CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, AK Parti'nin yüzde 49 oy alması durumunda siyaseti bırakıp tavukçuluk yapacağı sözlerine, "O sözü 2014 yılı 30 Mart öncesinde söylemiştim. Ben köylü çocuğuyum tavuk beslemekten gocunmam. Ama daha ciddi işlerimiz var" dedi.

Parlamentoda, il başkanları, belediye başkanları, milletvekilleri, kurultay delegeleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, parti kurultayının olağanüstü toplanması çağrısında bulunan Muharrem İnce, CHP'nin inandırıcılıkla ilgili sıkıntısı olduğunu belirterek, gönüllere giremeyen CHP'yi bir çıkış olmak istediklerini söyledi.

"CHP GÖNÜLLERE GİREMİYOR"

Türkiye'de yaşanan sıkıntılara rağmen CHP'nin gönüllere giremediğini belirten ve CHP'nin bu durumunun kendisini üzdüğünü kaydeden Muharrem İnce, "Türkiye kuşatılıyor, medya kuşatılmış durumda, yargı çökertilmiş durumda, Ankara'nın ortasında bombalar patlıyor, hırsızlık kol geziyor ve bu ülkede gençlerimizin üniversite sınavları ve KPSS'de soruları çalınmış olmasına rağmen gençler CHP'ye yönelmiyor. Üniversite mezunu gençler işsiz olmasına rağmen CHP'ye gelmiyor, 11 milyon emekli sofradan aç kalkmasına rağmen CHP'yi umut olarak görmüyor, eğitim çağdaşlaşmaya değil, karanlığa doğru yol alıyor, terörle siyaset yeniden şekillendiriliyor ama buna rağmen CHP gönüllere giremiyor. Ortada bir sıkıntı var. CHP'nin umut olamaması bizleri üzüyor" dedi.

"CHP'NİN İNANDIRICILIKLA İLGİLİ SIKINTISI VAR"

Ekonomide 10 bin dolarlık bir orta gelir tuzağı olduğunu belirten ve Türkiye'nin orta gelir tuzağına yakalandığını kaydeden İnce, "Türkiye bunu aşamıyor. Türkiye yenilikler yapmazsa, marka üretmezse, Türkiye'nin ekonomisi orta gelir tuzağından kurtulamayacaktır. CHP'de tıpkı Türkiye gibi, orta oy tuzağına takılmıştır. Yüzde 25 oy tuzağıdır. CHP bunu aşamıyor. Bu böyle devam ederse tıpkı ekonomi gibi bir müddet sonra bu oylar erimeye başlayacaktır. Bunun için yeni bir çıkışa ve yeni kadrolara ihtiyaç vardır. Hiç kimse bizim projelerimizle ilgili eleştiride bulunmadı, herkes asgari ücretin yükseltilmesini, emekliye iki maaş ikramiye verilmesini doğru buldu. "Projeleriniz çok güzel" dediler ama oy vermediler. Çünkü CHP'nin inandırıcılıkla ilgili sıkıntısı var. CHP'nin yeni yönetim ikna gücü yüksek, risk almasını bilen bir yönetim olmalıdır. Büyük uzlaşmayı sağlamalıdır, olağanüstü koşulları yönetebilme becerisine sahip olmalıdır" diye konuştu.

"ALTI SEÇİMDE BAŞARILI OLAMAMIŞ BİR CHP VAR"

Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçimlerden önce seçimde başarının iktidar olmak olduğunu söylediğini, "Olağanüstü koşullar vardı, o yüzden başarılı olamadık" dediğini belirten İnce, "İşte sorun tam da burada başlıyor, çözüme buradan başlamalıyız. Lider olağan üstü durumlardan güvenli limanlara yanaştırabilen kişidir, olağanüstü koşulları yönetebilen bir kişi liderdir zaten. 1 Kasım öncesinde olağan üstü koşullar vardı, şimdi daha olağan üstü koşullar var. 1 Kasım öncesinde tek başına iktidar yoktu şimdi tek başına iktidar var. Türkiye'nin vicdanına sesleniyoruz, altı seçimde başarılı olamamış bir CHP var, yedinci seçimde bunun başarılı olacağını söyleyen bir Allah'ın kulu var mı? Ne olacak ta, hangi büyük değişim olacak ta 2019'da yaşayacağımız üç büyük seçimi başarı ile sonuçlandıracak. Altı seçim yenilmiş bir parti 2019'daki cumhurbaşkanlığı, milletvekili ve yerel yönetimler seçimini hangi emarelerle başarı ile atlatacak, kim burada bir ışık görüyor, ben göremiyorum. Önümüze bir referandum gelirse, başkanlık sistemi gelirse Recep Tayyip Erdoğan altı kez yendiği bu yönetimi yeniden yenecektir, ben bunu görüyorum" şeklinde konuştu.

