Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplantısında, Şehit Aileleri ve Malüllere Yardım (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile KKTC Yükseköğretim Yasası Tahtında Faaliyet Gösteren Yükseköğrenim Kurumlarından İlişiği Kesilenlere Öğrenimlerine Devam Edebilme Hakkı Verilmesine İlişkin (Geçici Kurallar) (Değişiklik) Yasa Tasarısı oy birliğiyle kabul edildi.

DENKTAŞ

Şehit Aileleri ve Malüllere Yardım (Değişiklik) Yasa Tasarısı görüşülürken ilk sözü DP UG Genel Başkanı Serdar Denktaş aldı.

Denktaş, bir vatandaşın kendisine ulaştığını ve Bakanlar Kurulu’nun 12 Eylül’de aldığı bir kararı bildirdiğini anlattı.

Denktaş, “Bu vatandaş Muratağa-Sandallar katliamının yıldönümünde yapılan anıtın ‘Burada Rum da var’ denilerek kazıldığını ağlayarak söyledi” dedi.

Bakanlar Kurulu’nun kararı geri çekmesi gerektiğini belirten Denktaş, “Bu son derece yanlış. Böyle bir olaya izin verilmesin. Böyle bir araştırma orada yapılamaz ” şeklinde konuştu.

KALYONCU

Denktaş’tan sonra söz olan Başbakan Ömer Kalyoncu bu konunun hiçbir şekilde tartışılmaması gerektiğini kaydetti. Kalyoncu, Bakanlar Kurulu’nun burasının açılması kararını Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Türk üyesi kararı doğrultusunda aldığını aktardı.

Kalyoncu, “İddialar çok hunharca katledildikleri yönündedir” diyerek, “Ben, ‘aralarında bir de Rum var’ı ilk kez duydum” dedi.

Başbakan Ömer Kalyoncu’dan sonra söz alan Denktaş, “Bunun doğru olmadığını öğrenmekten mutluyum, Başbakana teşekkür ediyorum. Bu ailelerin daha net şekilde bilgilendirmesinde yarar var” dedi.

Konuşmanın ardından tasarının madde madde görüşülmesine geçildi. Sonra da Tasarı oy birliğiyle kabul edildi.

BEROVA

Genel Kurul toplantısında daha sonra KKTC Yükseköğretim Yasası Tahtında Faaliyet Gösteren Yükseköğrenim Kurumlarından İlişiği Kesilenlere Öğrenimlerine Devam Edebilme Hakkı Verilmesine İlişkin (Geçici Kurallar) (Değişiklik) Yasa Tasarısı görüşüldü ve oy birliğiyle kabul edildi.

Tasarı üzerinde söz alan DP UG Milletvekili Özdemir Berova, TBMM’de benzer bir yasanın geçtiğini belirterek, KKTC ekonomisine çok büyük katkı sağlayan yükseköğretimde sorunlar yaşandığını kaydetti.

Bu sorunlara  karşı bazı çalışmalar yapılmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Berova, Suriyeli mültecilere yönelik bir üniversite açılması konusunda izin verildiğine inanmadığını söyledi.

Kendi bakanlığı döneminde düzenlenen yükseköğretim çalıştayında ortaya çıkan önerilerin raporlandığını, YÖDAK’ın da yaptığı çalışmanın kendilerine ulaştırıldığını söyledi.

Berova, YÖDAK yasası konusunda bir çalışma veya hazırlık yapılıp yapılmadığını sordu.

DÜRÜST

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, KKTC’de 100 bin öğrenci hedefinin hayal olmadığını, şu anki öğrenci sayısının 83 bin olduğunu ve YÖDAK yasası ile ilgili çalışma yapıldığını söyledi.

Üniversite kurulu ile ilgili de çalışma yapıldığını ifade eden Dürüst, mültecilere yönelik üniversite kurulması gibi bir durumun da söz konusu olmadığını kaydetti. 

Tasarının oy birliğiyle kabul edilmesinin ardından Meclis Genel Kurulu toplantısı tamamlandı.

Meclis Genel Kurulu’nun bir sonraki birleşimi 8 Ekim Perşembe günü olacak.