Bakanlar Kurulu’nun çıkardığı Yasa Gücünde Kararnameler, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Bu düzenleme ile kamudan maaş çeken kesimlerin 2015 yılına yönelik maaş düzenlemelerinde farkındalık yaratılabilmesine olanak sağlamak amacıyla Hayat Pahalılığı düzenlemesinde değişikliğe gidildi.

Maliye Bakanı Zeren Mungan, 2015 yılında Hayat Pahalılığı ödeneğine yönelik yapılan yeni düzenlemeyle ilgili olarak BRT’ye konuştu.

Mungan, Bakanlar Kurulu’nun kamudan maaş alanların refah seviyelerinin dengelenmesi ve maaş – ücret düzenlemelerinde farkındalık yaratılması için 2015 yılına yönelik mevcut Hayat Pahalılığı hakkına yönelik oransal düzenlemesini ötelediklerini söyledi.    

Kamudan maaş alanlara Hayat Pahalılığı dağıtımının eşit miktarlarda yapılacağını belirten Mungan, bu sayede ülkedeki alt grupların alacakları ek gelirin etkisinin artmış olacağını kaydetti.

“2011 SONRA İSTİHDAM EDİLENLERE EK REFAH ARTIŞI ÖNGÖRÜLÜYOR”

Mungan, bu uygulama ile özellikle 2011 yılından itibaren kamuda istihdam edilenlere ek refah artışı yapılmasının öngörüldüğünü de vurgulayarak, 2015 Ocak ayında 2014 Aralık ayı Tüketici Fiyatları Endeksi’ne bakılarak hareket edileceğini ifade etti.

Normalde 1 Temmuz – 31 Aralık arası verilere bakılarak düzenleme yapıldığını da anımsatan Mungan, “Ancak Bakanlar Kurulu kararıyla Tüketici Fiyatları Endeksi’ndeki artışa göre adaletli dağıtım yapmak, refah seviyesini dengelemek ve bunu alt gelir gruplarına da yansıtmak için bu uygulama yapılıyor” dedi.

Her çalışana eşit birer birimlik artış öngörüldüğünü ifade eden Mungan, eski sistemde Hayat Pahalılığı ödeneği kadar ise gene aynı olacağını, hatta biraz üstüne bile çıkılabileceğini anlattı.

Mungan düzenlemenin 2014 yılından tek farkının alt gelir gruplarını korumak için adaletli bir yapı oluşturulması olduğunu da kaydetti.

Bakan Mungan, “Hayat Pahalılığı ödeneğinden doğacak gelir gerilemesini önlemek için devlet katkıya devam edecek, amaç sadece alt gelir gruplarının desteklenmesidir” dedi.

MALİYE BAKANLIĞI AÇIKLAMASI

Maliye Bakanlığı’nın bu konuda Basın Bürosu aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada ise şunlar ifade edildi:

“Bakanlar Kurulu’nun çıkardığı Yasa Gücünde Kararnameler Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu düzenleme ile kamudan maaş çeken kesimlerin 2015 yılına yönelik maaş (ücret) düzenlemelerinde farkındalık yaratılabilmesine olanak sağlamak amacıyla Hayat Pahalılığı hakkını düzenleyen ve bu çerçevede 6 aylık TÜFE endeks artışlarının yansıtılması Ocak 2015 ve Temmuz 2015 tarihleri için dondurulmuştur.

Ancak, bu düzenlemeye ülkede kamudan maaş çeken kesimlerin 6 aylık TÜFE artışları dolayısıyla alacakları ek menfaatlerin, ülkede refah düzeyinin alt gelir gruplarına etkisini artırabilme amacına yönelik olarak; Oluşacak TÜFE  endeks artışının bütçeye getirebileceği yükün altında olmamak üzere eşit miktarlarla ödenmesi ve özellikle 01.01.2011 tarihinden sonra kamuya her ne ad altında olursa olsun istihdam edilen çalışanlara ek refah artış ödemesi yapılması öngörülmektedir.

Bu düzenleme Ocak 2015 maaşlarından başlamak üzere, Aralık 2014 TÜFE değerleri netleştikten sonra yapılacak teknik çalışmalarla şekillendirilecektir.”