"BU MUHALEFET AKP İKTİDARINI DEĞİŞTİREMİYOR"

"Türkiye'nin vicdanına sesleniyorum, altı kez ameliyat olduğun doktor hep yanlış ameliyat yapmış, yedinciye aynı doktora ameliyat olur musunuz?" ifadelerini kullanan Muharrem İnce, Türkiye'nin CHP'ye, CHP'nin de büyük bir değişime, yenilenmeye, bir iddia ortaya koyma ihtiyacı olduğunu kaydetti. İnce, "Bu ülkede büyük bir çoğunluk AKP iktidarının değişmesini istiyor. Ancak bu muhalefet AKP iktidarını değiştiremiyor. O zaman yapılacak bir tane iş var, muhalefeti değiştirmek. Önce muhalefeti değiştireceğiz, bu değişen muhalefet iktidarı değiştirecek, başka bir şansımız yok. Vakti geldi bu topraklarda meşrutiyet ilan edildi, vakti geldi bu topraklarda cumhuriyet ilan edildi, vakti gelmiştir bu topraklarda ciddiyet ilan etmeliyiz. Herkesi ciddi olmaya davet ediyorum. Ülke elden gidiyor, cumhuriyet elden gidiyor. Muharrem İnce'nin genel başkan olma sevdası değildir bu. Ben duyarlı bir yurttaş olarak duyarlı arkadaşlarımla birlikte partinin önüne bu seçeneği koyuyoruz. Önümüzde büyük belalar var, bu yönetim bu belaları atlatamaz, bu belalardan Türkiye'yi kurtaramaz. Söz sokağın, vicdanların olmalıdır. Bu karanlık ortamda tek umut adresi CHP'dir" açıklamasında bulundu.

"MASA BAŞINDA DELEGE YAZIYORLAR"

CHP'deki yenilenmenin iki türlü sağlanabileceğini, birincisi olağan kurultay ile ikincisinin ise olağanüstü kurultay olduğunu kaydeden İnce, neden olağanüstü kurultay istediklerini ise şu sözlerle açıkladı:

"Şundan dolayı 42 il başkanımızı doğru buluyoruz; 1 Kasım'da seçim var, seçimden 15 gün önce Hakkari'de il kongresi yapılıyor, oradaki oyumuz yüzde 1, bin 400 oy almışız. Hangi telaş seçimden 15 gün önce sandıktaki oyu varmak varken partiyi il kongresine taşıyorsunuz, hangi hakla? Seçime 21 gün kala Karaman'da il kongresi yapıyorsunuz, bu telaş niye? Bugün bazı belediye başkanlarına, il başkanlarına talimat veriyorsunuz, delege seçimi yapılmıyor partide, anahtar teslimi paket delege seçimi, masa başında delege yazıyorlar. "Delegeleri ben seçeyim, sonra delegeler beni seçsin, içlerinde bana yamuk yapanlar varsa değiştireyim" bu doğru bir yaklaşım değildir. Ne oldu da kendinizi seçen delegelerden korkan hale geldiniz. "Seçmeni değiştiremiyorum bari kurultay delegelerini değiştireyim, yeniden koltukta oturayım" bu doğru değildir. Orada oturabilirsiniz, bu işe yaramaz, Türkiye'nin sorunlarını çözemezsiniz. Türkiye karanlığa doğru gömülürken sadece istikşafi yarsınız. Bizim derdimiz istikşafi yapmak değil, bu kötü gidişata, Türkiye'nin talan edilmesine "dur" demektir. Olağan üstü koşullardan başarılı çıkan bir CHP istiyoruz."

