Ceren Özbil

Çiftçiler, kendilerine verilen sözlerin tutulmasını bekliyor. Günlerce Başbakanlık önünde eylem yapan çiftçilerin eylemi geçtiğimiz hafta Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı ile mutabakat sağlanmasının ardından sora ermişti. Varılan mutabakat göre çiftçilere çarşamba günü mazot desteği alacakları ödenip, ay sonuna kadar 2014’e ait doğrudan gelir desteği ödemelerinin yapılması bekleniyor. Ayrıca arpa fiyatları yeniden değerlendirilecek ve bütünlüklü ve sürdürülebilir bir tarım politikası için bakanlık ve çiftçiler arasında ortak çalışma yapılacak.

35 milyon TL alacak…

Çiftçilerin devletten yaklaşık 4 milyon TL alacağı bulunuyor. Mazot desteği olarak 4 buçuk milyon TL, 2014 yılına ait doğrudan gelir desteği için 15 milyon TL ve 2015 yılına ait doğrudan gelir desteği için 16 milyon TL alacağı bulunan çiftçilere mazot desteğinin çarşamba, 2014 yılına ait doğrudan gelir desteğinin ise ay sonu ödenmesi bekleniyor. 2015 yılına ait doğrudan gelir desteği ödemeleri için ise  bir program belirlenecek.

Kelle: Mazot desteklerini çarşamba alıyoruz

Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı ile mutabakata varılmasının ardından eylemlerini kaldıklarını söyledi ve şu şekilde konuştu:

“2014 mazot desteğini çarşambaya kadar alma sözü aldık. Bunu da takip ediyoruz. Maliye Bakanlığı’na gitti. Çarşambaya ödemesi çıkacak. Doğrudan gelir desteği ile ilgili talebimiz vardı. Programlanması yönünde… Bununda ay sonu itibari ile 2014’ün ödeneceği ve çalışmalarının başlayacağı gördük. Yine bütünlüklü tarım politikası ile ilgili sıkıntılarımız vardı. Artık sürdürülebilir olmadığını ve buna bağlı olarak da TÜK’ün Çiftçiler Birliği’ne devredilmesi ilgiliydi. Bu yönde de olumlu görüş aldık. Yeni oluşacak hükümetin de bu programa girdiğini görüyoruz. Bunun ivedi çözüm bekleyen sorunlar arasında.”

“Arpa fiyatı müzakere edilecek”

Kelle, çiftçilerin yaşadığı en büyük sorunlardan bir tanesinin arpa fiyatları olduğuna işaret etti ve bu konuda da bakanla arpa fiyatlarının müzakere edilmesi yönünde anlaştıklarını ifade etti. Ayrıca tarım sektörünün sürdürülebilir olması için yeniden yön vermeleri gerektiğin kaydeden Kelle şu şekilde konuştu:

“Bununla ilgili çalışmalarımız başladı. Şu an hazırlıyoruz önerilerimizi yapılması gerekenlerle ilgili hazırlık içindeyiz. Hükümet oluşur oluşmaz yeni hükümetle bu konuları görüşeceğiz. Kendi içimizde bir ekibimiz var. Bu yönetimden değil KKTC’nin her kesiminden oluşturduğumuz bir ekiptir. Bu ekip içinde daha önceden çiftçilik yapmış uzman kişiler var. Bu şekilde bir program hazırlayıp hükümete sunacağız.”

“Güç birliği yapılıyor”

Kelle, “Bütünlüklü tarım politikası ise her kesim içinde olmalıdır. Yeniden yapılanıyor. Yeni binasında 11 birlik iç içe olacak. Bu 11 birlik. Ortak bir tavır ortaya koyacak ve bu yönde de çalışma yapılacak. Sonuçta artık tek çatı altında buluşacağız. Narenciyeciler, arcılar olabilir, ayrı ayrı ofislerde kendi isimleri altında 11 birlik tek çatı altında olacak. 11 birlik başkanını o bina içinde bulabileceksiniz” şeklinde konuştu.