Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi, Tasarım Araştırma Merkezi (TASAR) yürütücülüğü ve koordinasyonunda KKTC Cumhurbaşkanlığı, Kıbrıs Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği’ne bağlı Mimarlar Odası ve Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin katkı ve destekleriyle gerçekleştirilen Muratağa, Atlılar ve Sandallar Şehitlikleri Mimari Yarışma Projesi sonuçlandı. 

14 Ocak 2016 tarihinde, saat 14:00’te, Gazimağusa’da bulunan Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda gerçekleştirilen juri değerlendirmesi sonucunda kazananlar şu şekilde açıklandı:

1.’lik Ödülü: Fevzi Özersay (Ekip Başı), Nevzat Öksüzoğulları, Feriha Kırmızı ve Emrah Acar
2.’lik Ödülü: Belgin Sakallı ve Halil Toprakçı
Mansiyon Ödülü: Mukaddes Faslı (Ekip Başı), Nazife Özay, Beser O. Vehbi, Polat Hançer ve Doğa Üzümcüoğlu

Üç turda değerlendirilen projelerde fikirsel ve bütünselliğin korunmuş olması, coğrafya ile uyumunun olması, iklimsel verilere uygunluk, uygulanabilirliği ve ekonomik olması, ihtiyaç programına uygunluğu ve alanların birbirine bütünlüğü gibi kriterler göz önünde bulunduruldu.

Projeler Sergilendi

Yarışmaya katılan projeler 15 Ocak 2016 Cuma günü, saat 17:00’de, Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda yapılan kollekyumda sergilendi. 

Kollekyumda konuşan TASAR Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ercan Hoşkara, projenin sürecinden bahsederek olumlu bir sonuç aldıklarını ve bundan dolayı ellerinde iyi bir fikir projesi olduğunu kaydetti. Projenin uygulama başarısına ulaşınca daha huzurlu olacaklarını da ifade eden Yrd.Doç. Dr.Hoşkara, projeye katılan ve emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

DAÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şebnem Hoşkara eğitim ve araştırmanın yanı sıra toplumsal projelerde de yer almaktan otürü mutlu olduğunu dile getirerek, projenin eğitici olmasının yanında toplum içerisinde duyarlılığı artırıcı bir etkisinin olduğunu dile getirdi. Kurum olarak ilk defa böyle bir projeye dahil olduklarını kaydeden Prof. Dr. Hoşkara, katılanların bu süreç ve sonuçtan memnun kalmış olmalarını diledi ve emeği geçen herkese tesekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
  
Juri Başkanı Tarkan Davulcu ise ödülleri vermeden projelerin hepsinden memnun olduklarını ifade ederek tüm katılımcılara teşekkür etti. Ödül törenine Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu, da katıldı. 

Yrd. Doç. Dr. Hoşkara, Kayıp Şahıslar Komitesi çalışmaları çerçevesinde Muratağa, Atlılar ve Sandallar Şehitlikleri’nin açılıp kimlik tespitleri için DNA testlerinin yapılması ile ilgili çalışmaların başladığını belirterek, DNA testlerinin sonuçlanmasının bir yılı aşkın bir süre alacağını düşündüklerini bildirdi. Yrd. Doç. Dr. Hoşkara, mevcut şehitliklerin yeniden düzenlenmesi ve şehitlerin üzerinden çıkan kıyafet ve eşyaların da sergilenebileceği bir müze binasının yapılmasının öngörüldüğünü belirterek, daha başarılı sonuçlar elde etmek ve farkındalığı artırmak için söz konusu yarışmayı düzenlediklerini ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Hoşkara, 14 Ağustos 2016 tarihine kadar da projenin ilk inşaat etabının tamamlanmasının planlandığını vurguladı.