Maliye Bakanı Zeren Mungan, BRT’de yayınlanan Ekonomik Vizyon” programına konuk oldu.

Mungan, ilk olarak BRT’nin HD yayına geçmesine değindi.

Mungan, BRT’nin büyük ve önemli başarılara imza attığını ve teknolojiyi daha iyi kullanarak hizmetlerini sürdüreceğini söyledi.

Maliye Bakanlığı’nın, 2014 yılı bütçe açığını kapatmayı görev bildiğini belirten Mungan, bakanlığın ve hükümetin tasarruf tedbirleri ile bütçe disiplinini uygulama; bütçede kaynağı olmayan hiçbir harcamayı yapmama, bununla birlikte de gelirleri artırıcı politikalar sağlama yönünde harekete geçtiğini anlattı.

Bakan Mungan, gelir ve gider ayağında yasal düzenlemeler yaptıklarını da belirtti.

Yeni vergi ve fon getirilmeyeceğini ilk günden söylediklerini anımsatan Mungan “ Yasaların bütünlüklü olarak elden geçirilmesi, bir yandan gelir ayağını iyileştirici imkanlar sağlarken, diğer taraftan da giderlerin daha hesap verebilir, daha objektif kriterlerde yapılabilmesi için kamu iç kontrol yasasını meclise gönderdik, yeni ihale yasasını AB ne uyumlu ihale yasasını meclise gönderdik. Artı muhasebe meslek yasasını meclise gönderdik. 16 tane fonun bütçeye alınması yönünde de düzenleme yaptık”dedi

Düzenlemelerle birlikte yüzde 4 tasarruf yapıldığını ifade eden Mungan, yapılan tasarruflarla ilgili bilgi verdi.

Bir yandan gelirleri sınırlarken, diğer yandan da gelirleri artırmaya çalıştıklarını kaydeden Mungan, son düzenlemelerde tüketici fiyatlarındaki artış kadar bütçe yükünü daha dengeli olarak dağıtmaya yönelik düzenlemeye gittiklerini ve bununla eşit ödeme sağladıklarını söyledi.

Bakan Mungan, donanımla ilgili belirli bir noktaya gelindiğini, fiziki ortamla ilgili de Lefkoşa’da önemli bir aşamaya gelindiğini, yasaların önemli bir kısmını geçirdiklerini, ancak çalışmaların sürdüğünü anlattı.

Vergi usul yasasında ciddi düzenlemeler yapıldığını kaydeden Mungan, yeni bir itiraz komisyonu oluşturulduğu bilgisini verdi.

Bakan Mungan mali düzenlemeden yararlananlarla ilgili de rakamsal bilgi verdi…

Mungan, “2539 kurum, 5743 şahıs, 10 bin 317 motorlu araç sahibi yararlandı. Yaklaşık 19 bin kişi vergi ile tokalaştı ve sisteme girdi. Artı bu sistemden belediyeler de faydalandı. Orada da 15 binin üzerinde kişi faydalandı. Bunlar toplandığı zaman 35 bin civarı bir rakam oluyor. Yani 35 bin kişi ile uzlaşı yolu bulundu.”dedi.

Mungan, 2014 yılında vergi dairesi konusunda KDV, kira stopajları ve payeler konularında hedef konulduğunu söyledi.

Lefkoşa’da kira stopajının 2013 yılına göre yüzde 70, KKTC genelinde yüzde 40 ila 45 düzeyinde, KDV tahsilatlarının yüzde 20 ila 25, KDV gelirlerinin yüzde 22, gelir vergisinin yüzde 21, kurumlar vergisinin yüzde 26, diğer gelirlerin de yüzde 15 civarında arttığını kaydeden Mungan, “ 2014 bütçesi için toplam yerel gelirlerinde yüzde 19 artış yaşandı. payeler konusuna da ciddi gelişmeler yaşanarak, yüzde 20’lik artış görüldü” ifadelerini kullandı.

Bakan Mungan, ekonominin bütünsel olarak büyütülmesi için bütünsellikli bir eylem planına yönelik çalışmanın kapsamlı bir şekilde yürütüldüğünü de anlattı…

“Vergide ciddi denetim, kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması, giderlerde ciddi tasarruf ve bütçe disiplini üzerinde çalışıyoruz” diyen Mungan, buna rakamlarla örnek verdi…

195 milyon TL’lik reform destekleme kaleminin olduğunu söyleyen Mungan, bunun tarım ve kamu reformu gibi ciddi reformlarda kullanılacağını belirtti.

Mungan, “2016-2018 program dönemi sonunda KKTC cari harcamaları için TC’den kaynak almaz duruma gelebilecek. İç ve dış borç toplamımız 12 milyarı aştı. Bu borcun 8’i dış, 4 buçuğu iç borç. TC’ye olan borç kayıt altında üzerine faiz işliyor. 2015 yılında faizlerin ödenmeye başlanmasını öngörüyoruz. Bütçeye koyduk ve 2015 de buna yönelik çalışmalar, görüşmeler başladı” ifadelerini kullandı.

Bakan Mungtan, Bankalar yasasının belirli bir noktaya geldiğini kaydederek, Şubat ayı içerisinde Bakanlar Kuruluna gönderileceğini ve Meclise gideceğini söyledi.

Sendikalar ile görüşme sürecinde de değinen Mungan, sendikalar ile bugüne kadar 3 toplantı yapıldığını ve son toplantıda ise teferruatlı olarak 10-15 sayfalık yazılı ve imzalı cevap verdiklerini anlattı.

“ilk toplantıdan itibaren açık olduk” diyen Mungan, bütçe ödenekleri dışına çıkılacak bir davranış içerisinde bulunamayacaklarını vurguladı.

Mungan, “bir haksızlık varsa ve bütçeye ciddi yük getirmiyorsa bunların önünü aşmak gerekir” dedi.

Yapılan 3 toplantı sonunda sendikaların masayı terk ettiğini anımsatan Mungan, ancak işçi sendikaları ile olan toplu sözleşme görüşmelerinin devam ettiğini söyledi.