzak doğu ülkelerinden işçi getirerek işlerimizi yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“Yeni gelen işçileri inşaat sektörüne alıştırmak uzun bir zaman dilimi alacak”

Yeni gelenleri inşaat sektörüne alıştırmanın uzun bir zaman dilimi alacağına işaret eden Amca şunları söyledi: “Yeni gelen işçileri inşaat sektörüne alıştırmak uzun bir zaman alacak. O yüzden Türkiye’de bizim hazır elemanlarımız var. Çeşitli sebeplerden dolayı cezaya düşmüş arkadaşlarımız ve işçilerimiz vardır. Bunların affedilmesi ve geri ülkemize gelmelerini sağlarsak belki bir asgari ücret ödeyerek belki daha az bir miktar ödeyerek giriş yaparlar. Bu durum inşaat sektörünün menfaatine olacak bir konudur.” 

“Türk devletinde bir Türk’ün cezalı olması gibi saçma bir durumdan kurtulmuş olacağız”

Yaşanan sıkıntılarla ilgili müracaatın yapıldığını belirten Amca, “İnsani açıdan bakıldığı zaman bir Türk devletinde bir Türk’ün cezalı olması gibi saçma bir durumdan kurtulmuş olacağız. Bu konuyla ilgili daha önceki hükümetlere zaten yazılar yazmıştık. Belki bizim yazılarımız dikkate alındı da böyle bir şeye gidiliyor. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi ve hükümete yazı gönderdik ki inşaatı yapan inşaat ustaları biz olduğumuz için bu işçi sıkıntısını birebir yaşayanlar bizleriz. Bu yüzden 1 yıl önce yazılarımızı gönderdik” dedi.

“Devamlılığı sağlayacağının sözünü aldık”

Yapılacak olan çalışmalar konusunda umutlu olduğunu belirten Amca, “Umutluyuz. Daha doğrusu umut etmek zorundayız. Çünkü buna ihtiyacımız vardır. Bununla beraber kaçak işçi konusuna değindik. Bu konuda da Bakanla hem fikiriz. Son aylarda kaçak işçi konusunda yapılan ciddi bir mücadele vardı. Bakanımızdan bunun devamlılığı sağlayacağı sözünü aldık. Çünkü ülkemiz için girişimimiz ve her attığımız adım bizlere veya çocuklarımıza geri döneceğini bildiğimizden birlikte en iyi neleri yapabileceğimizi tartıştık” şeklinde konuştu.

“Tecrübesiz üyelerimiz biranda kendilerini borçlu buldular”

İnşaat sektöründe yaşanan sıkıntılara değinen Amca sözlerini şöyle tamamladı: 

“2006’lardaki inşaat bolluğundan ve arz ve talepten tecrübesiz katılan üyelerimiz biranda kendilerini borçlu buldular. Yani kayıt altına girmek beklemedikleri bir durumdu. Alışık olmadıkları geçiş süresinden dolayı devlete, sigorta, ihtiyaç sandığı ve vergiye borçlandılar. Böyle olunca bunun altından kalkamadılar. Faizlerde o günlerden bugünlere katlanarak geldiğinden altından kalkamadılar. Bu konuda ciddi bir düzenleme ve konsensüs sağlamaları gerekiyor. Önemli bir olaydır ve bu arkadaşlarımızı yeniden sisteme katmalıyız. Sisteme yeniden katarsak devletin sosyal kurumları da rahatlayacaktır.”