DPÖ verilerine müdahale olmadığını vurgulayarak toplumun örgüte güvenmesini isteyen Muhtaroğlu, 2014 yılında TÜFE’yi azalış yönünde etkileyen ilk üç maddenin tüp gaz, benzin ve mazot; artış yönünde etkileyenlerin ise ekmek, kira ücreti ve hellim olduğunu açıkladı.

Muhtaroğlu, Tüketici Fiyatları Endeksi’nin temelinin hanelerin belirli bir dönemde yaptıkları çeşitli madde ve hizmet alımlarına dayandığını, bunların neler olduğu ve miktarının belirlenmesi için Hanehalkı Bütçe Anketi yapılması gerektiği belirtti.

Muhtaroğlu, “2008=100 Tüketici Fiyat Endeksi”ni güncellemek için 1 Ekim 2014-30 Eylül 2015 tarihleri arasında Hanehalkı Bütçe Anketi uygulanmakta olduğunu söyledi.

Anketin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için, anketin hazırlanmasında başvurulan ailelere büyük görev düştüğünü belirten Muhtaroğlu, anketin bir yıllık periyotta her ay değişen 270 hanehalkı olmak üzere yıl boyunca 3 bin 240 hanehalkına uygulanacağını ifade etti.

Anketin için bilgisine başvurulan ailelere de çağrı yapan Muhtaroğlu, anketi kabul edip, doğru cevaplamaktan çekinmemelerini istedi. Muhtaroğlu, hanehalkları doğru oranlar verirse endeksin daha sağlıklı olacağını vurguladı.

Muhtaroğlu, “2014 Yılı Hayat Pahalılığı (Enflasyon) Oranının Genel Değerlendirmesi” konusunda Başbakanlık’ta basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, DPÖ İstatistik ve Araştırma Dairesi Planlama Uzmanı Bekir Özkasap ve Yardımcı Planlama Uzmanı Cemaliye Kasabalı Arkın da hazır bulundu.

“ELEŞTİRİLER BİLİMSEL DEĞİL... MÜDAHALE YOK”

Muhtaroğlu, DPÖ verilerine ilişkin bazı kesimlerin “gerçeği yansıtmadığı, verilere müdahale edildiği” yönünde eleştirilerde bulunduğunu söyleyerek, yapıcı eleştirileri değerlendirdiklerini ama bilimsellikten uzak suçlamaların kendilerini üzdüğünü belirtti.

Muhtaroğlu, enflasyon rakamlarının yanlış olduğu, rakamlara müdahale edildiği yönündeki eleştirilerin üzücü olduğunu, çalışanlara haksızlık yapıldığını söyleyerek, “DPÖ’ye geçmişte de şimdi de gelecekte de müdahale olmadı, olmayacak. Müdahale söylemini kabul edemeyiz. Böyle bir olay hiç yaşanmadı” dedi.

DPÖ’nün 40 yıldan beri hayat pahalılığı ve enflasyon oranlarını belirlediğini, bu oranları belirleyen başka bir kurum bulunmadığını söyleyen Muhtaroğlu, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, Türkiye ve çeşitli ülkelerde kurum ve kuruluşların bu verileri kabul edip kullandığını vurguladı.

“TOPLUM BİZE GÜVENSİN”

“Biz kendimize güveniyoruz. Toplum da bize güvensin” diyen Muhtaroğlu, kurumlara güvenmek gerektiğini, onları itibarsızlaştırmanın doğru olmadığını kaydetti.

Endeksin kapsamadığı bazı alanlar olabildiğini, eksikler bulunabildiğini söyleyen Muhtaroğlu, buna yönelik eleştirileri kabul ettiklerini ancak verilerin hatalı olduğu ve müdahale edildiği eleştirilerini kabul etmediklerini vurguladı.

“ENDEKS DÖVİZE PARALEL”

Tüketici Fiyatları Endeksi’nin döviz ve akaryakıt fiyatlarına paralel gittiğini söyleyen Muhtaroğlu, “Dövizde bir artış yaşandığında endekste de artış yaşanıyor” dedi.

Muhtaroğlu daha sonra “2008=100 Temel Yılı Tüketici Fiyatları Endeksi 2014 yılı Değerlendirmesi” konulu bir sunum gerçekleştirerek, endeks rakamlarıyla ilgili aylar bazında detaylı bilgi verdi.

HEDEF ENDEKSİ 5 YILDA BİR GÜNCELLEME

Bazı ülkelerin Tüketici Fiyat Endeks’inin güncelleme sıklığı ile ilgili bilgi veren Muhtaroğlu, Türkiye’de yıllık, Güney Kıbrıs’ta 5 yılda bir, KKTC’de ise 10 yılda bir güncelleme yapıldığını bunu 5’e indirmeyi hedeflediklerini kaydetti. Muhtaroğlu, güncelleme sıklığının bütçeye bağlı olduğunun altını çizdi.

Muhtaroğlu daha sonra 2014 yılı, aylık ortalama döviz kurları, akaryakıt fiyatları, LPG gazı tüp fiyatları ile ilgili bilgi verdi. Muhtaroğlu, bu verilere bakıldığında, döviz, akaryakıt ve gaz fiyatlarının, endekse olan etkilerinin net olarak görüldüğünü, döviz, akaryakıt ve gazda düşüş yaşandığında endekste de düşüş yaşandığını, artış yaşandığında da endekste de artış olduğunu vurguladı.

DÜŞÜŞ VE ARTIŞIN ETKENLERİ

Muhtaroğlu, 2014 yılında endeksi düşüş ve artış yönünde etkileyen maddelerle ilgili bilgi verdi.

Buna göre; TÜFE’yi azalış yönünde etkileyen ilk üç madde; LPG gazı tüp, benzin, mazot olurken, artış yönünde etkileyenler ise ekmek, kira ücreti ve hellim oldu.

2014 yılındaki toplam endeks artışı ise yüzde 6.49 olarak belirlendi.