Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, maaşlar ve hayat pahalılığı ile ilgili kararnamelerle yapılan düzenlemeleri  yasalaştıran Kamu Görevlileri Değişiklik Yasası ve bir dizi ilgili tasarıyı oyçokluğuyla onayladı.

Komite Başkanı Birikim Özgür, Hayat Pahalılığı uygulaması  ile ilgili hükümete bir takım eleştiriler yönetildiğini ifade ederek, bu eleştirilere karşılık kamu çalışanlarının baremlerinin düzenlenmesine yönelik hükümetin yasa gücünde kararneme çıkardığını ve bugün de bu karanamelerin yasalaşacağını anlattı.

Sosyal adaleti yeniden tesis etmek adına bir düzenlemeyi hayata geçirmek üzere bu yasa tasarılarının hazırlandığını ve Meclis’e getirildiğini belirten Özgür, komitelerde de bu görüşle çalıştıklarını kaydetti.

“HEDEF, GELECEĞİMİZİ İPOTEK ALTINA ALAN BORÇLARI ARTIRMAMAK”

Maliye Bakanı Zeren Mungan da, “Yasalar, uzun süreçli öngörülerin sonuçları olarak bilginize getiriliyor. Mali konularda üç temel yaklaşımla hareket ettik. KKTC insanın geleceğini ipotek altına alan borçları artırmamak ve ödenebilir hale getirmek, cari kaynakların belirli sınırlar dahilinde kalması yönünde davranmak ve cari gidere yöneltilecek kaynakların ekonominin büyümesi ve yatırım için kullanılması hedeflerimiz arasındadır” dedi.

Tüm alınan kararlarda bu prensiplerle hareket edildiğini belirten Mungan, 2011 yılından sonra işe girenlerin maaşlarının bir yasayla yeniden düzenlendiğini, 47-2010 tarihli yasanın da hangi koşullarda kamuya istihdam yapılacağının belirlediğini anımsattı.

“TEMMUZ AYINDA REFAH PAYI VERİLECEK”

Mungan, bütçeye yeni yük getirmeden bir ilave refah payı verildiğini belirtti. Buna ek olarak dört yıl süre ile hiç dokunulmayan kişisel muhafiyet rakamının da yükseltildiğini belirten Mungan, böylece çalışanların eline geçen maaşın artırıldığını kaydetti.

Temmuz ayında da benzer bir uygulamayla alt gelir gruplarının daha yüksek rakamlarda refah payı alacağını söyleyen Mungan,  alt gelir gruplarının maaşlarında daha fazla artış yapma hedefinde olduklarını belirtti.

“KAMU-İŞ İLE GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR”

Sendikalarla hükümet arasındaki görüşmeleri Maliye Bakanlığı’nın sürdürdüğünü, üç kez bir araya geldiklerini, sendikaların yazılı görüşlerini verdiklerini, son toplantıda Maliye Bakanlığı’nın her talebe gerekçeli olarak yazılı cevap ilettiğini anlatan Mungan, sendikaların bu yanıtları değerlendirmeden redettiğini ve görüşmelerin sona erdiğini, ancak KAMU-İŞ ile görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

“YETERLİ DEĞİL…”

Mungan’dan sonra TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli söz aldı. Angolemli, Başbakan ve Maliye Bakanı’nın konuşmaları üzerine söz aldığını, yapılan konuşmaların inandırıcı olmadığını, maaşlarda yapılan artışların yeterli olmadığını söyledi.

Angolemli, hükümetin “Göç Yasası”na ilişkin verdiği sözlerin önemli olduğunu söyleyerek, “Halktan özür dileyin. ‘Biz geldik ve baktık ki bu yasayı değiştiremeyiz’ deyin. Bu artışlarla maaşların eşitlenmesi en az 10 yıl ister” dedi.

“Göç Yasası”nın değiştirilmesi için eylemlerin dozunun giderek arttığını da söyleyen Angolemli, çalışma barışının bozulmak üzere olduğunu kaydetti.

Özel sektör çalışanlarının sendikalı olmadıklarını, haklarını arayamadıklarını söyleyen Angolemli,  “Bu yapılan artışlar göz boyamadır. Çalışanının hakkını vermeliyiz. Yoksa çalışma barışı bozulacak” dedi.

“Herkese eşit davranacağım derken sigorta emeklilerini ayrı tutmak asla kabul edilemez” diyen Angolemli, yasaya onay vermeyeceklerini ifade etti.

“KAMUYA DÜŞÜK MAAŞLA GİRENLERİN MAAŞLARINI ARTIRMA SÖZÜ VERDİK… BU SÖZÜMÜZÜN ARKASINDAYIZ“

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da yanıt konuşmasında, şeffaflık üzerine söylemler yapıldığını, bunun doğru bir talep olduğunu, zaten kendilerinin de yaptıkları işleri paylaştıklarını kaydetti. Yorgancıoğlu, “Ancak şeffaflık diyerek bazı işleri olmadığı halde varmış gibi göstermek ne kadar doğrudur” diye sordu.

Yorgancıoğlu, CTP-BG ile DP-UG hükümeti döneminde Polis Örgütü’ne tek bir polis alınmadığını da belirtti.

Ekonominin kayıt altına alınmasının istendiğini ancak kayıt altına alma çalışmalarının da eleştirildiğini ifade eden Yorgancıoğlu, “Burada bile muammalı açıklamalar yapılıyor” dedi.

Hiç kimsenin kesinleşmiş vergisinin affedilmediğini belirten Yorgancıoğlu, asgari ücret konusuna da değinerek, “İki yılda UBP’nin yapmadığını bu hükümet yılda iki kere yaptı” diye konuştu.

Yorgancıoğlu, kamuya işe girenlerin maaşlarını iyileştirme hedefinde olduklarını söyledi.

Yorgancıoğlu, “Ben geliri düşük olanlara daha yüksek gelir yaratma sözü verdim. Benim ve partimin sözü budur, kamuya düşük maaşla girenlerin maaşlarının artırılmasıdır. Bu sözümün arkasındayım” dedi.

“HÜKÜMET ŞEFFAF DEĞİL”

TDP Milletvekili Zeki Çeler ise iç tüzüğü okuyarak, hükümete sorulan sorulara gerekirse kapalı oturumlarda yanıt verilmesi gerektiğini belirtti.

Yasa gücünde kararnameleri eleştiren Çeler, hükümetin şeffaf olmadığını iddia etti.

Çeler, Özelleştirme Yasası’nın yerinde saydığını, bu yasa geçmeden eşitliğin sağlanamayacağını da söyledi.

Özel sektörde çalışanların haklarının korunamadığını söyleyen Çeler, “Devlet çalışanlarını bir nevi sömürmek doğru değildir. Düşük maaş alanların şartlarını iyileştirmek 70-100 TL artış ile sağlanamaz” dedi.

Konuşmaların ardından Kamu Görevlileri, Güvenlik Kamu Görevlileri, Öğretmenler, Kamu Çalışanlarının Aylık Maaş Ücret ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi ve Atatürk Öğretmen Akademisi Kuruluş yasalarında değişiklik yapan tasarılar oyçokluğuyla onaylandı.

Komite Başkanı Fazilet Özdenefe’nin Cumhuriye Meclisi Genel Kurul Dilekçe ve Ombudsman Komitesi’nin 22 Ocak tarihinde aldığı kararları gösteren cetveli okumasının ardından Cumhuriyet Meclisi toplantısı sona erdi. Bir sonraki toplantı perşembe günü yapılacak.