Eniz Orakcıoğlu

KKTC'de yaklaşık 150 üst düzey yöneticiye devletin kasasından yüklü miktarda rakamlar ödeniyor. Devlet maliyesinden her ay 7 bin ile 13 bin TL civarında maaş çeken 150 üst düzey devlet yöneticisinin KKTC'ye aylık maliyetleri yaklaşık 1 buçuk milyon TL. Diğer yandan devlet okullarındaki öğretmen eksikliğinin giderilmesi için mücadele veren öğretmen sendikaları KTÖS ve KTOEÖS'e hükümetin verdiği yanıt "Kaynak Yok" oluyor.

150 müşavir maaşıyla 600 öğretmen

Eğitimin sağlıklı yürümesi için acil olarak devlette istihdam edilmesi istenilen öğretmen sayısı 25. Eğitimde öğretmen kadrolarının tam olarak tamamlanması için ise 100 öğretmene ihtiyaç var. Sendikalar tarafından  "Göç Yasası" olarak nitelendirilen yasaya göre yeni bir öğretmenin maaşı 2 bin 500 TL.  7 Bin ile 13 Bin TL arasındaki müşavir maaşları dikkate alındığında bu rakamlar ışığında tek bir müşavir maaşıyla 4 öğretmen istihdam etmek mümkün. Ülkede 150 civarında müşavir olduğu düşünülürse söz konusu şahıslara aylık olarak devlet kasasından ödenen 1 buçuk milyon TL'yle ise 600 öğretmen rahatlıkla istihdam edilebilir.

Kaynaklar boş yere harcanıyor

Yeni Bakış’a konuşan KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ve KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, ülkede israfın çok büyük boyutlarda olduğunu vurgulayarak, “Bir tarafta ekonomide sıkıntılar var ve hükümet edenler tasarruf yapılması gerektiği üzerinde duruyor. Oysa olan kaynaklar da doğru yerlerde kullanılmıyor. Ülkemizde devlet okullarının ihtiyacı olan öğretmenler "Kaynak yok" diye istihdam edilmezken, olan kaynaklar da müşavir maaşları, süte verilen 146 milyon sübvanseye, turist başına 135 Euro’luk teşvik ile 5 milyon TL siyasi partilere yardım olarak diye boş yere harcanıyor” şeklinde konuştu.

Elcil: Müşavir ordusu sistemin yarattığı bir sorun

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ilköğretimde yaşanan eksiklik ve ihtiyaçlara yönelik şöyle konuştu:  Toplamda 12 öğretmene ihtiyaç var bunun yanında devlet okullarımızda hademe eksiklerimiz söz konusu. Bugün boş yere yaratılan müşavir ordusunun aldığı maaşla okullardaki öğretmen ve hademe eksikleri çok rahat kapatılabilirdi. Bu kadar küçük bir ülkede 150 civarında müşavir yaratılması doğru değildir. Bu sorun sistemin bilinçli olarak yarattığı bir sorundur. Ülkede devletçilik oynanmaktadır ve devlet dediğimiz sistem de hep rantçılara çalışmaktadır"

“Bu ülkede israf büyük boyutlarda”

Elcil, ülkede israfın çok büyük boyutlarda olduğunu vurgulayarak, “Bir tarafta ekonomide sıkıntılar varken ve tasarruf yapılması gerektiği söylenirken, olan kaynaklar da doğru yerlerde kullanılmıyor. Ülkemizde kaynak vardır ve bütün sıkıntı bu kaynakların doğru yerlere kullanılmamasından dolayı yaşanmaktadır. Yaratılan müşavir ordusu da olan kaynağın boş yere kullanılması yönündeki sıkıntılardan biridir. Bunun yanında 146 milyon sadece süte verilen süspansiyon için harcanmaktadır ve bu para tamamen 3-5 tane süt üreticisinin cebine gitmektedir. Aynı şekilde turizmle ilgili olarak da ciddi bir ayak oyunu dönmektedir. Ülkeye turist getirdiklerini söylüyorlar, ancak otellerden "turist yok" diye sesler yükseltmektedir. Gelen turist için ise hükümet 135 Euro teşvik verirken, gelen turist ülkemizdeki otellerde sadece konaklıyor, yiyor, içiyor ve dışarıya çıkmıyor. Kısacası burada kazananlar otel sahipleri ve turizm acenteleri oluyor” dedi.

Gökçebel: 1 makamdan 7-8 kişi maaş çekiyor

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel de, müşavirler ve aldıkları maaşlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Gökçebel;“Bu ülkedeki anlayış kaynağı istediği yere aktararak, zayıflatmak ve çökertmek istediği kamusal alanları da kaynak yoktur diyerek zayıflatmaktır. Devlet okullarına da yapılan budur. Ülkede, Bir tek daireden müşavir ve müdür adı altında 7 veya 8 kişinin maaş çektiği bir sistem oluşturuldu. Bu şahıslara ödenen maaş 50 bin TL’nin üzerindedir ve bu para 25 öğretmen eksiğinin giderilmesine yetecek bir rakamdır. Bu sorunu çözseler öğretmen eksiği de ortadan kalkar ancak mesele kaynak eksiği meselesi değil anlayış meselesidir. Kamusal alanların tümünü özel sermayeye peşkeş çekme niyeti içindedirler. Bir taraftan bazı kamusal alanların verimsiz ve niteliksiz olduğu politikasıyla hareket edilerek diğer taraftan da kaynakları siyasal partilere, müşavirlere ve birtakım yerlere aktararak oluşturmaya çalıştıkları bu yanlış sistemin devam etmesini sağlama niyeti taşıyorlar.”

“Bir dairenin kapatılması ile 25 öğretmen alınır”

Orta öğretimde fiiliyatta 100’ün üzerinde öğretmen eksiği olduğunu belirten Gökçebel, “Psikolojik danışman ve rehberlik, özel eğitim kadroları, seçmeli Almanca ve Fransızca gibi birçok alanda yeterli kadro açılmıyor. Kısacası fiiliyatta 100 öğretmen eksiği olmasına karşılık, gerçekte şu anda konulan derslerde bile öğretmen olmayan alanlar için 25 öğretmen istihdamı gerekir. Bu da bir tek dairenin kapatılması ve iptal edilmesiyle gerçekleşebilir” şeklinde konuştu.

“Partilere gelince kaynak var”

Gökçebel sözlerine şu şekilde son verdi; “Devlet, öğretmen istihdamı için kaynak yoktur derken, 5 milyon TL parti yardımı yapmaya ve gereksiz yere oluşturulan 150 müşavirin aylık aşağı yukarı 1 buçuk milyon TL maaşlarını ödemeye kaynak buluyor.  Bu ülkede mutlu ve küçük bir azınlık yaratılarak onlar finanse ediliyor. Diğer alanlarda ise vatandaşın kamusal hizmet alması engelleniyor.”

Kaynak: Yeni Bakış Gazetesi