"ORTADA BİR BAŞARISIZLIK VAR"

İnce, "Bizim kaybımız ülke, cumhuriyet, bazılarının kaybı koltuk olabilir. Bu ülkede Aleviler, Atatürkçüler, cumhuriyetçiler, solcular, emekten yana olanlar, laikler kendisini yenilmiş hissediyor. 7 Haziran'da oyu düşen bir CHP, genel merkez önünde şenlik yapabiliyor. Soma'da, Reyhanlı'da, Suruç'ta Ankara'da katliamlar olduğunda sorumsuz bir hükümet var, hükümete benzeyen bir CHP anlayışı olamaz. Ortada bir başarısızlık var, sorumlusu kimse çıkıp hesabını verecek, kendisini seçen delegelere verecek. Sizi bu delegeler seçti, bu delegelerin karşısına çıkın ve hesabınızı verin. "Ama'sız bir CHP istiyoruz. "PKK terör örgütüdür ama', yok ama. Kimin ne haddine bazı arkadaşlarımızı PKK ile bağlantı kuracak şekilde basında eleştiriler geliyor. PKK terör örgütüdür nokta, "ama'sı falan yok. Laiklik, kıvırmaya gerek yok, dindarlık başımızın üstünde, ama laikliği savunamaz olduk bu ülkede. CHP'nin üyelerine, kurultay delegelerine sesleniyorum, Yunanistan'da Pasok'a bakın geleceğimizi görün. Pasok'un haline düşmek istemiyorsak bugünden önlem almalıyız. Türkiye aynı şu; saygı duruşunu bile bir bütün halde yapamayan bir ülke olabilir mi, golü atan futbolcusunun mezhebini sorgulayan bir ülke olabilir mi, NOBEL almış bir bilim insanının etnik kökenini sorgulayan bir ülke olabilir mi, şehit cenazesinde Alevi olduğu için cenazeye katılmayan bir devlet erkanı olabilir mi, Kırşehir'de kitapevi yakılıyorsa ve CHP hala umut olamıyorsa ciddi bir sorun var demektir. Sınavlara olan güven çökmüşse, yargıya olan güven çökmüşse, AB projesi bitmişse, açılım politikaları çökmüşse, Suriye politikaları yerle bir olmuşsa, medyaya güven yoksa, Diyanet'e güven yoksa, haberleşme özgürlüğü yoksa ve biz hala CHP olarak yüzde 25'ten memnun bir haldeysek bu partinin silkinmesi lazım, Türkiye'nin silkinmesi lazım" diye konuştu.

"CHP'DE ADAY OLUNMAZ, ADAY GÖSTERİLİR"

Kendisinin olağanüstü kurultayda aday olup olmayacağının sorulması üzerine İnce, "CHP kurultaylarında aday olunmaz, aday gösterilir. Gerekli imza sayısını bulan kişi aday olur. Delege arkadaşlarım bunu taktir ederse ben iddia sahibi birisiyim. Onlar bana bu şansı verirlerse o zamanki iş, önce kurultayın toplanması lazım. Çünkü benden başka adı geçen arkadaşlarıma başarılar diliyorum. Biz yarından itibaren imza toplamaya başlayacağız. Bende imzamı vereceğim, arkadaşlarım da verecekler. Doğrusu olağanüstü kurultayın bir an önce toplanmasıdır. Biz partimizi tartışmak istemiyoruz, kurultayın toplanıp sorumlular gelip orada konuşmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

İnce; olağanüstü kurultayda aday gösterilmesi ve başarısız olması halinde partiden ayrılıp ayrılmayacağının sorulması üzerine ise, kendisinin hangi kademelerde görev aldığını hatırlattıktan sonra, "Benim yaşamımın bir parçası CHP, ben bu partide misafir değilim ki gideyim" dedi.

Kendisinin Kılıçdaroğlu ile görüşmek için bir randevu talebinde bulunmadığını belirten İnce, "Sayın genel başkan ne zaman isterse davet ettiklerinde giderim, ne zaman emrederse yanına giderim, saygıda kusur etmem. Ama şuanda benim görüşmemi gerektirecek bir şey yok" dedi.

"BEN KÖYLÜ ÇOCUĞUYUM TAVUK BESLEMEKTEN GOCUNMAM"

Gazetecilerin, "AK Parti yüzde 49 çıkarsa bende gider tavuk beslerim" sözlerini hatırlatması üzerine İnce, "O sözü 2014 yılı 30 Mart öncesinde söylemiştim. O söz Melih Gökçek tarafından şimdi söylemişim gibi söylendi. Ben köylü çocuğuyum tavuk beslemekten gocunmam. Ama daha ciddi işlerimiz var" ifadelerini kullandı.

Muharrem İnce tavuk besleyecek mi ?