Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk Başbakanı, Ulusal Birlik Partisi (UBP) eski Genel Başkanı Mustafa Çağatay, ölümünün 27’inci yıldönümünde bugün kabri başında anıldı

Karaoğlanoğlu Mezarlığı’nda saat 09:30’da düzenlenen törende, protokol sırasına göre kabre çelenkler konuldu, İstijkal Marşı eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu, konuşmalar yapıldı.

Törende, Cumhurbaşkanı Mustaf Akıncı, Meclis Başkanı Siber Siber konuşma yaparken, ailenin isteğiyle konuşma yapacak olan ancak rahatsızlanarak törene katılamayan Ekonomist Ünal Akifler’in konuşması da okundu.

Törene, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay Başbakan’ı temsilen Sağlık Bakanı Salih İzbul, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’nı temsilen 39’uncu Mekanize Tümen Komutanı Tümgeneral Sadık Piyade, GKK Tümgeneral Erhan Uzun, GKK Yardımcısı Tuğgeneral Erdinç Korkuter, Anamuhalefet partisi DP-UG’yi temsilen Girne Milletevikili Özdemir Berova, UBP’yi temsilen Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, Girne Kaymakamı Mehmet Envergil, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Mustafa Çağatay’ın eşi Tuncay Çağatay, oğulları Ersan ve Erek Çağatay, bazı milletvekili, siyasi parti, dernek, kurum kuruluşların başkan ve temsilcileriyle Çağatay’ın dost ve sevenleri katıldı.

1459681288.jpg

AKINCI “SAYGI VE RAHMETLE ANIYORUM”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı törende yaptığı konuşmada, 27 yıl önce yitirilen, değerli insan Mustafa Çağatay’ı bir kez daha saygı ve rahmetle andıklarını ifade etti.

“AYNI TOPRAK, ŞEHİR VE MAHALLEDE BİRLİKTE OLDUĞUM İNSANLAR”

Merhum Mustafa Çağatay ile eşi Tuncay Çağatay’ın aynı toprak, şehir ve mahallede birlikte olduğu insanlar olduğunu belirten Akıncı, merhumun kendisinin ağabeyi, eşinin ise öğretmeni olduğunu kaydetti.

“Mustafa Çağatay ismi benim açımdan sadece bir siyaset, devlet adamı, kimliği taşımıyor. Onlar aynı şehirde birlikte doğup büyüdüğüm bir ağabey… Onu anlatırken çok fazla söze gerek yok, birkaç sözcük onu anlatmaya yeter ve artar bile; Dürüstlük, temizlik, yurt sevgisi bunlara ekleyebileceğim soğukkanlılık, sabır, itidal” diyen Akıncı, Çağatay ile 1975 Kurucu Meclisi ve Başbakanlığı döneminde; onun Başbakan kendinin ise belediye başkanı olduğu dönemde birlikte çalıştıklarını söyledi.

“ANLAYIŞ VE YURT SEVGİSİNDE AYNI ÇİZGİDE..”

Çağatay’ı, sosyal yanı güçlü, halk ve emekten yana alınterine değer veren birisi olarak tanıdığını da dile getiren Akıncı, onunla farklı partilerden olmalarına karşı; ‘anlayış ve yurtsevgisi’inde ayni çizgide olduklarını ifade etti.

Bir diğer özelliğinin de geri çekilmeyi bilen birisi olması olduğunu da kaydeden Akıncı, “İlle ben, başka biri olmasın” noktasında birisi olmadığını kaydetti.

“TOPLUM ONU YİNE GÖREVE GETİRİRDİ”

“Trafik kazası, terörü mü, cinayeti mi? Hangi ismi verirsek verelim o kötü olay olmasa bu toplum kendi istemese de yine onu bir şekilde göreve getirecekti buna adım gibi eminim” diyen Akıncı, onun yitiriliş biçiminden toplumda; ‘trafik belası, terörü, cinayeti’ şeklinde bir yara da açıldığına da vurgu yaptı.

1459681287.jpg

SİBER “TEMİZ, DÜRÜST, ÜLKESİNİ SEVEN…”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ise ülke yönetiminde en önemli olgunun; halk ve ülke sevgisi olduğunu ifade ederek, bu meziyetlere sahip olan Çağatay’ın güçlü aidiyet bağıyla ülkesinin daha iyi ve güzele ulaşması için çaba ortaya koyduğunu anımsattı.

Onun için bugün onu anarken; hep ‘temizdi, dürüstü, ülkesini seviyor ve daha iyiye ulaşması için çaba ortaya koyuyordu” dendiğini Belirten Siber, bugün ülke siyaseti ve üst yönetiminde  buna ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı.

Siber, ülkenin daha ileri götürülmesi halkın yaşam kalitesinin daha yükseğe çıkarılması ve ortak bir gelecek için çalışma ve çaba ortaya konulmasında özellikle ülke üst yönetiminin büyük sorumluluğu bulunduğunu kaydetti.

Kıbrıs Türk toplumun en kötü dönemlerde dahi umudunu hiçbir zaman yitirmediğini de belirten Siber, Kıbrıs Türkü’nü bugünlere ülke ve birbirine olan bağlılığı, sevgisi ve heycanı getirdiğini söyledi.

Sibel Siber, geleceğe güvenle bakan Kıbrıs Türkü’nün daha güzel bir gelecek için elbirliğiyle çalışmaya devam edeceğini belirtti.

1459681284.jpg

AKİFLER “ÜLKE YÖNETİMİ VE BAŞARISI ONUN DÖNEMİNDE ZİRVEYE ULAŞTI”

Törene rahatsızlığı nedeniyle katılmayan Ekonmist Ünak Akifler’in konuşması ise okundu.

Akifler konuşmasında, uzun bir dönem merhum Çağatay ile birlikte mesai yapan birisi olarak onun ölüm yıldönümünde aile tarafından konuşma yapmasının istenmesinden onur duyduğunu belirtti.

Konuşmasında geçmiş ülke yönetimleri ve siyaset adamlarını kıyaslayarak, bugün ülkede devlet adamlığı noksanlığı bulunduğunu savunan Akifler’in konuşması şöyle:

“1974’ten beri ülkedeki yönetsel gelişmeleri  birinci elden yaşamış, gözlemlemiş birisi olarak ve geçmişte gelişmiş ülke bürokrasisinde bulunmamın bana sağlıklı görüş belirtmek içim olanak verdiğine inanmaktayım. 74 sonrası ülke yönetimlerinin tecrübe eksikliği olmasına rağmen geçmişte gittikçe bilinçlenen, ilerleyen bir trendde devam ettiğini gözlemler ve geleceğe güvenle bakardım.

Mustafa Çağatay’ın Başbakanlığı döneminde bu konudaki ilerleme ve başarımız onun sayesinde zirveye ulaşmış, umudumuz tavan yapmıştı. O güne değin tanımadığım Çağatay’ın politikacı olması ve yanında ülkede kıtlığını çektiğimiz ‘devlet adamlığı’ karakterine sahip olması ülkemizin en büyük şansıydı. Rahmetlinin çok iyi bir insan olması yanında aşırı dürüstlüğü, çalışkanlığı sorunları dengeli ve her yönüyle irdeleyerek karar vermesi, partizanlıktan tam anlamıyla uzak, liyakata önem vermesi, bizim gibilerin de gerek bakanlık gerekse Cypfruvex’ yönetim kurulunda başarımızı perçinlemiş toplum refahına büyük katkı yapmıştı.”

1459681285.jpg

1459681327.jpg

1459681328.jpg